• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Pušenje u iznajmljenom vozilu

 

Nije cilj ovog teksta pričati o štetnosti pušenja, to je manje više opšto poznata stvar, koju neko uvažava a neko ne. Možemo samo da pogledamo koje sve materije sadrži duvanski dim.

 

Sastav duvanskog dima

Neke od hemikalija koje su pronađene u duvanskom dimu:

 • Nikotin
 • Cijanid
 • Formaldehid
 • Olovo
 • Arsen
 • Amonijak
 • Polonijum-210 i još neki radioaktivni elementi
 • Benzen
 • Ugljen monoksid
 • Policiklični aromatični ugljovodonici

Skoro sve ove supstance su kancerogene, neke mogu da izazvu bolesti srca, pluća, itd.

Ali rekli smo da nećemo o štetnosti pušenja, nego o nečemu drugom. A to je neprijatan miris duvanskog dima u vozilima i kako se rent a car kompanije odnose po pitanju pušenja u njihovim vozilima.

 

Da li je pušenje dozvoljeno u iznajmljenim vozilima?

Rent a car agencije u Severnoj Americi i Evropi strogo zabranjuju pušenje u svojim vozilima. Na njihovoj strani je i država koja ih štiti rigoroznim zakonima. Postoje retki slučajevi kada je ono dozvoljeno, ali prethodno je potrebno da se klijenti i agencija dogovore.

U Egiptu, Turskoj, Tunisu, Indiji i još nekim državama, pušenje nije zabranjeno. Ali i tamo treba sa rent a car agencijom proveriti uslove iznajmljivanja, kako se ne bi desili nesporazumi i neprijatna iznenađenja.

Kod nas skoro sve rent a car agencije imaju politiku da u njihovim vozilima pušenje nije dozvoljeno. Ukoliko klijenti ipak zapale cigaretu, moraju da plate kaznu.

Za to postoje dobari razlozi.

 

Zašto rent a car agencije ne dozvoljavaju pušenje u svojim vozilima?

Cigarete, cigare, elektronske cigare ostavljaju tragove u unutrašnjosti vozila - na tkaninama sedišta, na tapacirima, tepisima, na plastičnim površinama, na volanu, bravama na vratima.

Nesavesni pušači iza sebe ostavljaju pepeo, pikavce, ali ono što najviše smeta je miris duvanskog dima, koji je za mnoge ljude, a posebno za nepušaće, nepodnošljiv.

Nepušači će u skoro stoprocentnom broju odbiti da iznajme vozilo ukoliko ono smrdi na duvanski dim. Miris duvanskog dima je veoma jak i neprijatan, teško se uklanja, ko nije naviknut na njega smetaće mu u toku celog putovanja. Oni osetljiviji mogu da dobiju i mučninu.

Kod elektronskih cigareta miris nije toliko jak, ali se i on oseća.

Rent a car agencije moraju da ulože velike napore kako bi iz vozila uklonili tragove pušenja. Veoma je teško odstraniti miris dima iz tkanina u koje on prodire i zadržava se veoma dugo. Sedišta u vozilu mogu nedeljama da ispuštaju neprijatne mirise. Posebno su ranjiva kožna sedišta za čije čišćenje moraju da se upotrebljavaju specijalna i skupa sredstva.

Dok se neprijatni miris duvanskog dima potpuno ne eliminiše, vozilo mora da se povuče iz upotrebe. Proces čišćenja zahteva mnogo vremena, dok se ono ne završi, vozilo nije dostupno, što je za agenciju čisti gubitak. Ponekad je nemoguće da se smrad u potpunosti suzbije. U tim slučajevima za agenciju je bolje da povuku ili prodaju vozilo.

Osim gubitka novca, ne treba da se zanemari ni opasnost po renome rent a car agencije ako se takvo vozilo nekim slučajem iznajmi. Njihov sajt će za vrlo kratko vreme biti zatrpan negativnim komentarima i recenzijama.

I sama sredstva koja se koriste za dezinfekciju i čišćenje duvanskog dima mogu da ispuštaju jake i za neke ljude jednako neprijatne mirise.

 

Ukoliko ipak zapalite

Ukoliko ne možete bez pušenja i ipak zapalite u iznajmljenom vozilu, znajući da ćete morati da platite kaznu, možete da razmišljate preventivno.

Sami odvezite vozilo u autoperionicu gde će profesionalci da ga očiste i namirišu. Proverite cene, možda je to jeftinija opcija.

 

Provera vozila

Kada klijent vrati vozilo, službenici rent a car agencije će ga temeljito pregledati. Tražiće potencijalne kvarove, ulubljenja ili ogrebotine na karoseriji. Ali gledaće i unutrašnjost vozila, čistoća, stanje sedišta, navlaka, itd. Naravno, proverava se da li se u vozilu pušilo.

Klijentima se preporučuje da i oni učestvuju u kontroli vozila.

Pre nego što podignete svoje rezervisano vozilo, nemojte da žurite, odvojite malo vremena kako biste zajedno sa službenikom izvršili inspekciju. Pored ostalog, obratite pažnju da li su pepeljare u vozilu pune pikavaca i pepela. Pogledajte ispod sedišta i podignite tepihe. Pomirišite unutrašnjost, duvanski dim ima tako jak i karakterističan miris, lako ćete ga prepoznati.

Ako primetite da se u vozilu pušilo, reklamirajte i tražite drugo vozilo. Na to imate pravo i nemojte da odustajete od zahteva.

 

Upozorenje za neiskusne

Čak i kada vam duvanski dim ne smeta, ako primetite da se u vozilou pušilo, ipak reagujte i reklamirajte. Može da se desi da miris ostane i posle isteka vašeg najma i da troškovi čišćenja padnu na vas. Dokazati da niste vi pušili je veoma teško.

 

Završna reč

Pušenje je za neke ljude velika potreba, strast i navika. Nepuštači treba da imaju razumevanje za pušače i njihovu slabost. Ali i pušači treba da imaju razumevanje za nepušače.

Poštovanje pravila ali i kućno vaspitanje kaže da ukoliko morate da zapalite, nemojte to da radite u iznajmljenom vozilu.

Stanite negde pored puta, izađite iz auta, pojedite nešto, proteglite noge, popijte malo kafe, soka ili vode, i pripalite cigaretu.

 

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
75   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
102   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije