• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li pravilno koristite klimu u automobilu?

Klima uređaj je danas neizostavni deo automobila, a prvi put je predstavljena davne 1940. godine u Packardu. Chrysler Imperial je od 1953. prva kompanija koja je klima uređaj ponudila kao opciju. Cela serija  Modela Cadillac Eldorado Brougham iz 1957.imala je ugrađen klima uređaj. Danas teško da neki auto, osim eventualno najjeftinijih osnovnih modela nižih klasa prođe bez ugradnje klime. Postoje dve vrste upravljanja klima uređajima : manuelno i automatsko.
Manuelno upravljanje podrazumeva da korisnik, odnosno vozač sam upravlja sistemom, određuje temperaturu koju želi da postigne. Dakle sam podešava sistem da bi došao do nekog određenog nivoa komfora.
Automatsko upravljanje podrazumeva da radom klima  uređaja upravlja računar koji obrađuje različite parametre, kao što su spoljna i unutrašnja temperatura...

Ono što se pokazalo kao praksa među vozačima je nepravilno upotrebljavanje klima uređaja u automobilu. Tu se pre svega podrazumeva  neefikasno korišćenje koje može uticati na zdravlje ljudi.

Neefikasno korišćenje klima uređaja u kolima

Neefikasno korišćenje klima uređaja u kolima može uticati na zdravlje ljudi. Imajte u vidu da samo ispravan klima uređaj funkcioniše pravilno i ne ostavlja posledice po zdravlje vozača i putnika. Pravilna upotreba klime po ulasku u automobil podrazumeva da kada startujete automobil, uključite klima uređaj, a zatim otvorite sve prozore. Podesite uvlačenje spoljnog vazduha, temperaturu podesite na minimum. Sledeće što treba uraditi je da ventilator podesite tako da duva najvećom brzinom i usmerite vazduh tako da duva najjače na otvorima na instrument tabli koji su najbliže prozorima. Tako ćete uspeti da isterate sav vreo vazduh koji se nakupio u kabini dok je automobil bio parkiran.

Znamo da su saveti epidemiologa posle korone i onih silnih mera koje smo imali nepopularni, ali 
kad je u pitanju korišćenje klima uređaja u kolima sve više upozoravaju da nepravilno održavanje sistema za klimatizaciju može da pogoduje razvoju bakterija. Neke od tih bakterija  izazivaju teške posledice, pa čak i smrtni ishod. U sistemima za klimatizaciju mogu se razviti bakterije legionella, koje izazivaju groznicu, ali i takozvanu legionarsku bolest. Rizik možete smanjiti održavanjem temperature u sistemu za toplu vodu iznad 50 °C i korišćenjem odgovarajućih biocida za čišćenje sistema za klimatizaciju. Legionele su bakterije koje uzrokuju infekcije kada se steknu određeni uslovi kod osoba sa smanjenim imunitetom. Bakterije izazivaju infekcije respiratornog sistema i težina oboljenja kreće se od blage forme slične gripu, do teške upale pluća.

Saveti za ispravno korišćenje klime u kolima

Klima  u automobilu je odavno postala potreba, nikako luksuz. To je posebno jasno  kada spoljna temperatura pređe 30°C. Vožnja u pregrejanom automobilu često uzrokuje nervozu vozača, pa su česte i greške koje prave prilikom vožnje.Kada  smo u autu, moramo napraviti sebi uslove da vožnja bude prijatna. Naročito kada krećemo na duži put i ako vozimo  decu. Upravo zato je neophodno redovno proveravanje stanja klima uređaja u  automobilu.

Kontrolu obavite u ovlašćenom ili specijalizovanom servisu pre početka sezone. Kada prvi put nakon duže pauze uključujete klima uređaji isprobajte da li dovoljno hladi i da li ventilator duva na svim brzinama. Gledajte da tokom letnjih meseci automobil parkirate u hladu i da koristite neku zaštitu od Sunca za stakla. To mogu biti npr. aluminijumske "harmonika" folije. Ukoliko primetite i osetite da vam klima duva neprijatno hladan vazduh, to verovatno znači da ste je podesili isuviše nisko. Razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi smela da bude viša od 10°C. Po mišljenju mnogih stručnjaka optimalna temperatura prostorije, ako osobe miruju, treba da iznosi 26,5 C. To se može preneti i na uslove koje imamo dok vozimo auto.
 

Punjenje auto klime

Punjenje auto klime serviseri preporučuju u intervalima od 1-3 godine, mada se može reći da je interval od dve godine neka zlatna sredina. 
Svako vozilo, čak i najkvalitetnija i modernija  vozila, gube oko 10% gasa u klima uređaju godišnje. Takođe je važno znati  da je i po kompresor auto klime izuzetno loše da gas dugo stoji ili da je pod niskim pritiskom. Dakle kao što redovno radimo servis motora i zamenu ulja,  isto tako je potrebno da redovno obavljamo i servis klime. Servis klime (zamena i dopuna freona) je potrebno raditi  na predjenih 25.000km do 30.000km.

Nadamo se da Vam je tekst bio koristan, srećan i udoban put želi Vam Menadžer rent a car!

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije