• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

5 top saveta za pravilno održavanje automobila

Pravilno i redovno održavanje automobila nije samo važno zbog životnog veka vašeg ljubimca već pre svega zbog bezbednosti u saobraćaju. Auto koji se redovno servisira, održava i o kome se brine je pouzdan auto i bezbedan za sve učesnike u saobraćaju. Auto treba shvatiti kao mašinu kojoj je neophodna briga i održavanje dakle redovni odlasci na servisiranja. Upravo  temeljni tehnički pregledi su jedini način da produžite životni vek vašem autu.

Samo sa ispravnim automobilom i vožnja će biti optimalna, a samim tim i potrošnja goriva. U ovom tekstu daćemo vam savete za pravilno održavanje automobila koje bi trebalo da praktikujete : 

1. Pratite pokazivače nivoa goriva

Nadamo se da niste od onih vozača koji testira granice svog automobila. Većina vozača kako kažu istraživanja sipaju gorivo tek kada se upali žuta lampica, međutim ima i onih koji nastavljaju  da voze na rezervi i onda su neminovna dva scenarija. Ili da ostanete bez goriva što je naravno u svakom slučaju bolja varijanta nego da dođe do drugog scenarija, a to je kvar čija je popravka košta nekoliko stotina evra. Samo treba imati u vidu da pokazivač goriva nije baš uvek fiksan parametar i zavisi od modela automobila, načina vožnja, da li je auto pod nagibom...

Prosečno lampica upozorenja svetli onda kada  kapacitet rezervoara goriva dostigne približno 10 odsto ukupnog kapaciteta. 
VW Passat je rekorder  sa dometom od najmanje 120 kilometara kada se upali  rezerva. Sa modelom Volvo V40 možete da pređete oko 112km, BMW serije 5 110 kilometara. Cena goriva posebno u poslednje vreme je takva da su mnogi vozači  često prinuđeni voze na rezervi.
 

2. Vodite računa o akumulatoru 

Nemojte dozvoliti da se nađete u situaciji da vas izda akumulator. Zato sa vremena na vreme, odnosno na malom servisu proverite stanje akumulatora. Kada je u pitanju radni vek akumulatora, on zavisi od niza faktora i načina na koji se eksploatiše. Treba samo imati u vidu da je nakon 5 godina definitivno vreme da se zameni akumulator. Ako auto dugo stoji parkiran bilo napolju ili u garaži, najbolje bi bilo da izvadite akumulator i odložite ga negde gde je suvo i toplo. Zimi se podrazumeva da treba izbegavati vožnju na kratkim rastojanjima.

3. Redovno pranje automobila i povremeno dubinsko pranje

Uklanjanje prljavštine sa auta, nije važno samo zbog estetskih razloga nego zato što nečistoća može izuzetno negativno da utiče na veliki broj delova automobila. Posebno je opasna prašina koja se tokom zimskim meseci formira na nepristupačnim delovima auta. To može da dovede korozije, a poznato je kakve probleme može izazvati korozija na automobilu. Zato je važno i redovno pranje u zimskom periodu godine.

Dubinsko pranje celokupne unutrašnjosti automobila je potrebno odraditi s vremena na vreme. Ovakva vrsta usluge više nije luksuz. Tokom pranja spolja i iznutra nijedno mesto se ne preskače. Pažljivo se tretiraju i teško dostupne zone. Sušenje vozila nakon dubinskog pranja je veoma bitno! Potrebno je da prođe neko vreme pre nego što se vozilo osuši, ili prirodnim putem ili provetravanjem automobila, eventualno dogrevanjem.

4. Redovno menjajte ulje

Najvažnije stavka kod održavanja automobila je da se ulje menja kada ja to potrebno. Motorno ulje je najvažnija tečnost u vozilu. Zato mora biti na vreme zamenjena kako bi svojstva iz motornog ulja obezbedila vozilu ono što je potrebno. Svaki proizvođač automobila je propisao koje je to vreme za promenu ulja. Noviji  automobil uglavnom koriste sintetička ulja koja mogu da podnesu preko 10000km bez ikakvih problema, a stariji automobil koriste mineralna ulja koja treba zameniti na svakih 4-5000 km.

5. Održavanje pneumatika

Redovno proveravajte pritisak vazduha u gumama, jednom mesečno svratite do vulkanizera ili na pumpi proverite pritisak u gumama. Adekvatan pritisak u pneumaticima je od ogromne važnosti za vek trajanja, ali utiče i na potrošnju goriva, dužinu puta kočenja i stabilnost. Neizbalansirane gume izazivaju vibracije, a sve to negativno utiče na sam pneumatik ali i na elemente oslanjanja.

Neka održavanje vozila bude redovno, da biste zaštitili i sebe i druge, jer je bezbednost uvek na prvom mestu. Srećan put želi Vam Menadžer rent a car.

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
119   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije