• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li vaš auto zna kada ste pospani?

Napredak u automobilskoj industriji dolazi daleko brže nego što većina nas misli. Nije lako pratiti sve te čudesne inovacije koje se danas ugrađuju u savremene automobile. Neka nedavna istraživanja potvrdila su da samo 63% kupaca modernih automobila zna za napredne (a dostupne) sisteme pomoći vozaču. Ako spadate u onih 37% koji nisu upućeni, šta mislite, da li vaš auto može da zna kada ste pospani? Odgovor je – o, da!

Svake godine, proizvođači dodaju nove sofisticirane bezbednosne karakteristike i moderne pogodnosti novim vozilima. Tu su, recimo, pomoć pri zadržavanju u traci, automatsko kočenje u slučaju nužde, ili automobili koji se parkiraju sami. Neki od automobila su toliko povezani sa vama da će uskoro moći da vam poruče ručak, preuzmu ga i plate za vas. Ne, nismo preterali, ta budućnost je bliže nego što se misli.

Neke od ovih funkcija mogu biti zbunjujuće i frustrirajuće ako niste sigurni kako funkcionišu. Imajući to na umu, hajde da malo bliže pogledamo neke od najboljih mogućnosti današnjih automobila, počevši od činjenice da, poput vašeg ličnog, mehanizovanog Deda Mraza, vaš automobil zna kada ste pospani, dok vozite.

Luksuzni proizvođači automobila Volvo i Mercedes uveli su ovu bezbednosnu funkciju još pre petnaestak godina. A danas već više desetina proizvođača nudi sisteme za detekciju pospanosti, svi sa malo drugačijim nazivima. Priznaćete, na dužim putovanjima kao što je odlazak na odmor u inostranstvo, ovo može biti izuzetno korisna opcija jer je umor i dalje jedan od najčešćih razloga saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

I šta, kao, auto može da prepozna da li sam ja pospan?

Može! Zamislite situaciju, vozite noću, a kapci vam postaju sve teži. Sledeće što se dešava je padanje glave, u narodu poznato kao „kljucanje“. Trgnete se, protrljate oči, i shvatite da se borite sa samim sobom da ostanete budni. Ovo dremanje u deliću sekunde naziva se mikrospavanjem, i to je način na koji vam mozak govori da vam je potrebna pauza.

Mnogi vozači ignorišu te početne znake upozorenja. Kažu sebi – ma rasaniću se, nije tako strašno, mogu da izdržim još malo. A da popijem malo vode? Pojedem nešto slatko? Odvrnem muziku malo jače?

Eee, al' može se desiti da na zadnjem sedištu spavaju vaša deca, što vam na pleća stavlja još veću odgovornost. Jer dovoljan je trenutak nepažnje da dođe do neželjenih posledica, do „naglo prekinute pospanosti“, kao u filmu „Lajanje na zvezde“. Ali, sada na to može da vas opomene i vaš auto, da vam dešifruje poruku koju vam šalje vaš mozak, a vi se pravite da je ne čujete.

U redu... A kako to čudo funkcioniše?

Najčešće koristi postojeće senzore napuštanja trake, kada počnete malo da prelazite preko linije, više puta u kratkom vremenskom periodu. Neki sistemi takođe nauče vaše uobičajene obrasce vožnje, pa ako osete značajne nedoslednosti tokom dužeg vremenskog perioda, dobićete upozorenje u vidu zvuka – BIIIP, zujanja, ili čak ikonice šoljice za kafu, osvetljene na instrument tabli.

Nekoliko proizvođača postavlja sićušnu kameru na stub upravljača, okrenutu prema vozaču, da prati pokrete očiju i glave. Ako vidi da vam se glava klati a kapci padaju, može da pokrene upozorenje.

Ovaj pristup će verovatno postati popularniji kako se vozila približavaju autonomnoj vožnji, a proizvođači postavljaju senzore u sedište za merenje recimo otkucaja srca, ili obrasce disanja, što može da ukaže kada automobil treba da preuzme volan iz vaših ruku. Ako ste od onih koji su protiv takvih automobila, ovo će vas možda uveriti u suprotno.

Pa, nije to ni tako loše. Šta još treba da znam?

Neka vozila otkrivaju pospanost i idu korak dalje. Uključuju GPS u automobilu, da bi vam predložili obližnje odmorište ili restoran, u kome se možete osvežiti, umiti, popiti kafu ili pojesti nešto. Nažalost, detekcija pospanosti još uvek nije postala standardni deo opreme na većini vozila, što znači da je još uvek samo opcija, ili dodatna oprema.

I na kraju...

Kao i svi napredni sistemi za pomoć vozaču, ni ovaj ne mora uvek da bude u pravu. Ponekad može da pomisli da ste pospani i kada to niste, na osnovu vaših obrazaca vožnje. Suština je da su automobili svakim minutom sve pametniji, i da u izvesnoj meri poznaju vaše vozačke navike i bolje od vas samih.

Zato, ako vam vaš automobil sugeriše da bi vam dobro došla šolja kafe i malo odmora, poslušajte ga. Napravite pauzu, jer to može spasiti život i vama, a možda i nekom drugom.

Nadamo se da smo odgovorili na pitanje sa početka. Oni koji nemaju automobil novijeg datuma, za ovu opciju možda i nisu čuli.

Ali, ako uskoro krećete na godišnji odmor a u sopstveni auto niste mnogo sigurni, predlažemo vam da kod Menadžer Express rent a car agencije iznajmite jedan od sjajnih modela poput ovog Mecedesa E klase 220 D Automatic (na slici iznad). Ovaj auto će vam pružiti putovanje za pamćenje, sa svim pogodnostima koje moderni automobili nude.

Srećan put i čuvajte se!

Vaš rent a car Menadžer Express

Pročitajte i ove tekstove


Istorija vazdušnih jastuka


Istorija vazdušnih jastuka
223   0
Poput sigurnosnih pojaseva, vazdušni jastuci su vrsta bezbednosnog sistema za zadržavanje putnika u automobilu, koja je dizajnirana da ublaži povrede u slučaju nesreće. Ovi jastuci se naduvavaju gasom, a ugrađeni su u volan, kontrolnu tablu, vrata, krov i/ili sedište vašeg automobila. Koriste senzor udara da pokrenu brzo širenje azotnog gasa, koji se nalazi unutar jastuka, pa tako iskaču pri udaru i stvaraju zaštitnu barijeru između putnika i tvrdih površina. A ako vas zanima istorija vazdušnih jastuka, kako su i kada nastali, nastavite da čitate.

Detaljnije

Da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu?


Da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu?
106   0
Koliko puta ste se na semaforu zaustavili recimo pored neke Honde Civic, ili nekog drugog spuštenog automobila, pa se začudili kako stoji na manje od desetak centimetara od zemlje? Možda ste se i zapitali – zašto neko to uopšte radi svom automobilu? Da li time možda dobija veću brzinu? Pokušali smo da za vas pronađemo odgovor na pitanje – da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu, pa ako vas tema interesuje, nastavite da čitate.

Detaljnije

Da li energetska kriza u svetu ugrožava industriju električnih automobila?


Da li energetska kriza u svetu ugrožava industriju električnih automobila?
105   0
Svi smo svedoci da je trenutno evropsko energetsko tržište u haosu. Evropska unija je mesecima unazad  radila na povećanju svojih energetskih rezervi za zimski period. Rusija je već prestala da isporučuje gas pojedinim evropskim zemaljama i energetskim kompanijama, jer su odbile da gas plaćaju u rubljama. Nemačka vlada je nedavno najavila paket pomoći od 65 milijardi eura kako bi pomogla domaćinstvima i kompanijama da se izbore sa porastom inflacije. Nova premijerka Velike Britanije razmatra paket od 100 milijardi funti  koji bi eventualno  građanstvu i privredi pomogao u uslovima rastućih troškova. Plug-in automobili danas čine samo jednu svega 0,1 % globalnog tržišta automobila.

Detaljnije