• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

5 najboljih automobila za vozače niskog rasta

Karakteristika masovne proizvodnje je da je većina automobila napravljena za vozače prosečne visine. To znači da ćete, ako ste mnogo niži ili mnogo viši od prosečne osobe, otkriti da vam neki automobili jednostavno ne odgovaraju. Ovog puta se bavimo automobilima za vozače niskog rasta. U želji da pomognemo, napravili smo listu od pet najboljih, pa ako je to i vaš problem, nastavite da čitate.

Niži vozači ponekad mogu otkriti da je pronalaženje pravog automobila izazov, ali postoje neki saveti koji mogu da pomognu. Kao prvo, većina modernih automobila ima sedišta za vozače i volane sa širokim spektrom mogućnosti podešavanja. Pomeranje sedišta koliko god može napred, trebalo bi da funkcioniše u većini automobila, čak i za najniže vozače, kojima nisu potrebne posebne modifikacije.

Još jedan problem je dosezanje ručice menjača. Ako otkrijete da prebacivanje iz jedne brzine u drugu izaziva naprezanje ili utiče na vašu kontrolu nad automobilom, možda je bolje da izaberete automatski menjač. Većina automatika je jednako ekonomičnija u odnosu na automobile sa manuelnim menjačem, a takođe, imaju i poluautomatske funkcije, što znači da možete menjati stepen prenosa pomoću menjača postavljenih na stubu upravljača.

Ako ustanovite da se naprežete da jasno vidite preko volana, trebalo bi da isprobate jastuk za auto sedište. Danas ih ima mnogo, pa pogledajte na internetu, u prodavnicama automobilske opreme.

I konačno, ako je dužina vaših nogu problem prilikom dosezanja pedala, možete pokušati da postavite produžetke za pedale. Oni mogu da vam približe pedale za 90 mm, a jednostavno se mogu pričvrstiti na postojeće pedale svakog brenda automobila. Čine vožnju bezbednijom, jer je vozač dalje od vazdušnog jastuka, tako da je manja mogućnost da bude povređen kada se ovaj, pri eventualnom sudaru, aktivira. Pa, da sada pređemo na listu...

#1. Gradski automobil – Seat Mii

Trio gradskih automobila koje su napravili brendovi VW grupe (VW, Škoda i Seat) svi su veoma dobri na svoj način, ali smo za ovu listu izabrali upravo Seat Mii. Moderan je i urednih proporcija, ima malu ali prostranu kabinu koja je dobra za vozače svih visina, ali posebno za niže.

Sedište ima mnogo mogućnosti podešavanja, pa dobijate pravi osećaj koliko je automobil kompaktan. Savršen je za vožnju po gradu, sa štedljivim 1.0 motorom, koji može da proizvede 60 KS, dok u vozilu postoji i korisna bezbednosna oprema.

#2. Sportski automobil – Mazda MX-5

Visoki ljudi se bore sa sportskim automobilima i kabrioletima, dok niži vozači mogu biti zaista zadovoljni što postoji bar jedna prednost kompaktnosti. Mazda MX-5 je fantastičan mali sportski automobil, i idealan trkač.

Starije, korićene verzije možda nemaju podesivost upravljača za lakše dosezanje, ali to i dalje nije problem, jer mu se možete približiti pomeranjem sedišta ka napred. Međutim, prvi plus koji svi daju ovom modelu je način na koji se vozi. To je tako zabavan automobil, da ćete početi da tražite razloge da ga što češće i što više vozite.

#3. Porodični automobil – Kia Ceed

Za vozače prosečne visine i više, visoko postavljeno sedište u ovom modelu je jedna od retkih tačaka protiv njega. Ali zato je to za niže vozače – veliki bonus. Ceed je veoma dobar porodični hečbek, jer je u ovom slučaju Kia uzela najbolje od Fokusa i Golfa, a zatim pokušala da reprodukuje ono što tako dobro funkcioniše u tim automobilima.

Zato je Kia Ceed udoban, dobar za vožnju i praktičan automobil, uz koji dolazi mnogo standardne opreme, tako da za svoj novac dobijate mnogo, ako se odlučite za njega. Kad se još doda veoma dug garantni rok, ovaj auto ima mnogo više pluseva, nego minusa.

#4. Kompaktni SUV – Škoda Karoq

Kompaktni SUV-ovi su dobar izbor za niže vozače jer nisu preveliki, ali imaju povišenu visinu vožnje koja nudi dobar pogled na put ispred sebe. Škoda Karoq je dobar izbor jer nudi osećaj prostora i praktičnosti tipičan za Škodu, sa visokim standardom opreme i kvalitetom enterijera kao u uobičajenim modelima.

Takođe, postoji širok izbor motora (benzinskih i dizel), zajedno sa sedam nivoa opreme. Vozačevo sedište i volan imaju mnogo mogućnosti podešavanja, tako da ne bi trebalo da imate problema da nađete udoban položaj za vožnju.

#5. Električni automobil – Hyundai Kona Electric

Još jedan kompaktni SUV, Hyundai Kona Electric, takođe ima visoko postavljenu poziciju sedenja, koja će omogućiti nižim vozačima da vide malo dalje niz put. Značajno je da je ova verzija Kone potpuno električni model, tako da nema potrebe za bilo kakvom promenom stepena prenosa i ima samo dve pedale. Takođe, dostupna je sa dovoljno velikom baterijom da joj pruži domet do 500 km, zbog čega ga definitivno treba uzeti u obzir.

I za kraj...

To bi bilo sve na ovu temu. Trudili smo se da vam damo smernice na šta bi trebalo obratiti pažnju kada birate automobil za sebe. Dobra ideja je da sednete u nekoliko različitih modela i probate da podesite sve prema svojim potrebama. A ako vam neki zapadne za oko, dobro bi bilo da ga iznajmite i provozate nekoliko dana. Tako ćete najbolje steći utisak da li ste odabrali pravi model.

Sve o uslovima iznajmljivanja možete pogledati na našem sajtu, a za sve vaše eventualne nedoumice, naše ljubazno osoblje, uvek je tu za vas.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Menadžer Express!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?
41   0
Vibracije u toku vožnje mogu da imaju negativne posledice po zdravlje vozača i putnika. Zato je veoma važno ne ignorisati ih nego na vreme otkriti pravi uzrok za njihovu pojavu i što pre ih otkloniti.

Detaljnije

Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta


Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta
119   0
Svaka nacija ima svoje načine ponašanja. Ali ko bi pomislio da saobraćajna pravila poznata širom sveta ne važe svuda, ili da postoje neka koja na prvi pogled deluju poprilično apsurdno? Pripremili smo vam listu najčudnijih zakona o vožnji širom sveta, pa ako smo vas zainteresovali, smestite se udobno i nastavite da čitate, jer nikad se ne zna kada može da vam zatreba...

Detaljnije

Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene


Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene
38   0
Amortizeri na vozilima imaju ulogu da održe stabilnost vozila i ublaže udarce kada se prelaze neravnine i rupe na putu. Vožnja sa neispravnim amortizerima je veoma rizična i neudobna i tada je potrebna što hitnija popravka ili njihova zamena.

Detaljnije