• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Inovacije u autoindustriji i leteći automobili

Istraživanje trendova u automobilskoj industriji nam govori o tome da su informacione tehnologije osnova svega i imaju centralnu ulogu u budućnosti. Autonomna vozila, elektrifikacija, veštačka inteligencija, Blokchain, samo su neki od trendova u automobilskoj industriji. Svako ko prati autoindustriju je stekao utisak da je to upravo oblast u kojoj veštačka inteligencija obećava otvaranje novih mogućnosti. Mnogo je  načina na koji moderne tehnologije mogu da promene budućnost automobila. Pre svega kao primer za to možemo da navedemo  autonomnu vožnju. O autonomnim automobilima je zaista veliki broj informacija u svim medijima. 

Naravno budućnost će pokazati koliko je i da li je moguće da se veštačka inteligencija stavi u ravan s ljudskom. Takođe kada se misli na inovacije u autoindustriji, to se ne odnosi samo na nova rešenja i tehnologije u samim automobilima. Inovacije podrazumevaju i promene i novine u samom procesu  projektiovanja, dizajna i proizvodnje. Kao jednu od najvećih inovacija u poslednjih godinu dana navešćemo primer 3D štampanja. Kada je nastao problem oko za isporuke Chevrolet Tahoea 2022 jer su falile određene komponente da bi se završila proizvodnja, inženjeri General Motorsa su rešili problem pomoću 3D štampanja. Uspeli su da odštampaju  komponente koristeći fleksibilan materijal koji je ispunjavao kriterijume GM-a i da kompletiraju proizvodni proces. GM i dan danas prednjači što se tiče investiranja u 3D štampanje komponenti.

Autonomna vozila

Kod nas u Srbiji, još uvek nije građanstvo toliko upoznato šta zapravo znači pojam autonomno vozilo. Autonomna vozila su vozila koja se mogu kretati samostalno, naravno uz manju asistenciju vozača. Za ovakve automobile je karakterističan visoko tehnološki sistem koji se sastoji od mnoštva kamera, radarskih senzora i naravno laserske tehnologije. Pomoću laserskih zraka autonomno vozilo je sposobno da raspozna okolinu i učesnike u saobraćaju. Najnovije vesti iz oblasti automnih vozila dolaze nam ovih dana iz Kalifornije gde se testira Zoox autonomni taksi na javnim putevima sa putnicima u vozilima. Ovo vozilo je u vlasništvu kompanije Amazon i nema ni volan ni pedala i trenutno se probe vrše na relaciji od jedne milje između dve poslovne zgrade. Velika većina ljudi zazire i nepoverljiva je kad su u pitanju autonomna vozila. Mnogi su mišljenja da  će razvoj autonomnih vozila stvoriti  probleme u ekonomiji, da će mnogi ostati bez radnih, poput vozača u javnom prevozu.

Leteći automobili

Pre nekoliko decenija se mislilo da su leteći automobili naša budućnost i da je to projekat koji će brzo zaživeti, ali evo načeli smo treću deceniju 21. veka, a i dalje uprkos mnogim pokušajima, probama nijedna kompanija nije uspela da dođe do masovne proizvodnje i dalje se radi na tome da se ta leteća vozila svedu na veličinu automobila, a to ide poprilično teško. Prvi let je izveden krajem 2020. godine i posle 70 sati testiranja AirCar je dobio sertifikat. Ovaj leteći auto dizajniran je od strane osnivača kompanije, Stefana Klajna i ima izgled savremenog sportskog automobila  kada je u “drumskom režimu”. Pritiskom na jedan taster se za oko tri minuta auto transformiše u letelicu. 

air car, leteci automobil
AirCar je težak 1.100 kilograma, a može poneti teret od 200 kilograma po letu. Pokreće ga 1.6 litarski BMW motor sa 140 konja.Prototip letećeg automobila AirCar obavio je let  između međunarodnih aerodroma Nitra i Bratislava u Slovačkoj i let je trajao 35minuta. Inače bi mogao da leti oko 1.000 kilometara, na visini od 2.500 metara i da je do sada u vazduhu proveo 40 sati.

Kineska kompanija Xpeng ima najambiciozniji projekat po pitanju letećih automobila, jer već tokom 2024. godine najavljuju leteći automobil sa odličnim bezbednosnim sistemima, ali da bi se ovo prevozno sredstvo koristilo potrebno je raditi i na zakonskim procedurama i regulativama. Ovom autu kad se sve bude rešilo neće biti potrebna pista jer će rotori biti sklopljeni kada se ne koriste.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, a o najnovijim dešavanjima iz sveta automobilske industrije, nastavićemo redovno da pišemo...Srećan put želi Vam Menadžer rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Koje su to najvrednije automobilske kompanije?


Koje su to najvrednije automobilske kompanije?
714   0
Poslednjih 10-ak godina su zabeležene razne promene u automobilskoj industriji. Menjaju se trendovi, sve je usmereno ka ekološkim standardima, borbi sa zageđenjem i protiv CO2, a imamo i nezaustavljiv rast azijskog tržišta. Poslednje 2 godine su bile izazovna za automobilsku industriju, ali i za sve druge industrije i delatnosti. Prodaja električnih vozila bi mogla da se okarakteriše kao najozbiljnija promena jer je u porastu već nekoliko godina.

Detaljnije

Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?


Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?
1084   0
Japan je treća po veličini zemlja na svetu kada je u pitanju proizvodnja automobila i osim toga to je država koja se može pohvaliti jednim od najvećih tržišta automobila. Preko 80% proizvedenih automobila se izvozi. Ono što plaši ljude koji su zaposleni u ovoj auto industriji je to da politika koju vodi vlada Japana ne prati baš trendove na tržištu i da je potrebno što pre okrenuti se proizvodnji električnih automobila i da je neki plan da se do 2030. godine lansira čak 35 novih modela električnih automobila.

Detaljnije

Vožnja po vrućini


Vožnja po vrućini
192   0
Svi sa nestrpljenjem očekujemo kada će konačno da stigne leto i letnji odmori. Ali, vožnja po vrućini i visokim letnjim temperaturama može biti potpuno drugačije iskustvo koje nosi svoje izazove. Kako se dobro pripremiti za vožnju u otežanim letnjim uslovima?

Detaljnije