• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zašto kineski automobili nisu prihvaćeni na evropskom tržištu?

Najteže je kupiti jeftinije vozilo u Evropi, jer se ceo evropski sektor autoindustrije suočava sa velikim izazovima, koji naravno utiču na krajnjeg kupca. Cene su čini se nezaustavljive, nestašica poluprovodnika i dalje aktuelna, pa nam se sve više čini logična priča o okretanju kupaca ka pristupačnim kineskim automobilima, što je pre par godina bilo nemoguće na starom kontinentu. Da li zaista kineski brendovi mogu parirati Peugeot -u, Škodi, Opelu...

Vreme će pokazati.Neosporna činjenica je da su Rusija i Ukrajina, tačnije njihove sirovine izuzetno važne za auto industriju i da mnoge komponente sada teško dolaze do fabrika. Pre toga već je pandemija uticala na promene na tržištu automobila. Trenutno najaktuelniji, najzanimljiviji i najpristupačniji primer kineskog auta na evropskom tržištu je MG ZS. Predsednik SUV vozila iz legendarne kompanije Morris Garage i ima cenu kao Dacia Sandero. Svedoci smo, posebno poslednjih godinu dana, da su cene eskalirale kako novih, tako i polovnih vozila. Kineske kompanije ovo stanje koriste da učvrste svoje pozicije u Evropi koja nije nimalo blla otvorena za automobile sa ovih prostora.

Kineske kompanije ambiciozne u nastupu na evropskom tržištu

Dugo će vremema trebati da prosečan Evropljanin ne pomisli za kineski auto da je nekvalitetan, plastičan i jeftin. U Kini na primer za nekih 4 000 evra možete kupiti električni automobil, dok vam je za evropske modele potrebno minimum 15 000 evra. Kinezi su dugi niz godina kopirali i preuzimali tuđe iskustvo i tehnologije, kopirali i dizajn, zapravo često se može pročitati da je proizvodnja automobila u Kini bazirana na javnoj i očiglednoj industrijskoj špijunaži. Danas se situacija na tržištu menja u korist Kine, posebno u segmentu električnih vozila. Sve kineske kompanije su fokusirane na tehnologiju zamene baterije, upravo zato jer je najveći problem električnih automobila punjenje baterija.

mg zs kineski automobili

I dalje u svim evropskim zemljama vlada neupućenost u vezi sa kineskom proizvodnjom automobila, mora se  naglasiti da mnoge zapadne kompanije (BMW, Tesla)  proizvode svoja vozila u Kini. Kina je u odnosu na zapadnu civilizaciju jedan totalno drugačiji svet, ne samo na političkom već i na ekonomskom, kulturološkom planu, jer funkcioniše totalno drugačije i to se naravno odnosi i proizvodnju automobila i generalno na tržište vozila. 
Zbog ogromne lokalne potražnje, kineski proizvođači su u velikoj meri fokusirani na domaće tržište. Međutim, svoje poslovanje žele da prošire i na globalni nivo. Kina očekuje da će prodaja novih energetskih automobila (NEV) porasti za  40 % i da će NEV činiti 20 odsto godišnje prodaje do 2025. godine. Najveće tržište jeste Kina, ali su velika očekivanja i od proširenja na evropsko tržište.

Najpopularniji kineski auto u Evropi

Sve više se u razvijenim evropskim zemljama pojavljuju kineski brendovi automobila. Nevešćemo samo neke koje su se uspešno predstavile evropskim kupcima : DFSK, Aiways, Lynk & Co, Maxus ...Izdvojićemo jedan kineski električni automobil koji se svrstava neđu najbolje, a to je model  Xpeng P7. Sve verzije P7 modela imaju  elektromotor od 263 bhp koji upravlja zadnjim točkovima, a verzija Performance ima novitet u vidu motora od 161 bhp koji upravlja prednjim točkovima.  P7 je model koji je više usmeren na domet nego na performanse.

xpeng p7 automobil

Veliki broj korisnika je i više nego zadovoljno ovim električnim automobilom koji je definitivno jedan od najboljih kineskih električnih vozila. Kinezi su sklopili ugovore s holandskom članicom švajcarske grupacije Emil Frey, koja će postati zvanično zaduženaza razvoj prodajne i servisne mreže na prostoru Holandije. Ideja menadžmenta i  uprave kineskog Xpenga je da prvi izložbeno-prodajni salon počne s radom upravo u Holandiji, a naravno dalje se planira proširenje i na druge evropske zemlje. Da li će doći vreme kada će se prosečan Francuz ili Nemac odlučiti pre za kupovinu kineskog auta nego domaćeg, vreme će pokazati...

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, a o najnovijim dešavanjima u autoindustriji, nastavićemo redovno da vas obaveštavamo. Vaš Menadžer rent a car!

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
75   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
102   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije