• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu?

Koliko puta ste se na semaforu zaustavili recimo pored neke Honde Civic, ili nekog drugog spuštenog automobila, pa se začudili kako stoji na manje od desetak centimetara od zemlje? Možda ste se i zapitali – zašto neko to uopšte radi svom automobilu? Da li time možda dobija veću brzinu? Pokušali smo da za vas pronađemo odgovor na pitanje – da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu, pa ako vas tema interesuje, nastavite da čitate.

Spuštanjem vašeg automobila možete ga učiniti privlačnijim i atraktivnijim, a možda ćete čak i dobiti bolju kontrolu nad njim, naravno, ako se sve to dobro izvede. Ali neki će se sigurno zapitati hoće li to sam auto učiniti bržim? Možda i hoće, ali da krenemo od početka.

Dakle, kako da spustite svoj automobil?

Ukoliko niste entuzijasta za tjuning i stajling automobila, to je ono kada spustite položaj automobila i centar gravitacije pomerite uz pomoć opruga i amortizera, koilovera ili vazdušnog vešanja. Korišćenjem seta usklađenih opruga i amortizera, automobil se može spustiti za 2.5 do 7.5 cm, bez žrtvovanja kvaliteta vožnje. Štaviše, to može poboljšati njegove karakteristike upravljanja.

Koiloveri, s druge strane, su unapred postavljeni opružni i amortizerski sklopovi, u kojima možete podesiti visinu i prigušenje preko podesivog opružnog klatna i ventila. Sa koiloverima, kvalitet vožnje i visina vašeg automobila će zavisiti od toga koliko ih podesite, ali generalno, možete očekivati mnogo čvršću i nižu vožnju, od one koju biste obično dobili sa redovnim oprugama i amortizerima.

Vešanje vazdušnih jastuka koristi vreće nalik balonima koje drže šasiju automobila i zamenjuju normalnu opružnu suspenziju automobila. Vreće možete naduvati preko prekidača u automobilu, da biste ga podigli ili ih izduvati, ukoliko želite da ga spustite.

Prednosti vožnje spuštenog automobila

Uzimajući u obzir da pravilno spuštanje vašeg automobila, za razliku od samo sečenja opruga, može poboljšati svojstva upravljanja i skretanja automobila, tehnički ga može i ubrzati. Međutim, spuštanje automobila ne čini ga bržim što se tiče snage ili obrtnog momenta. Ipak, postoje i druge prednosti modifikacije vešanja automobila.

Za početak, spušteni automobil će se obično bolje nositi nego kada je na osnovnoj visini, i manje će se naginjati u krivinama. Sasvim logično. Takođe, obezbediće mnogo čvršću i sportskiju vožnju, poput sportskog automobila, što je obično željeni efekat za svakoga ko želi da spusti svoj automobil.

Nedostaci vožnje spuštenog automobila

Međutim, spuštanje vašeg automobila, takođe, može imati i svoje nedostatke. Tvrđa vožnja znači da će vaši svakodnevni poslovi biti manje udobni, a smanjenje visine automobila će promeniti geometriju njegovog vešanja, što znači da će se i gume, vrlo verovatno, brže trošiti.

Takođe, u zavisnosti od toga koliko spustite automobil, možda nećete moći da koristite standardnu dizalicu za automobil, i imaće veće šanse da preživi oštećenja podvozja, naročito na grubljim putevima, van grada ili negde u prirodi, ako malo siđete sa glavnog puta.

Treba li se onda, uopšte, upuštati u spuštanje automobila?

Ako vam spušetni modeli deluju privlačnije, razmislite dobro pre nego što preduzmete prve korake. Jer ako spuštanje automobila dolazi sa nekim dodatnim prednostima, uključujući i poboljšane karakteristike upravljanja i moguće bolje ubrzanje zbog dodatne vučne sile, onda je odgovor potvrdan.

Međutim, za ulične svrhe, spuštanje vašeg automobila može biti štetno za njegov kvalitet vožnje. Da ne govorimo o svakodnevnoj praktičnosti, odnosno nepraktičnosti, jer će vam s vremenom postati teže da iz njega ustanete, a možda i da sednete. A tek ivičnjaci ili neravnine na putu…

Zato ipak, kada sledeći put na semaforu stanete pored nekog spuštenog automobila, razmislite prvo zašto je takav. Za početak, pogledajte ko ga vozi, jer ovo najčašće rade veoma mladi vozači, koji žele da deluju kao “opasni momci”. Pa, ako ste već zašli u malo ozbiljnije godine, možda je pametnije odustati od toga jer, biće vam zanimljivo neko vreme, a onda će nedostaci početi da prevladavaju prednosti.

I za kraj…

Rent a car agencije ovakve modele uglavnom nemaju u svojoj ponudi. Ni rent a car Menadžer Express nije izuzetak po tom pitanju. Ali, naši automobili su pouzdani, savršeno ispravni, čisti i dezinfikovani pre svakog iznajmljivanja, tako da ćete uživati u bezbrižnoj vožnji, ma gde da se zaputite.

O uslovima korišćenja možete pročitati na našem sajtu, a za sve ostalo što vas interesuje, možete se obratiti našem iskusnom i ljubaznom osoblju, koje je uvek tu za vas. Srećan put i ugodno putovanje želi vam rent a car agencija Menadžer Express!

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
75   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
102   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije