• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?

Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Naravno, to je velika zabluda. Električni automobili su više nego dovoljno bezbedni za vožnju tokom grmljavine. U stvari, bezbedni su jednako kao i bilo koji automobil na benzin. Dakle, možete ga sasvim slobodno odvesti u autoperionicu, koristiti ga za vožnju kroz jaku kišu, i preživeti grmljavinu u njemu bez problema.

Takođe je potpuno bezbedno napuniti bateriju svog električnog automobila tokom grmljavine ili kiše. Sistemi za punjenje dizajnirani su tako da budu otporni na vremenske uslove, i mogu se bezbedno koristiti čak i za vreme grmljavine. Ali hajde da malo detaljnije razmotrimo sigurnosne karakteristike modernih električnih vozila, i pokušamo da pobijemo bar ovaj jedan od mnogih mitova koji ih prate.

Sigurnosne karakteristike baterija električnih vozila

Pre nego što pređemo na to zašto su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavina, prvo moramo pažljivije da pogledamo baterije koje napajaju moderna električna vozila (EV). Moderni dizajni baterija štite ćelije napajanja od raznih elemenata. Same baterije su smeštene u zapečaćenom kontejneru kako bi se sprečio kontakt sa vodom i drugim elementima.

To znači da materijali poput vode i vazduha nikada nisu direktno u kontaktu sa baterijama vašeg EV-a, tako da nema rizika od kratkog spoja ili oštećenja kada ga vozite pod jakom kišom, ili perete. Neke kompanije idu čak i korak dalje i dodaju strukturu na kojoj su baterije montirane, štiteći ih od fizičkih oštećenja koja bi mogla da probiju zaptivanje.

Vožnja električnog automobila pod jakom kišom

Fotografija: https://unsplash.com/photos/two-person-driving-on-rainy-road-IBPgeshzHvs

Sada kada znate koliko dobro su zaštićene baterije vašeg EV-a, lako je videti kako vožnja električnog vozila pod jakom kišom nije ništa drugačija od vožnje auta na benzin. Oblik automobila sprečava vodu da ikada dođe do baterijskog odeljka. Spoljašnja školjka štiti ključnu elektroniku i kontakte, kao i putnike, naravno.

Kiša će jednostavno kliziti niz automobil. Takođe je vredno napomenuti da većina električnih automobila svoje baterije smešta nisko, kako bi smanjila centar gravitacije. To znači da se baterije obično nalaze ispod putnika, između stubova A i B. Na primer, u Teslinom Modelu 3, baterije se nalaze na podu odmah ispod stuba A, pa sve do zadnjeg dela automobila.

Da li će baterije biti pogođene prskanjem sa donje strane automobila? Uopšte ne. Još jednom, dobra zaštita i zapečaćeni baterijski odeljak sprečavaju vodu da ikada dođe do odeljka s baterijama s bilo koje strane automobila. Automobili poput Audi E-Tron-a i Chevrolet Bolt-a uključuju iste principe dizajna za maksimalnu zaštitu.

Preživljavanje munja i gromova

Udari groma i dalje su zastrašujući bez obzira na vozilo koje vozite, ali priroda modernih vozila zapravo vas savršeno štiti od njih. Automobil (uključujući i električne), deluje kao Faradejev kavez, usmeravajući električnu energiju munje ka zemlji, a da pri tome ne utiče na samo vozilo ili putnike u njemu.

Pravi rizik dolazi od toplote koju generiše udar munje, ali vaš automobil je više nego sposoban da preživi tu toplotu. Možda ćete i dalje videti tragove udara na karoseriji automobila, ali ništa što radionica za popravku karoserije ne može da popravi. Sve dok ne dodirujete ništa metalno što je direktno povezano sa spoljašnjosti automobila, potpuno ste bezbedni.

Isto važi i za elektroniku vašeg vozila. Sve instalacije i elektronika su uzemljene i dizajnirane da budu otporne na udare munje. Obično imaju dovoljno razmaka za zaštitu, i nisu direktno povezani ni sa čim izvan automobila. Baterije su podjednako zaštićene, kako fizičkom distancom tako i sigurnosnim merama.

Kada munja udari u vaš električni automobil i deo naboja dospe u unutrašnji krug, nadzor napona će prepoznati dodatni volt i automatski zaštititi bateriju od prekomernog punjenja. To zaustavlja dodatne opasnosti poput požara i kratkog spoja koji bi mogli da utiču na automobil. Neki manji prekidi su sve što ćete dobiti u tom slučaju.

Pošto automobil sam može da preživi direktan udar munje, ništa ne bi trebalo da vas spreči da vozite kroz oluju. Iako to nije nešto što biste namerno želeli da radite, biti zaglavljen u njoj dok vozite električni automobil ne znači da odmah morate da stanete. Možete da stignetei do svog odredišta bez ozbiljnih povreda.

I na kraju…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/black-car-in-tilt-shift-lens-4SyUf9MvWjU

Voziti kroz oluju nikada nije prijatno, a posebno ako ne vozite svoj, već automobil iznajmljen kod rent a car agencije kao što je Menadžer Express, pa brinete i o šteti koju nepovoljni uslovi vožnje mogu da naprave na njemu.

A ako ste se pitali da li su električni automobili opasniji u takvoj situaciji, odgovor je – NISU! To jest, nisu ništa opasniji od bilo kog drugog automobila na benzin ili dizel. Zato ne brinite, ali ipak, kad god možete da odložite vožnju po nepovoljnim uslovima – odložite je, zbog svoje i sigurnosti svojih saputnika.

Srećan put, želi vam rent a car Menadžer Express!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/empty-road-PkHsrwNOfBE

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije