• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

10 najzanimljivijih imena automobila

Ne postoji neki određeni proces koji proizvođači prate kada odlučuju o imenu nekog automobila, ali je sasvim sigurno da protokol odobrenja uključuje dugu listu ljudi. Praktično, svi oni koji su na neki način učestvovali u stvaranju samog vozila, učestvovali su i u biranju imena za novi model. Neki od tih timova kreirali su i 10 najzanimljivijih imena automobila, o kojima će biti reč u ovom tekstu.

Ova imena su, tokom godina, pomogla oblikovanju automobilske industrije. Od pretećih, kao što je Huracán (Uragan), do simpatičnih kao što je Buba, stvoreno je mnogo zanimljivih imena širom sveta. Evo nekih, koje smo odabrali za vas.

#1. Lamborghini Diablo

Ovaj vragoslasti auto napravljen je između 1990. i 2001. godine. Njegovo ime na španskom jeziku znači „đavo“, a sa tako zastrašujućim imenom i V-12 motorom, ne može se poreći da je ovaj auto „zver“, sa koje god strane da ga pogledate.

#2. Ford F-150 Raptor

Najopakiji, najopasniji terenski kamion koji Ford pravi ima i odgovarajuće ime. Ford Raptor je dobio ime po velociraptoru, malom dinosaurusu koji je živeo pre pre više od 70 miliona godina. Među svim imenima koja je Ford razmatrao, ovo je jedno od najboljih u celoj auto-industriji.

#3. Ferrari Testarossa

Italijanska i španska imena zvuče tako poetično i zavodljivo, pa tako ni Testarossa nije izuzetak. Na italijanskom jeziku, njegovo ime bukvalno znači „crvenokosa“, a inspirisano je crvenom završnom obradom Ferrari poklopaca ventila. Mada, bez obzira na to koje je boje, Testarossa uvek izgleda zgodno i zavodljivo.

#4. Porsche 911 Carrera

Prevedeno sa španskog jezika, Carrera znači „trka“, a ovaj Porše je pravi trkač. Kao inspiracija za ime, poslužila je trka Carrera Panamericana u Meksiku, gde je Porše imao mnogo pobeda u klasi. Od tada, Porsche 911 Carrera ima dugu istoriju pružanja dinamičke vožnje poput trke, entuzijastima koji ga voze.

#5. Lamborghini Huracán

Kao što smo već rekli, Huracán (na naslovnoj fotografiji) u prevodu sa španskog jezika znači „uragan“, a takvo ime može da odgovara samo nekolicini brendova. Srećom, Lamborghini je jedan od njih. Sa svojim 5.2-litarskim V-10 motorom, i snagom od čak 602 konjske snage, ovaj automobil od 0 do 100 km/h stiže za svega 2.8 sekundi. O da, „uragan“ je ime koje mu sasvim odgovara, i jedno je od najboljih u istoriji automobila.

#6. Jeep Gladiator

Pre nego što se Gladiator pojavio, kružile su glasine da će se ime Komanča vratiti. Ipak, Jeep je rešio da ode korak dalje, i da mu ime Gladiator, privlačinije i klasičnije ime koje više odgovara ovom kamionetu. Iako nije brz kao Raptor, on se odlično nosi sa terenskim stazama, onako kako to malo koji model može. Pratkično, poput pravog, neustrašivog gladijatora.

#7. Suzuki Samurai

Još jedan od ratnika, simpatičan, pristupačan i sposoban, stigao je čak do Amerike 1985. godine, ali se njegova proizvodnja završila samo nekoliko godina kasnije. Suzuki Samurai nije dobio mnogo bitaka, ali je imao zanimljivo ime koje se isticalo u auto industriji.

#8. Volkswagen Beetle

Buba je sladak i šarmantan auto, nalik na veliku bubamaru, omiljen među ljudima koji vole retro dizajn. Nažalost, VW je prestao sa proizvodnjom bube, nakon dugog i kultnog života. Ovaj ekonomični automobil sa zadnjom vučom, bio je malo tesan za pet putnika, ali je zbog pouzdanosti i simpatičnog izgleda postala veoma popularna. I danas postoje klubovi ljubitelja sa mnogo članova, poneka se može videti i na ulici, a ima i onih modernijih koje su skoro podjednako slatke, mada bezobrazno skupe.

#9. Dodge Viper

Viper je jedan od sportskih automobila koji mnogima danas nedostaje, s obzirom da se sa proizvodnjom prestalo 2017. godine. Njegovo ime Viper je „zmija otrovnica“, i dugo je bio jedan od najzabavnijih i najpristupačnijih auperautomobila u industriji. Takođe, ime je jedno od najzanimljivijih u istoriji automobilizma.

#10. Ford Cortina

Možda nema maštovito ime kao prethodnici, ali Ford Cortina je definitivno jedan od najpoznatijih automobila u istoriji. Dobio je ime po italijanskom skijalištu Cortina d'Amprezzo, i svojevremeno su ga vozile one nekadašnje glavne dase u gradu. U jednom od njih, Beogradom je krstario poznati maneken (kasnije i ugostitelj), Đorđe Pavlov, koji je baš zbog ovog lepog auta dobio nadimak Đorđe Kortina, koji s ponosom nosi i danas.

I to bi bilo to...

Da, to bi bilo to za ovaj put. Neka od ovih imena toliko su značila svojim vlasnicima, da su čak i decu krštavali njihovim imenima. 100 ljudi – 100 ćudi, ne želimo da komentarišemo takve izbore zaljubljenika u određene modele automobila.

Rent a car Menadžer Express u svom bogatom voznom parku možda nema ništa sa tako poetičnim imenom kao što su ova sa spiska, ali uopšte ne sumnjamo da ćete u njemu pronaći auto baš po svojoj meri. Naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put!

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
74   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
101   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije