• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li su hibridna i električna vozila bliska budućnost poslovanja rent a car agencija?

Razvoj, prodaja i upotreba hidridnih i električnih automobila je u ekspanziji. Ovo je definitivno prihvatljivija opcija i u ekonomskom i finansijskom smislu. Rent a car agencije se mogu okarakterisati kao predvodnici što se tiče upotrebe ovakvih vozila. U Evropi i u Americi imamo primere koliko je velika potražnja za ovim vozilima dok u Srbiji još uvek stidljivo ovi automobili traže mesto. Naravno da je razlog naša nerazvijena ekonomija, ali obećavajući je podatak da se iz godine u godinu povećava broj registrovanih električnih i hibridnih vozila. Podatak da se hibridna vozila više prodaju iako su mnogo skuplja nego obične verzije  automobila je obećavajući.

Uopšteno gledano prednost ovih automobila je svakako to što su jeftiniji i jednostavniji za održavanje. Odnosno jedna napomena: kod hibrida, održavanje SUS motora je isto kao kod klasičnih modela automobila, ali razlika je to što njih motor manje radi i pod manjim je opterećenjem. Samim tim, to znači da su periodi redovnih servisa mnogo duži. Danas je mnogo više ljudi koji vode računa o životnoj sredini nego ranije kako u svetu, tako i kod nas. Dok vozimo električni auto, on ne ispušta CO2 u atmosferu. Nema ni zagađivanja pm 2,5 i pm 10 česticama, kao ni sumpornih jedinjenja i olovnih isparenja koja se javljaju kod vozila sa dizel motorom.

Kako funkcionišu hibridna, a kako električna vozila?

Vozila koja se pokreću snagom iz dva ili više izvora nazivaju se hibridna vozila. Kod automobila postoje dve osnovne vrste hibridnog pogona : serijski i paralelni. Kod serijskih pogona, motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće generator koji proizvodi električnu energiju. Dakle da pojednostavimo, vozila su na električni pogon, ali sa sopstvenim punjačem akumulatora. Ova vozila mogu da se kreću i kad klasičan motor nije u pogonu, ako su akumulatori puni. Kod ovih vozila je elektromotor osnovni pogon, a toplotni je pomoćni. Kad su u pitanju paralelni hibridni pogoni (paralelna veza) je obrnuto. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je osnovni pogon, a električni je pomoćni. Elektromotor je i pomoćni pogon, ali i generator struje za dopunu akumulatora. Kod električnih automobila servisiranje je svedeno na minimum.

Zbog regenerativnog kočenja (kočenje koje puni bateriju) je produženi vek kočnica na električnim automobilima. Amerika je država u kojoj rent a car industrija najviše unapredila sistem iznajmljivanja električnih automobila. Naravno da je to moguće jer u SAD postoji mnogo punjača, tako da nema bojazni da ćete ostati bez struje. Sve više je kompanija koje šire svest o ekološki prihvatljivom iznajmljivanju automobila. Tržište automobila se sve više usmerava ka tržištu električnih automobila. Svaka rent a car agencija ima cilj u svom poslovanju da klijentima ponudi što više različitih opcija.

Ekološka prihvatljivost hibridnih i električnih automobila

Možda bi primer za očuvanje životne sredine i smanjenje emisije štetnih materija trebalo pre svega da daju državne službe. Policija u Berlinu  ima veliku flotu hibridnih i električnih automobila. Hibridna vozila se već više prodaju iako su ona mnogo skuplja.Kod nas se takođe stidljivo ide u tom pravcu.

Brojne subvencije koje države daju za kupovinu električnih automobila svedoče koliko je bitno formirati ekološku svest. Vlada Republike Srbije usvojila je novu uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon.
To znači da oni koji žele da kupe novi električni moped ili laki tricikl, moći će da podnesu zahtev za 250 evra državne pomoći, dok subvencije za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle iznose 500 evra, navodi se u uredbi.


Za kupovinu novih putničkih i teretnih vozila na isključivo električni pogon država je opredelila subvencije u iznosu od 5.000 evra. Što se tiče kupovine hibridnih vozila subvencije su nešto manje.
Za plug-in hibride, one koji poseduju spoljni priključak za struju i čija emisija ugljen-dioksida ne prelazi 50 g/km, država dodeljuje subvencije u iznosu od 3.500 evra. Za obične hibride, koji ne poseduju priključak za struju i kod kojih je emisija ugljen-dioksida manja od 140 g/km, subvencije iznose 2.500 evra.

Za kraj : 

Nadamo se da će u bližoj budućnosti, za par godina i naši putevi  imati razvijenu mrežu punjača za električne automobile, kako bi se podstaklo njihovo korišćenje. Kao i da će ponuda električnih i hibridnih vozila biti raznovrsnija i pristupačnija svim građanima. Rent a car Menadžer će pratiti sve novosti u automobilskoj industriji i truditi se da ide u korak sa vremenom na zadovoljstvo svih naših klijenata. 

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
119   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije