• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

7 najomiljenijih, jedinstvenih modela u istoriji automobilizma

Jedinstveni, klasični automobili, oduvek su bili poslastica za gledanje na izložbama, na putu ili u sopstvenoj garaži. Neke od njih zaista ne viđamo često, i bez obzira da li su u pitanju neobični inženjerski podvizi ili jednostavno retki automobili, napravljeni u malim serijama, uvek volimo da ih vidimo. Zato smo za vas pripremili listu od 7 najomiljenijih, jedinstvenih modela u istoriji automobilizma.

Šta klasični automobil čini jedinstvenim?

Postoji dosta klasičnih automobila koje s vremena na vreme srećemo, ali neke od njih je zaista teško pronaći. Postoji nekoliko razloga za to:

# Ograničena proizvodnja – Neka od ovih vozila su napravljena u veoma malom broju. Preživeli primerci su neki od najunikatnijih klasičnih automobila koje možete da vidite na putu.

# Malo ih je ostalo u voznom stanju – Neki automobili su u svoje vreme bili omiljeni, ali su se tokom godina „istrošili“. Zbog toga su jednostavno postali retkost koja se može videti eventualno na nekoj izložbi oldtajmera.

# Vrednovanje – Kako vreme prolazi, određeni kolekcionarski primerci će dobiti na vrednosti, dok će je neki drugi izgubiti. Klasičan automobil vredan pažnje mora pravilno da se održava, da bi izdržao test vremena.

Kada smo sastavljali ovu listu od 7 najomiljenijih, jedinstvenih modela u istoriji automobilizma, nismo mislili samo na broj konjskih snaga ispod haube, već na jedinstvene karakteristike koje volimo kod svakog od njih.

Naime, za svaku modelnu godinu automobila, postoje nove i jedinstvene karakteristike, kojima se divimo. Bilo da se radi o Ferari superautomobilu iz 2022. ili o Fordovom automobilu iz 1960-ih godina, oba zavređuju podjednaku pažnju. Ali da pređemo na listu...

#1. Corvette Stingray iz 1963. godine

Da se razumemo, mogli bismo da popunimo listu Korvetama i pokrijemo neke velike inovacije u performansama koje je Ševrolet uveo tokom godina, ali ovaj konkretni model iz 1963. godine je napravio dramatičan uticaj koji se još uvek može videti u nekim najnovijim modelima iz linije ove ikone. Iako je lakši za vožnju od prethodnih generacija, izgled ovog auta je ono što je prethodne ostavilo daleko iza sebe.

Ima zadnji podeljeni prozor, postavljen iznad krova kupea. Ipak, iako je postao ikona automobilizma, vozači nisu bili baš oduševljeni ovom podelom, pošto im je, kada se okrenu, stajala direktno u vidokrugu. Ovaj detalj dizajna otežavao je i pravljenje rezervnih delova, tako da su mnogi vlasnici zamenili ovaj podeljeni jednostavnijim, ravnim prozorom. I upravo zbog pritužbi kupaca i zabrinutosti inženjera, podeljeni je posle 1963. godine ukinut kao opcija.

#2. BMW Isetta iz 1958. godine

Isetta je bila model neobičnog izgleda licenciran od strane originalne Iso Isetta-e, a rekonstruisane od strane BMW. Većina ovih, uveveznih aitomobila ima jedna vrata koja se otvaraju na prednjem delu, da bi vozač i suvozač mogli da uđu u vozilo. Poznat je kao „automobil mehurić“ zbog svog zaobljenog dizajna, i prozora nalik na mehur, a nudio je neverovatno nisku potrošnju kako u modelu sa četiri, tako i sa 3 točka. Zaista jedinstven autić.

#3. Dodge Charger iz 1969. godine

Možda nije prepoznatljiv kao Mustang, protiv kog se takmičio na svom vrhuncu, ali Charger je pomogao da se skrene pažnja na MOPAR performanse na koje treba računati. Ovaj fastbek kupe podjednako je bio dobar kako na pisti, tako i na zemljanim putevima, i tako, na neki način, prokrčio put kasnijim SUV-ovima.

#4. AMC Pacer X Levi's Edition iz 1974. godine

Ovaj legendarni automobil prodavan od 1973. do 1978. godine sa tvrdim krovom, na prvi pogled može izgledati da je zalutao na ovu listu jedinstvenih, klasičnih automobila. Ali, u svoje vreme, bio je neverovatno popularan!

A ono što ga je činilo posebno zanimljivim bio je njegov enterijer, jer sedišta su mu bila obložena teksas platnom, prošivena narandžastim koncem i naglašena bakarnim nitnama, poput klasičnih američkih farmerki marke Levi's, po kojima je i dobio ime. Zaista neobičan, pa čak i unikatan automobil.

#5. Volkswagen Samba iz 1954. godine

Ovaj simpatični kombi imao je prozorčiće na krovu što ga je činilo posebno zanimljivim, a bio je jedno od najpoznatijih terenskih vozila 1960-ih i 1970-ih godina. Iako su u to vreme bili prilično uobičajeni, kolekcionari su danas stalno u potrazi za željenim dizajnom sa 21 ili 23 panoramska prozora duž linije krova. Odlikuje se oblim, kutijastim dizajnom. Još uvek su veoma popularni na tržištu, ali ih je, nažalost, svake godine ih sve manje.

#6. Fiat Jolly iz 1958. Godine

Dok je Jolly prividno Fiat, ovaj model iz 1958. godine je zapravo bio konverzija koju je preduzela italijanska kompanija za dizajn – Ghia. Ova firma je veoma cenjena među kolekcionarima jedinstvenih automobila, zbog svojih kultnih dizajna za Alfa Romeo i Folksvagen.

Jolly je, kako mu i samo ime kaže, bio auto namenjen za letnju razonodu, a ne kao standardni Fiat 600, koji je bio sviprisutan na ulicama evropskih gradova. Umesto toga, Jolly je startovao po ceni koja je dvostruko veća od standardnih Fiata, a Ghia ih je opremila prepoznatljivim pletenim sedištima i okvirima bez vrata, koji su putnicima omogućavali da bez problema uskoče i iskoče iz vozila. Danas ih je ostalo svega nekoliko, što ih čini još neobičnijim i traženijim među kolekcionarima automobila.

#7. Porsche 914 iz 1969. godine

Ovaj lepi auto proizvodio se između 1969. i 1976. godine, kao zajednički projekat Poršea i Folksvagena. Krajem 1960-ih godina, obe ove firme su želele zamenski model za neke svoje automobile. Porše je tražio da zameni svoj 912 po početnoj ceni, dok je Folksvagen želeo zamenu za Carmen Ghia.

Ono što su u tom zajedničkom projektu napravili je ovaj Porsche 914, dostupan u verzijama motora sa četiri i šest cilindara, i sa pogonom na zadnje točkove. Bio je prepoznatljiv po niskom profilu, Targa krovu i podignutim farovima, koji su se tokom dana mogli spustiti da bi bili u ravni sa haubom. Veoma zanimljiv auto.

I za kraj...

To bi bilo to za ovaj put. Postoji još mnogo jedinstvenih modela automobila koji bi mogli da se nađu na ovoj listi, ali moraćemo da ih ostavimo za neku drugu priliku. Nažalost, takvi automobili se danas retko viđaju, osim ako posećujete izložbe klasičnih automobila.

Poslednjih godina veoma je popularno iznajmljivanje neobičnih oldtajmera za posebne prilike, recimo za venčanja. Nažalost, njihovo održavanje je veoma skupo, tako da se tim poslom bave samo pojedinci, koji rentiraju svoje automobile, zajedno sa vozačem.

Mi u agenciji rent a car Menadžer Express nažalost nemamo ovako posebne primerke, ali smo sasvim sigurni da ćete u našem bogatom voznom parku pronaći auto po svojoj meri. Za sve ostale informacije, stojimo vam na usluzi.

Vaš rent a car Menadžer Express

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
118   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije