• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje

Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

1. Redovno menjajte ulje i filtere

Ulje je "krv" vašeg motora i pomaže u održavanju  motora hladnim i podmazanim. Redovna zamena ulja i filtera smanjuje rizik od kvara motora i poboljšava performanse vašeg vozila. Zamena ulja u vozilu je važna preventivna mera koja pomaže da motor vašeg vozila radi efikasno i produži životni vek. Intervali za zamenu ulja su specifični za svako vozilo i zavise od nekoliko faktora, uključujući vrstu motora, kilometražu i uslove vožnje. Opšte preporuke su da se ulje treba menjati na svakih 5000 do 7500 km ili najmanje jednom godišnje, zavisno od toga šta prvo nastupi.
Vrsta motora je važan faktor kada se određuje interval za zamenu ulja. Motore sa klipnim prstenovima i bregastim vratilom treba redovno održavati i čistiti, pa se preporučuje da se ulje menja na kraćim intervalima, na primer svakih 5000 km. Sa druge strane, moderne mašine sa više ventila, koji koriste sintetičko ulje, mogu izdržati duže periode, čak do 10.000 km, pre nego što je potrebno zameniti ulje.

Kilometraža je još jedan faktor koji utiče na interval za zamenu ulja. Starija vozila sa većom kilometražom mogu zahtevati češće zamene ulja. To je zato što starija vozila mogu biti sklonija curenju ulja i bržem trošenju ulja usled nepravilnog rada. U tim slučajevima, preporučuje se zamena ulja na svakih 5000 km ili svakih 3 do 6 meseci.
Uslovi vožnje su takođe važni faktor kada se određuje interval za zamenu ulja. Vožnja u teškim uslovima, kao što su gužve u gradovima ili vožnja u ekstremnoj vrućini, može dovesti do bržeg habanja i zagađenja ulja, što zahteva češće zamene. U ovim uslovima se preporučuje zamena ulja na svakih 3000 do 5000 km. Vozači često zanemaruju preporučene intervale zamene ulja i filtera, misleći da mogu uštedeti novac. Međutim, to može uzrokovati nakupljanje nečistoća u motoru i smanjiti efikasnost motora. U nekim slučajevima, to može dovesti do potpunog otkazivanja motora.

odrzavanje automobila, provera nivoa tecnosti

2. Redovno proveravati nivo tečnosti u vašem vozilu 

Redovna provera nivoa tečnosti je ključna komponenta održavanja vozila. Mnogi vozači su svesni važnosti redovne zamene ulja, ali često zanemaruju proveru drugih tečnosti koje su podjednako važne za normalno funkcionisanje vozila.
Jedna od tih tečnosti je rashladna tečnost koja sprečava pregrevanje motora. Pregrevanje motora može dovesti do oštećenja motora ili čak do kvara motora, što je skupa popravka. Redovna provera nivoa rashladne tečnosti i eventualno dodavanje nove ako je potrebno, može sprečiti ovaj problem.
Kočiona tečnost je još jedna važna tečnost koja se često zanemaruje. Kočiona tečnost pomaže u prenosu sile sa papučice kočnice na kočione pločice i cilindre u kočionom sistemu vozila.

Nedostatak kočione tečnosti može dovesti do toga da kočnice ne funkcionišu ispravno, što je izuzetno opasno po život. Redovna provera nivoa kočione tečnosti i zamena tečnosti preporučuju se na svakih 24 meseca ili prema preporuci proizvođača.
Tečnost za pranje vetrobrana pomaže u čišćenju prljavštine, insekata i drugih nečistoća sa vetrobranskog stakla, što je ključno za dobru vidljivost tokom vožnje. Redovna provera nivoa tečnosti za pranje vetrobrana i dodavanje nove ako je potrebno, može sprečiti neugodne situacije na putu.
Ulje u menjaču je takođe važna tečnost koja se često zanemaruje. Ulje u menjaču omogućava glatko prebacivanje brzina, a njegov nedostatak može dovesti do habanja delova menjača i smanjenja performansi vozila. Redovna provera nivoa ulja u menjaču i eventualno zamena ulja prema preporuci proizvođača vozila, može produžiti životni vek menjača i poboljšati performanse vozila.

3. Obratite pažnju na način na koji vozite auto

Način na koji vozimo auto može imati značajan uticaj na performanse i trajanje vozila. Nepravilna vožnja može dovesti do bržeg trošenja delova, skraćenja životnog veka vozila i povećanja troškova održavanja. Sa druge strane, pravilna vožnja može pomoći da se produži životni vek vozila, smanji troškove i poboljšaju performanse.
Jedan od ključnih faktora koji utiču na performanse i trajanje vozila je način na koji vozimo. Vožnja na agresivan način, velika brzina, iznenadna ubrzavanja i kočenja, vožnja na neravnim putevima i slično, mogu brzo dovesti do trošenja delova vozila. Na primer, ubrzanja i kočenja prouzrokuju dodatno habanje kočionih pločica i diskova, a vožnja na neravnim putevima može uzrokovati oštećenje amortizera i drugih delova vešanja.
Sa druge strane, vožnja na bezbedan i štedljiv način može pomoći u produžavanju životnog veka vozila i smanjenju potencijalnih kvarova i popravki. Pravilna vožnja uključuje vožnju na preporučenoj brzini, izbegavanje naglog ubrzavanja i kočenja, pridržavanje preporučene distance od vozila ispred vas, ne pretovarivanje vozila i izbegavanje vožnje po neravnim terenima.

odrazavanje automobila, automobili, odrzavanje

Pored uticaja na performanse i trajanje vozila, način vožnje takođe može uticati na potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Pravilna vožnja može pomoći u poboljšanju efikasnosti potrošnje goriva, smanjenju troškova i smanjenju negativnog uticaja vozila na okolinu.
Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, važno je da vozimo svoje vozilo na način koji će poboljšati njegove performanse i produžiti životni vek. Srećan i bezbedan put želi vam Menadžer rent a car! 

Pročitajte i ove tekstove


Kako parkirati vozilo na strmom terenu?


Kako parkirati vozilo na strmom terenu?
19   0
Vozila moraju da se parkiraju i na strmiim terenima. Ukoliko ne želite da gledate svoje vozilo na dnu padine, moraćete da preduzmete neke korake da to sprečite.

Detaljnije

Opsednutost muškaraca automobilima


Opsednutost muškaraca automobilima
61   0
Opsednutost muškaraca automobilima često proizlazi iz različitih faktora, uključujući strast prema tehnologiji, brzini, dizajnu ili čak društvenom statusu. To može biti i rezultat marketinških uticaja i kulturnih normi. Tehnički inovativni automobili postali su sinonim za mušku predanost tehnologiji, dok opsednutost brzinom proizilazi iz želje za avanturizmom. Dizajn vozila postao je umetnost koja ne samo da privlači pažnju, već i izražava individualni stil i identitet.

Detaljnije

6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova


6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova
1685   0
Automobili igraju sastavnu ulogu u istoriji kinematografije, i može se reći da su filmovi promovisali neke od najpoznatijih modela koje danas poznajemo i volimo. Kada razmišljamo o automobilima u filmovima, automatski nas privlače klasici kao što je DeLorean u „Povratku u budućnost“, ili Betmenovo ultimativno oružje – Betmobil. Ali kinematografija je prepuna i sjajnih automobila, koji zaslužuju više priznanja za svoj doprinos filmu. Zato smo za vas odabrali 6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova, da bismo im na neki način odali priznanje. Evo naše liste…

Detaljnije