• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

5 osnovnih principa za uspešno poslovanje jedne rent a car agencije

 

Posao iznajmljivanja automobila može zaista biti težak za započinjanje jer treba uzeti u obzir i  lokaciju i finansijska sredstva koja su potrebna za kupovinu voznog parka. Nakon što potrošite sav planirani budžet i prođete stres i svu papirologiju vezanu za osnivanje firme kreće borba na samom tržištu, jer ovaj posao nije samo deljenje ključeva.

 

Navešćemo u nastavku 5 osnovnih principa kojih se treba pridržavati da bi se uspešno vodio posao iznajmljivanja automobila i ostvario profit.

 

1. Izradite poslovni plan

 

Napravite poslovni plan za svoju rent a car agenciju. Da biste bili uspešni u bilo kom biznisu, morate imati izvodljiv i primenljiv poslovni model, a zatim naravno je potrebno vreme tokom koga će se pokazati da li je taj model profitabilan ili ne. Kada usvojite biznis plan budite dosledni u tome da ga sledite. Ukoliko je potrebno zbog novih izazova, tržišnih trendova i konkurencije verovatno će pretrpeti neke modifikacije. Što češće na ovu temu razgovarajte sa menadžerskim timom i uvek cenite ideje i trud zaposlenih u agenciji.

 

2. Napravite plan da redovno menjate flotu vozila

 

Vozni park rent a car agencije je srce posla i on se nikako ne sme zanemariti. Inovacije, novi automobili su presudni za privlačenje klijenata, pa je zato neophodno da svaka agencija na godišnjem nivou obnovi deo flote, tako ćete uvek biti aktuelni.

vozni park menadzer

 

3. Ulažite u marketing


Ne možete zameniti važnost marketinga, jer je to jedan od glavnih mehanizama dobrog poslovanja. Bez dobrih prodajnih i markentiških planova nećete biti zapaženi. Morate da odredite budžet na mesečnom nivou, koji će biti raspoređen na razna polja marketinga. Dakle, promovišite svoju rent a car agenciju i svoje poslovanje u stvarnom svetu, kao i u digitalnom svetu. Uvek budite spremni za nove poslovne mogućnosti i nove izazove.

 

4. Pažljivo birajte lokaciju gde će biti poslovnica


Što se tiče poslovanja rent a car agencija, lokacija ima veoma važnu ulogu. Pogodnost i prednost je ukoliko se u blizini nalazi aerodrom, autobuska, železnička stanica ili hotela. Imajte u vidu da će vaši klijenti imati ograničene mogućnosti da do vas dođu, a ako pružale uslugu prevoza do agencije, onda što je kraće putovanje - to bolje.

Veb lokacija je neprocenjiv alat danas za informisanje potencijalnih klijenata o uslugama, a podjednako je važno da omogućite i onlajn rezervacije.
 

poslovnica menadzer rent a car
 

5. Pripremite se za svakodnevno vođenje evidencije

 

Jednom kad otvorite vrata svoje agencije za iznajmljivanje automobila videćete koliko je neophodna dnevna evidencija svih aktivnosti, troškova i promena. Obezbedite da imate dovoljno zaposlenih koji će zadovoljiti očekivanja klijenata i koji će redovno ažurirati sistem evidencije. U prošlosti su se takvi zapisi vodili ručno, pa je papirologija bila prilično zamorna, ali danas postoji softver kojim ćete moći da vodite evidenciju o voznom parku.

Cene igraju važnu ulogu u ovom poslu. Ne možete koristiti konstantnu cenu za svako vozilo i u svakoj sezoni. Cene bi trebalo da budu različite u zavisnosti da li je špic sezone ili zatišje, koji je tip vozila, da li je vozilo novo ili starije, kao i da li se radi o kratkoročnom ili dugoročnom najmu.

 

I za kraj

 

Rent a car  kompanije moraju konstantno da  osluškuju potrebe tržišta i kreiraju nove proizvode za dugoročne i kratkoročne najmove, transfere sa vozačem, limo servis, itd. Rent a car agencije sve više i sve brže implementiraju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u svoj rad i svoje automobile, čime zadovoljavaju potrebu savremenog korisnika rent a car usluge. Dakle, rent a car delatnost je potreba savremenog čoveka i kao turiste i biznismena i neminovnost današnjice i sutrašnjice.

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije