• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li lakiranjem možete produžiti vek karoserije automobila?

Za nešto više od mesec dana, stiže nam proleće, pravo vreme da nakon duge zime poradimo oko automobila i sredimo sve što se tokom zimskih meseci pohabalo. Moramo naglasiti da lak na automobilu treba redovno polirati pastama. Tako će imati duži rok i duže se održati na karoseriji. Uglavnom ljudi lakiraju pojedinačne delove automobila. Retko ko se odluči za lakiranje kompletnog automobila. Ako je oštećenje sveže, tada će biti dovoljno da to mesto očistite od prljavštine i prašine. Potom obrišite krpom. Osušena površina se premazuje tankom četkom ili sunđerom. Kada se prajmer osuši, nanosi se boja - prskanjem ili četkom. Ako je odabrana ispravna nijansa, razlika se neće primećivati. Više je zahtevno ako  postoje znakovi korozije. U tom slučaju biće vam potrebna šmirgla ili peskarenje. Git se koristi za izravnavanje radne površine.


Gitovanje (ako je potrebno) izvodi se u nekoliko slojeva. Osim toga, svaki sloj gita se šmirgla. Na kraju se nanosi  boja i lak. Pod limarijom se smatraju svi metalni delovi koji čine spoljne obloge na karoseriji koje daju oblik automobilu, čine aerodinamiku i štite unutrašnjost kako motornih, električnih i ostalih sistema, tako i putnika. Oštećena limarija osim lošeg vizuelnog doživljaja utiče i na sigurnost. Ne samo vašeg vozila već i svih onih koji se voze. Zato je neophodno da se sva oštećenja saniraju.

Da li se auto može lakirati  po principu "uradi sam" ?

Odgovor je definitivno ne. Mnogi od nas koji imaju neko iskustvo u farbanju po principu uradi sam tehnike od moleraja do tišleraja, rekli bi da farbanje automobila i nije neka nauka. Čak  pomislimo  da bi to možda mogli i sami da odradimo, imajući u vidu ogromne cene kod lakirera. Ipak, ovaj posao je mnogo komplikovaniji nego što izgleda.

Kvalitetno lakiranje automobila može izvršiti samo neko ko ima iskustva, odnosno ko dobro poznaje ceo princip. Samo u termokomori i uz strogo poštovanje procesa korišćenja materijala i uputsva proizvođača može se doći do rezultata. Strogo je određen period sušenja svake komponente. To je presudno da bi se dobio konačni kvalitet laka. Iskustvo, precizno oko i majstorska ruka nezamenjivi deo procesa lakiranja automobila. Ako auto prepustite profesionalcima na lakiranom delu  neće se uočiti da je bio popravljen, odnosno lakiran.
Jeftini i brzi lakireri ne postoje, to jedno s drugim ne ide.

Priprema auta za farbanje

Priprema limarije za farbanje je prvi  uslov da bi  automobil ponovo zablistao savršenim sjajem. Samo dobra i adekvatna priprema će usloviti da sjaj potraje neko duže vreme.  Površina automobila mora biti očišćena od korozije i neravnina i osušena. Podrazumeva se da uklonjena čak i najfinija prašina i vlaga. Ovakvi se uslovi podrazumevaju i u  prostoriji u kojoj se vrši farbanje. 
Drugi neophodan uslov za kvalitetno farbanje auta jeste pravilan odabir boje. Ovo je posebno važno kada se farba samo jedan deo i kada treba uskladiti staru i novu nijansu. Veliki  je izbor auto boja i lakova danas. Osim toga farbe se mogu značajno razlikovati po hemijskom sastavu, gustini, elastičnosti, brzini sušenja, postojanosti...

Zato je važno da pre farbanja, u razgovoru sa majstorom upoznate sa svim karakteristikama određenog tipa boje. Ako se proces ne sprovede temeljno od početka do kraja, može doći do niza komplikacija. Tako se najčešće dogodi, da se lak ljušti. Uzrok toga može biti i neiskustvo i neznanje auto lakirera ili npr. mešanje materijala različitih proizvođača, koji se hemijski ne podnose. Tako na primer lak jednog proizvođača, učvršćivač drugog, a razređivač trećeg. To se često radi kada se štedi na materijalima i koriste se ostaci materijala od prethodnih farbanja. Dakle to nikako nemojte raditi! 
Kada želite da sanirate ljuštenje laka morate  skinuti sloj laka, a potom i boju i ostale nanosi ispod nje. Zatim ponavljate celokupan proces ispočetka.

Nadamo se da Vam je tekst bio koristan i da smo Vam razrešili neke dileme u vezi sa farbanjem auta. Vaš Menadžer rent a car. 

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije