• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

6 saveta za bolju efikasnost goriva po hladnom vremenu

Zimske temperature mogu uticati na efikasnost goriva vašeg vozila. U stvari, kilometraža koju sa istom količinom goriva možete preći na -10 C je za 12 % manja nego na +25 C. Priznaćete da je to ogromna razlika. Za hibridna vozila, ekonomičnost goriva po hladnom vremenu opada još drastičnije. Ali, uz ovih 6 saveta za bolju efikasnost goriva po hladnom vremenu, sasvim sigurno ćete uštedeti sebi nešto novca. Hajde onda da vidimo koji su to saveti.

#1. Kombinujte svoje obaveze i putovanja, umesto da vozite nekoliko puta u toku dana

Po hladnom vremenu, motoru vašeg vozila može biti potrebno više vremena da dostigne svoju najefikasniju temperaturu. Olakšajte sebi život! Kombinujte putovanja, kako biste izbegli zagrevanje motora više puta dnevno. Planirajte svoje obaveze malo bolje, pa obavljajte zadatke na putu do posla, sa posla, ili na putu do vrtića ili škole, kada idete po decu. Vaš motor se neće potpuno ohladiti između dva zaustavljanja, što znači da će mu biti potrebno manje goriva da se zagreje. Kombinovanjem obaveza i smanjenjem broja pojedinačnih vožnji, mogli biste da uštedite nepotrebno trošenje goriva koje je potrebno da motor svaki put iznova dostigne radnu temperaturu.

#2. Uklonite dodatke koji mogu povećati otpor vetra

Iako je krovni nosač, ili možda kofer, preko leta veoma korisna stvar, koju često koristite, sada vam može samo povećati potrošnju goriva. Veliki kofer na krovu može da smanji uštedu goriva za 2-8 % tokom gradske vožnje, a od 6-17 % na autoputu, što uopšte nije mala stvar. Pritom, u gradu se retko dešava da vam treba, tako da je bolje skinuti ga, pa staviti samo po potrebi. Odbacite ovu dodatnu opremu i gledajte kako se efikasnost goriva poboljšava.

#3. Pokušajte da (ukoliko je moguće) svoj automobil parkirate na toplom mestu

Ako imate garažu, koristite je! Parkiranje vašeg vozila unutra, a ne napolju na prilazu zgradi, može vam pomoći da uštedite gorivo. Vaš motor će ostati nešto topliji ako ga parkirate u garaži, a ne napolju na mrazu. Ovo ima dve velike prednosti: smanjićete vreme potrebno da se vaš motor zagreje na radnu temperaturu koja štedi gorivo, i neće biti potrebe da odmrzavate auto, što takođe dovodi do veće potrošnje goriva po kilometru.

#4. Nemojte previše da grejete motor

Ako imate naviku da upalite auto deset ili više minuta pre nego što treba da krenete, vreme je da promenite tu naviku. Mnogi od nas učeni su da motor pre kretanja treba zagrejati, što je naročito važilo za neke stare dizelaše. Iako je istina, većina proizvođača kaže da to danas više nije potrebno. Umesto toga, pokrenite motor, sačekajte 30 sekundi, a zatim lagano krenite, da biste postepeno zagrejali motor, bez nepotrebnog trošenja goriva. Eventualno ga uključite da se greje, a vi za to vreme očistite led sa stakala, što aigurno neće trajati duže od 2-3 minuta.

#5. Redovno proveravajte pritisak u gumama

Da biste bili sigurni da vaše vozilo ostvaruje maksimalnu moguću ekonomičnost goriva, pažljivo pratite pritisak u gumama. Zimske temperature mogu da izazovu promene u pritisku u gumama, koji može da utiče i na efikasnost goriva. Vodite računa o svom motoru i budžetu za gorivo, tako što ćete često proveravati pritisak u gumama i po potrebi ih doduvati, jer se na hladnoći dešava da ispuste malo vazduha.

#6. Proverite kvalitet i tip motornog ulja u vašem vozilu

Vašem motoru može biti potrebno drugo motorno ulje za različita godišnja doba, a korišćenje odgovarajuće motornog ulja za vaše vozilo može smanjiti habanje i rizik od oštećenja motora na niskim temperaturama. Tokom najhladnijih meseci, potražite potpuno sintetičko motorno ulje sa najnižom mogućom zimskom ocenom. Ovo će pružiti najbolju zaštitu za hladne startove. Konsultujte se sa svojim mehaničarem, da biste bili sigurni da vaš automobil koristi najbolje motorno ulje za vožnju po hladnom vremenu.

I to bi bilo to...

S obzirom na cene goriva u poslednje vreme, sasvim smo sigurni da biste želeli da smanjite potrošnju. Zato pratite ove svakodnevne savete i trikove, da biste maksimalno iskoristili gorivo koje kupite. Motor će raditi nesmetano tokom zime, a sa istom količinom goriva, preći ćete daleko veću kilometražu, ako samo malo obratite pažnju na potrošnju.

A ukoliko vam auto u toku zime otkaže poslušnost, a imate potrebe da putujete, možda je najbolja opcija da iznajmite neki iz bogatog voznog parka rent a car agencije Menadžer. Naši automobili se redovno servisiraju i proveravaju pre svakog iznajmljivanja, tako da vas neće izdati na putu. Rezervišite svoje vozilo na vreme, a za sva ostala pitanja, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Menadžer!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Kako parkirati vozilo na strmom terenu?


Kako parkirati vozilo na strmom terenu?
19   0
Vozila moraju da se parkiraju i na strmiim terenima. Ukoliko ne želite da gledate svoje vozilo na dnu padine, moraćete da preduzmete neke korake da to sprečite.

Detaljnije

Opsednutost muškaraca automobilima


Opsednutost muškaraca automobilima
61   0
Opsednutost muškaraca automobilima često proizlazi iz različitih faktora, uključujući strast prema tehnologiji, brzini, dizajnu ili čak društvenom statusu. To može biti i rezultat marketinških uticaja i kulturnih normi. Tehnički inovativni automobili postali su sinonim za mušku predanost tehnologiji, dok opsednutost brzinom proizilazi iz želje za avanturizmom. Dizajn vozila postao je umetnost koja ne samo da privlači pažnju, već i izražava individualni stil i identitet.

Detaljnije

6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova


6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova
1685   0
Automobili igraju sastavnu ulogu u istoriji kinematografije, i može se reći da su filmovi promovisali neke od najpoznatijih modela koje danas poznajemo i volimo. Kada razmišljamo o automobilima u filmovima, automatski nas privlače klasici kao što je DeLorean u „Povratku u budućnost“, ili Betmenovo ultimativno oružje – Betmobil. Ali kinematografija je prepuna i sjajnih automobila, koji zaslužuju više priznanja za svoj doprinos filmu. Zato smo za vas odabrali 6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova, da bismo im na neki način odali priznanje. Evo naše liste…

Detaljnije