• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li lakiranjem možete produžiti vek karoserije automobila?

Za nešto više od mesec dana, stiže nam proleće, pravo vreme da nakon duge zime poradimo oko automobila i sredimo sve što se tokom zimskih meseci pohabalo. Moramo naglasiti da lak na automobilu treba redovno polirati pastama. Tako će imati duži rok i duže se održati na karoseriji. Uglavnom ljudi lakiraju pojedinačne delove automobila. Retko ko se odluči za lakiranje kompletnog automobila. Ako je oštećenje sveže, tada će biti dovoljno da to mesto očistite od prljavštine i prašine. Potom obrišite krpom. Osušena površina se premazuje tankom četkom ili sunđerom. Kada se prajmer osuši, nanosi se boja - prskanjem ili četkom. Ako je odabrana ispravna nijansa, razlika se neće primećivati. Više je zahtevno ako  postoje znakovi korozije. U tom slučaju biće vam potrebna šmirgla ili peskarenje. Git se koristi za izravnavanje radne površine.


Gitovanje (ako je potrebno) izvodi se u nekoliko slojeva. Osim toga, svaki sloj gita se šmirgla. Na kraju se nanosi  boja i lak. Pod limarijom se smatraju svi metalni delovi koji čine spoljne obloge na karoseriji koje daju oblik automobilu, čine aerodinamiku i štite unutrašnjost kako motornih, električnih i ostalih sistema, tako i putnika. Oštećena limarija osim lošeg vizuelnog doživljaja utiče i na sigurnost. Ne samo vašeg vozila već i svih onih koji se voze. Zato je neophodno da se sva oštećenja saniraju.

Da li se auto može lakirati  po principu "uradi sam" ?

Odgovor je definitivno ne. Mnogi od nas koji imaju neko iskustvo u farbanju po principu uradi sam tehnike od moleraja do tišleraja, rekli bi da farbanje automobila i nije neka nauka. Čak  pomislimo  da bi to možda mogli i sami da odradimo, imajući u vidu ogromne cene kod lakirera. Ipak, ovaj posao je mnogo komplikovaniji nego što izgleda.

Kvalitetno lakiranje automobila može izvršiti samo neko ko ima iskustva, odnosno ko dobro poznaje ceo princip. Samo u termokomori i uz strogo poštovanje procesa korišćenja materijala i uputsva proizvođača može se doći do rezultata. Strogo je određen period sušenja svake komponente. To je presudno da bi se dobio konačni kvalitet laka. Iskustvo, precizno oko i majstorska ruka nezamenjivi deo procesa lakiranja automobila. Ako auto prepustite profesionalcima na lakiranom delu  neće se uočiti da je bio popravljen, odnosno lakiran.
Jeftini i brzi lakireri ne postoje, to jedno s drugim ne ide.

Priprema auta za farbanje

Priprema limarije za farbanje je prvi  uslov da bi  automobil ponovo zablistao savršenim sjajem. Samo dobra i adekvatna priprema će usloviti da sjaj potraje neko duže vreme.  Površina automobila mora biti očišćena od korozije i neravnina i osušena. Podrazumeva se da uklonjena čak i najfinija prašina i vlaga. Ovakvi se uslovi podrazumevaju i u  prostoriji u kojoj se vrši farbanje. 
Drugi neophodan uslov za kvalitetno farbanje auta jeste pravilan odabir boje. Ovo je posebno važno kada se farba samo jedan deo i kada treba uskladiti staru i novu nijansu. Veliki  je izbor auto boja i lakova danas. Osim toga farbe se mogu značajno razlikovati po hemijskom sastavu, gustini, elastičnosti, brzini sušenja, postojanosti...

Zato je važno da pre farbanja, u razgovoru sa majstorom upoznate sa svim karakteristikama određenog tipa boje. Ako se proces ne sprovede temeljno od početka do kraja, može doći do niza komplikacija. Tako se najčešće dogodi, da se lak ljušti. Uzrok toga može biti i neiskustvo i neznanje auto lakirera ili npr. mešanje materijala različitih proizvođača, koji se hemijski ne podnose. Tako na primer lak jednog proizvođača, učvršćivač drugog, a razređivač trećeg. To se često radi kada se štedi na materijalima i koriste se ostaci materijala od prethodnih farbanja. Dakle to nikako nemojte raditi! 
Kada želite da sanirate ljuštenje laka morate  skinuti sloj laka, a potom i boju i ostale nanosi ispod nje. Zatim ponavljate celokupan proces ispočetka.

Nadamo se da Vam je tekst bio koristan i da smo Vam razrešili neke dileme u vezi sa farbanjem auta. Vaš Menadžer rent a car. 

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
119   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije