• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Da li vrućina utiče na rad vašeg automobila?

Vrela leta znače više kvarova na akumulatorima, popravki klima uređaja, više zamena guma, kao i veću potražnju za službama pomoći na putu. Zato, ako ste se pitali da li vrućina utiče na rad vašeg automobila, o da, itekako utiče. Dakle, pravilno letnje održavanje vozila je ključno za izbegavanje problema povezanih sa toplotom.

Ali zašto toplota uzrokuje toliko problema vašem vozilu? Pa, za početak, toplota ometa sposobnost vašeg automobila da radi. Tečnosti isparavaju, cirkulacija je smanjena i skoro sve mora da radi malo intenzivnije.

Može li ekstremna toplota uticati na akumulator vašeg automobila?

Ako ste mislili da na akumulator utiču samo zimski mrazevi – prevarili ste se. Ekstremna toplota takođe može ometati hemijske procese u automobilskim akumulatorima, otežavajući im da zadrže punjenje i proizvedu dovoljno snage. Visoke temperature mogu čak dovesti do toga da tečnost iz akumulatora isparava brže nego inače. A kada se to dogodi, toplota degradira unutrašnje komponente akumulatora, što povećava verovatnoću da će korodirati. Osim toga, kombinacija letnje vrućine i tipičnih vibracija izazvanih vožnjom može ubrzanim tempom da pokvari akumulator.

Kako toplota utiče na vaše gume?

Promene temperature mogu uticati na pritisak u pneumaticima, što može prouzrokovati neravnomerno habanje, i skratiti vek trajanja guma. Vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama može dovesti do pregorevanja pneumatika i povećanja verovatnoće da će se izduvati. Ovaj problem postaje još veći problem kada su temperature na putu izuzetno visoke.

Može li toplo vreme uticati na startovanje vašeg automobila?

Na ekstremnoj vrućini, vaš automobil se možda neće pokrenuti zbog problema sa gorivom. Kada vam je motor previše vruć, gorivo ne može dobro da cirkuliše, što otežava pokretanje motora. Da bi motor vašeg automobila radio na ispravnoj temperaturi, vodite računa o održavanju rashladnih tečnosti.

A kako izbeći kvarove vozila izazvane toplotom?

Preporučuje se da pre svakog letnjeg putovanja pregledate svoj automobil, kako biste sprečili kvarove izazvane toplotom. A evo i na šta posebno treba obratiti pažnju:

#1. Proveravajte akumulator dva puta godišnje, pred letnju i zimsku sezonu

Saznajte koliko je životnog veka preostalo vašem akumulatoru, tako što ćete zamoliti svog mehaničara da izvrši testiranje. Potpuno napunjen akumulator treba da ima napon od 12.6V ili više. Uverite se da je vaš akumulator bezbedno postavljen, da biste oštećenja izazvana vibracijama sveli na minimum. Očistite akumulator od korozije, posebno oko kontaktata. Ako vam je akumulator pri kraju, zamenite ga pre nego što se sasvim isprazni.

#2. Proveravajte pritisak i stanje pneumatika jednom mesečno

Uvek proverite pritisak u gumama nakon što se vaš automobil odmorio. Očitavanja su manje tačna kada se procenjuju odmah nakon vožnje. Ne zaboravite da proverite i habanje guma. Ako gume izgledaju ćelavo i neravno, razmislite o njihovoj zameni sigurnijim, novim gumama.

#3. Održavajte sisteme za hlađenje motora

Sistemi za hlađenje moraju dodatno da rade tokom vrućine, kako bi sprečili pregrevanje motora. Rashladna tečnost štiti hladnjak i unutrašnje komponente motora. Vremenom se rashladna tečnost degradira i treba je zameniti. Zanemarivanje ovoga može dovesti do dugotrajnog oštećenja motora. Gumene komponente sistema za hlađenje takođe se mogu pokvariti na ekstremnoj vrućini. Treba pregledati creva i pogonske kaiševe, proveriti da li na njima ima putkotina, izbočina, mekih tačaka ili drugih znakova lošeg stanja.

#4. Zamenite ulje

Kada vaš automobil radi po vrućini tokom leta, ulje koje cirkuliše oko motora postaje ređe. To može značiti da neki delovi motora ne dobijaju potrebnu zaštitu, što dovodi do povećanog trenja i mogućnosti oštećenja motora. Dobra ideja je da zamenite ulje neposredno pre leta, koristeći visokokvalitetnu alternativu za leto.

#5. Dopunite tečnosti

Većina tečnosti ne samo da podmazuje, već i služi kao rashladna tečnost tako što odvodi toplotu od kritičnih komponenti motora. Kada je nivo tečnosti nizak, ovaj efekat hlađenja se smanjuje, a verovatnoća pregrevanja se povećava. Proverite sve tečnosti u vozilu, uključujući i rashladnu tečnost motora, motorno ulje, tečnost za menjač, tečnost za servo upravljač i tečnost za kočnice, da biste bili sigurni da su sve napunjene do odgovarajućeg nivoa. Ako niste sigurni kako se sve to radi, odvezite auto svom mehaničaru, da proveri sve što treba, naročito ako se spremate za duže putovanje, recimo do mora.

#6. Obratite pažnju na klima uređaj

Vozilo bez klima uređaja može biti vruće i neprijatno za putnike. Ako ste primetili smanjenje kapaciteta hlađenja, odvezite auto u servis koji se bavi auto klimama. Neka kvalifikovani tehničar pregleda vaš sistem klimatizacije, jer klima uređajima je potrebno redovno održavanje, da bi radili na najbolji mogući način.

I na kraju...

Automobil je član porodice koji ponekad, troši najviše, jer da bi vas služio i radio kako treba, morate redovno da ga održavate. Troškovi održavanja, goriva, registracije i ostalih obaveza ponekad budu preveliki, pa se mnogi danas odliču sopstvenog auta, a po potrebi iznajmljuju odgovarajući kod rent a car agencija kao što je Menadžer.

Naši automobili se redovno servisiraju i uvek su u top formi, a naš vozni park je veliki, tako da ćete u njemu sasvim sigurno pronaći automobil po svojoj meri. Naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put želi vam rent a car Menadžer Express!

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
119   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije