• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kakvih se vozača treba čuvati dok vozite iznajmljeni automobil

Trenutak kada dobijemo vozačku dozvolu jedan je od najlepših u životu svakoga od nas. Svi se sećamo ovog iskutva i radosti zbog slobode koju nam vozačka dozvola pruža. I kada tek počnemo da vozimo, to radimo pažljivo, prateći znake i smernice na koje nailazimo. Ali kada vožnja postane deo naše svakodnevne rutine, mnoge od ovih navika počinjemo da zaboravljamo jer razvijamo svoj stil vožnje. Mnogo manje razmišljamo o tehničkim detaljima, što je za nas veliko olakšanje, ali ne uvek i za vozače oko nas. Postoji nekoliko vrsta vozača kakvih se treba čuvati dok vozite iznajmljeni automobil. Da vidimo kakvi su to vozači.

#1. Vozači koji se ne pridržavaju pravila prilikom parkiranja

Sasvim je razumljivo da je za neka mesta na parkingu potrebno malo više vremena i veštine da bismo se bezbedno parkirali. Ali, postoje i vozači koji neće moći da se parkiraju propisno, čak ni ako u blizini nema drugih vozila. Takvi vozači stvaraju probleme onima koji pokušavaju da dođu do svojih automobila, ili blokiraju prolaz, tako da od njih niko ne može da izađe. Neki od njih zauzmu i dva mesta, a neki se parkiraju na mesta za hendikepirane, iako to nisu.

Ako uz to ne vozite svoj, već automobil iznajmljen kod rent a car agencije poput agencije Menadžer, problem postaje još veći, jer se trudite da ga bolje čuvate. Zato, prilikom parkiranja, nemojte žuriti, parkirajte se staloženo i trudite se da ostalim vozačima ne pravite probleme.

#2. Usijane glave za volanom

Svi smo već videli takve vozače koji ne mogu da se smire, sve shvataju lično i uživaju da se svete. Iako je u ljudskoj prirodi da ponekad izgubi hladnokrvnost, impulsivnost i bes na putu su opasne osobine. Takvi vozači mogli bi da se suoče sa kaznom zbog nepoštovanja ili vređanja ostalih vozača. Zbog toga je najbolje izbegavati bilo kakav kontakt sa njima.

#3. Oni koji konstantno menjaju trake

Iako je menjanje traka dozvoljeno onda kada za to postoji potreba, postoje oni koji to rade konstantno. Za njih obično, skijaškim rečnikom, kažemo da „voze slalom“. Svi smo već viđali takve, koji pokušavaju da preteknu sve i budu na čelu kolone, jer ne mogu da trpe da bilo ko bude ispred njih.

Važno je napomenuti da koliko god uzbudljivo izgledalo, izuzetno ometa ostale vozače, tako da je vaoma opasno. Zato ih se treba kloniti, jer obično uleću ispred drugih automobila bez najave, što može uzrokovati udes, jer poneko nema ni vremena ni prostora da zakoči.

#4. Oni koji ne koriste pokazivače pravca (migavce)

Uključivanje pokazivača pravca je toliko važno i u većini prilika neophodno, ali ima mnogo vozača koji se o to jednostvno oglušuju. Oni znaju na koju stranu idu, a za ostale ih baš briga. Zato se mnogo puta desilo da ih onaj ko je iza njih stigne i udari, jer nije nije znao da će ovaj krenuti da skreće, za šta mu treba za nijansu više vremena.

Pokazivači pravca postavljeni su na svaki automobil da bi pomogli ostalim učesnicima u saboraćaju. I ne misli se samo na automobile, već i na pešake i bicikliste, da bi svi bili svesni kakva je namera vozača, što pomaže da se saobraćaj nesmetano odvija. Zato, kada primetite takvog vozača ispred sebe, usporite, da ne bi došlo do lančanog sudara. A primetićete ga tako što ni prilikom prestrojavanja ne uključuje pokazivače pravca.

#5. Vozači koji u isto vreme rade nekoliko stvari

Rasejanost je vrlo česta pojava tokom vožnje, sa kojom se svi suočavaju, zbog čega je takve vozače pametno izbegavati. Bilo da ih vidite da tokom vožnje proveravaju telefon, kucaju poruke ili pričaju, obratite pažnju jer oni baš i nisu fokusirani na put ispred sebe.

Često možete primetiti kako im automobil klizi van trake ili kako naglo koče u slučaju nužde. Osim što je iritirajuće za ostale učesnike u saboraćaju, veoma je opasno, a na kraju krajeva i zabranjeno zakonom. U svakom slučaju, takve vozače gledajte da izbegnete ili, ako su sporiji od vas, obiđete, da se ne bi desilo da vas udare. To nije prijatno čak ni ako vozite sopstveni, a kamo li ako je automobil iznajmljen kod rent a car agencije. Čuvajte ih se.

I to bi, otprilike, bilo to...

Vozači koji ne poštuju pravila, rade ono što ne bi smeli, bahato parkiraju i voze kao da pravila ne postoje su definitvno vozači za izbegavanje. Takvih morate da se čuvate ako želite da izbegnete probleme, što se neretko dešava.

Mnogo je danas onih koji voze a nisu dobri vozači. Ako su nesigurni, biće previše spori i uplašeni, što nije dobro jer usporavaju i zaustavljaju saobraćaj. Još ako ostali krenu da trube, stvar postaje još gora.

A naravno, ima i onih koji su previše sigurni u svoju vožnju, pa prave probleme ostalima, koji voze po pravilima. Ovakvih najviše ima po velikim gradovima poput Beograda, zato broj saobraćajnih udesa raste iz godine u godinu.

Kada vidite nekog od njih, sklanjajte se i čuvajte. Vozila rent a car agencija su osigurana, ali za bahate vozače osiguranje ne važi. Zato pre iznajmljivanja vozila pogledajte uslove korišćenja, da se u slučaju da ne vozite po pravilima, ne biste iznenadili. A za sva ostala pitanja, ljubazno osoblje agencije Menadžer, stoji vam na usluzi.

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije