• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

8 stvari koje oštećuju farbu na vašem automobilu

Svi znamo da je držanje automobila u garaži ili ispod kvalitetne cerade najbolji način da očuvamo njegovu farbu. Izloženost, čak i naizgled sasvim bezopasnim faktorima životne sredine, poput sunčeve svetlosti i insekata, može da učini da farba na vašem automobilu korodira ili popuca. Zato smo za vas pripremili spisak od 8 stvari koje oštećuju farbu na vašem automobilu, pa ako smo vas zainteresovali, nastavite sa čitanjem.

Iako različite vrste farbi za automobile reaguju različito, neku od uništavača uspešno deluju na sve. Pa, da vidimo onda ko su nam neprijatelji, da bismo znali kako da se borimo protiv njih.

#1. Sunčeva svetlost

Svi znamo da ultraljubičasti (UV) zraci sunca mogu uticati na našu kožu, ali i sve ostalo što nam pripada. Čak i relativno izdržljive stvari, poput naših automobila, nisu imune. Sunčeva svetlost razbija hemijske veze u farbi i završnoj obradi vašeg automobila, što uzrokuje da boja izbledi, a sjaj nestane. Znači, ako je ikako moguće, ne ostavljajte ni svoj, ni eventualno auto koji ste iznajmili kod neke od rent a car agencija kao što je Menadžer, na suncu.

#2. Ptičji izmet

Osim što vam se sasvim verovatno gadi, neugledan je i nemoguće ga je oprati sa automobila, ptičji izmet je takođe poguban po lepo ofarban automobil. Pošto ptice ne proizvode urin, mokraćna kiselina se eliminiše preko njihovog belog, pastoznog izmeta. A nažalost, kiselina je zagarantovan način da se pokvare sve vrste farbi.

Na to ne možete mnogo da utičete jer ptica ima svuda. Ali, možete da izbegavate parkiranje ispod drveća na kojima ima mnogo gnezda, jer ćete u tom slučaju završiti sa naslagama ptičjeg izmeta koji će vam na tim mestima rastvoriti farbu. A ako se i desi, gledajte da ga što pre uklonite i dobro operete jer, što duže stoji, veća je verovatnoća da će boja biti uništena.

#3. Kisela kiša

Kad već dogovimo o kiselini, da pomenemo da se ona nalazi i u kiši koja pada sa neba. Kisele kiše nastaju sagorevanjem fosilnih goriva, kao i emisijama iz prirodnih izvora, kao što su vulkani. A pošto imaju sposobnost da bukvalno pojedu boju, nisu dobre za vaš automobil.

Kisela kiša pravi dodatnu štetu kada se pomeša sa sunčevom svetlošću i toplotom, zbog čega je upotreba prekrivača za automobil otpornog na vremenske uslove veoma važna. Ovo je naročito važno za automobile koji se ne voze tako često, stoje na ulici i izloženi su svim vrstama vremenskih nepogoda. Zato radije, kupite ceradu i sačuvajte boju svog automobila.

#4. Insekti

Svi znamo kako ružno izgledaju mrtve bubice koje prskaju po vetrobranskom staklu, ali one su dosadne vozačima iz još jednog razloga – mogu da pokvare farbu. Insekti, poput ptica, izbacuju tečnosti koje su veoma kisele. Takođe, mogu da sadrže tečnosti koje mogu da zaprljaju površinu vašeg automobila, uključujući i krv.

To se uglavnom dešava u vožnji, pa protiv njih ne možete ništa, ali možete da, čim stignete na destinaciju, operete to sa svog auta, da se kiselina na boji ne bi zapekla. U prodaji se mogu naći i razni sprejevi koji su odlični baš za ovu namenu.

#5. Polen

Osim što vam alergija na polen možda stvara probleme sa disajnim putevima, on isto tako loše utiče i na farbu vašeg automobila. Da li ste ikada parkirali automobil ispod drveta u proleće? Možda ste morali da se nosite sa slojem uporne žuto-zelene prašine koja je prekrivala boju i stakla vašeg auta. Kada se ostavi da stoji neko duže vreme, polen drveća može da izgrebe površinu vašeg automobila i, pošto je veoma kiseo, nagrize boju. Zato, izbegavajte ostavljanje automobila ispod krošnji drveta u cvatu, a ako baš morate, operite polen sa svog automobila što pre.

#6. So i rizla zimi

Oni od nas koji žive u snežnim podnebljima, znaju da je so na putu neprijatelj dobro ofarbanog auta. Iako pomaže da putevi budu bezbedni, so i rizla izazivaju koroziju i ubrzano rđanje. Korozija je uzrokovana hemijskom reakcijom između tri stvari: gvožđa u metalnim delovima vašeg automobila, kiseonika i vode. Putna so sadrži jone slobodnih radikala, koji ubrzavaju proces rđanja. Zato, zaštitite svoj auto voskom pre zime, da biste ga sačuvali od korozije.

#7. Auto tečnosti

Možda vam to deluje čudno, ali tečnosti ispod haube mogu izazvati štetu na spoljašnjosti vašeg automobila. Jedan uobičajeni krivac je kočiona i druge vrste hidrauličnih tečnosti. Za razliku od drugih tipova ulja za automobile, kočiona tečnost sadrži oštre, kisele sastojke, koji mogu da nagrizu zaštitni sloj. Zato, obratite pažnju da nešto od toga ne završi na farbi.

#8. Gorivo

Da, čak i gorivo uz pomoć koga vaš automobil ide, može mu uništiti boju. Prelivanje, kapi ili izlivanje na benzinskoj pumpi mogu ostaviti ozbiljne mrlje koje je gotovo nemoguće ukloniti. Zato se trudite da se sve to ne dešava, jer gorivo nagriza boju.

I na kraju...

Kao što vidite, čak i naizgled bezazleni faktori životne sredine mogu erodirati, korodirati i istopiti boju vašeg automobila. Ali, sve dok ga držite pokrivenim kada se ne koristi i redovno održavate i perete, možete računati na to da će vaša farba izgledati sjajno i novo u godinama koje dolaze. Čuvajte svoj auto, a tuđi još bolje.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Menadžer!

Pročitajte i ove tekstove


Kako da Vaš automobil izgleda posebno i jedinstveno sa malim ulaganjima?


Kako da Vaš automobil izgleda posebno i jedinstveno sa malim ulaganjima?
31   0
U današnjem možemo slobodno reći materijalističkom svetu, automobil nije samo prevozno sredstvo već i odraz naše ličnosti. Imati jedinstven automobil je nešto što vas izdvaja iz mase i pokazuje kreativnost. Dok novi automobili često dolaze sa visokim troškovima, postoje jednostavni načini da se osveži izgled vozila bez velikih ulaganja. Personalizacija automobila ne samo da će unaprediti njegov izgled, već će i povećati vaše uživanje u vožnji.

Detaljnije

Kineska dominacija u globalnoj autoindustriji


Kineska dominacija u globalnoj autoindustriji
297   0
Kineski električni automobili brzo preuzimaju primat u globalnoj autoindustriji, šokirajući zapadne proizvođače svojom kvalitetom, dizajnom, inovacijama i niskim cenama. Ovaj razvoj bio je posebno vidljiv na sajmu automobila u Šangaju, gde su kineski električni automobili impresionirali prisutne stručnjake. Kina je sada najveći svetski izvoznik automobila, nadmašivši Japan i Nemačku. Ova brza ekspanzija postavlja izazove za zapadne zemlje, koje će se suočiti sa oštrom konkurencijom, posebno na tržištima u razvoju, gde kineski automobili već dominiraju.

Detaljnije

RAZLOZI ZA POJAVU PRESKAKANJA PALJENJA


RAZLOZI ZA POJAVU PRESKAKANJA PALJENJA
98   0
Preskakanje paljenja je kvar koji se dešava kada izostanu eksplozije gorivne smeše u cilindrima motora. Uzoroci mogu da budu razni, ali kada se desi ovakav kvar ne sme da se ignoriše zato što može da vodi ka većim kvarovima motora.

Detaljnije