• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Inovacije u autoindustriji i leteći automobili

Istraživanje trendova u automobilskoj industriji nam govori o tome da su informacione tehnologije osnova svega i imaju centralnu ulogu u budućnosti. Autonomna vozila, elektrifikacija, veštačka inteligencija, Blokchain, samo su neki od trendova u automobilskoj industriji. Svako ko prati autoindustriju je stekao utisak da je to upravo oblast u kojoj veštačka inteligencija obećava otvaranje novih mogućnosti. Mnogo je  načina na koji moderne tehnologije mogu da promene budućnost automobila. Pre svega kao primer za to možemo da navedemo  autonomnu vožnju. O autonomnim automobilima je zaista veliki broj informacija u svim medijima. 

Naravno budućnost će pokazati koliko je i da li je moguće da se veštačka inteligencija stavi u ravan s ljudskom. Takođe kada se misli na inovacije u autoindustriji, to se ne odnosi samo na nova rešenja i tehnologije u samim automobilima. Inovacije podrazumevaju i promene i novine u samom procesu  projektiovanja, dizajna i proizvodnje. Kao jednu od najvećih inovacija u poslednjih godinu dana navešćemo primer 3D štampanja. Kada je nastao problem oko za isporuke Chevrolet Tahoea 2022 jer su falile određene komponente da bi se završila proizvodnja, inženjeri General Motorsa su rešili problem pomoću 3D štampanja. Uspeli su da odštampaju  komponente koristeći fleksibilan materijal koji je ispunjavao kriterijume GM-a i da kompletiraju proizvodni proces. GM i dan danas prednjači što se tiče investiranja u 3D štampanje komponenti.

Autonomna vozila

Kod nas u Srbiji, još uvek nije građanstvo toliko upoznato šta zapravo znači pojam autonomno vozilo. Autonomna vozila su vozila koja se mogu kretati samostalno, naravno uz manju asistenciju vozača. Za ovakve automobile je karakterističan visoko tehnološki sistem koji se sastoji od mnoštva kamera, radarskih senzora i naravno laserske tehnologije. Pomoću laserskih zraka autonomno vozilo je sposobno da raspozna okolinu i učesnike u saobraćaju. Najnovije vesti iz oblasti automnih vozila dolaze nam ovih dana iz Kalifornije gde se testira Zoox autonomni taksi na javnim putevima sa putnicima u vozilima. Ovo vozilo je u vlasništvu kompanije Amazon i nema ni volan ni pedala i trenutno se probe vrše na relaciji od jedne milje između dve poslovne zgrade. Velika većina ljudi zazire i nepoverljiva je kad su u pitanju autonomna vozila. Mnogi su mišljenja da  će razvoj autonomnih vozila stvoriti  probleme u ekonomiji, da će mnogi ostati bez radnih, poput vozača u javnom prevozu.

Leteći automobili

Pre nekoliko decenija se mislilo da su leteći automobili naša budućnost i da je to projekat koji će brzo zaživeti, ali evo načeli smo treću deceniju 21. veka, a i dalje uprkos mnogim pokušajima, probama nijedna kompanija nije uspela da dođe do masovne proizvodnje i dalje se radi na tome da se ta leteća vozila svedu na veličinu automobila, a to ide poprilično teško. Prvi let je izveden krajem 2020. godine i posle 70 sati testiranja AirCar je dobio sertifikat. Ovaj leteći auto dizajniran je od strane osnivača kompanije, Stefana Klajna i ima izgled savremenog sportskog automobila  kada je u “drumskom režimu”. Pritiskom na jedan taster se za oko tri minuta auto transformiše u letelicu. 

air car, leteci automobil
AirCar je težak 1.100 kilograma, a može poneti teret od 200 kilograma po letu. Pokreće ga 1.6 litarski BMW motor sa 140 konja.Prototip letećeg automobila AirCar obavio je let  između međunarodnih aerodroma Nitra i Bratislava u Slovačkoj i let je trajao 35minuta. Inače bi mogao da leti oko 1.000 kilometara, na visini od 2.500 metara i da je do sada u vazduhu proveo 40 sati.

Kineska kompanija Xpeng ima najambiciozniji projekat po pitanju letećih automobila, jer već tokom 2024. godine najavljuju leteći automobil sa odličnim bezbednosnim sistemima, ali da bi se ovo prevozno sredstvo koristilo potrebno je raditi i na zakonskim procedurama i regulativama. Ovom autu kad se sve bude rešilo neće biti potrebna pista jer će rotori biti sklopljeni kada se ne koriste.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, a o najnovijim dešavanjima iz sveta automobilske industrije, nastavićemo redovno da pišemo...Srećan put želi Vam Menadžer rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu
69   0
Iznajmljivanje automobila na aerodromu predstavlja popularnu opciju za putnike širom sveta, pružajući im praktičnost, nezavisnost i fleksibilnost tokom putovanja.  Jedan od ključnih koraka kad je u pitanju iznajmljivanje automobila na aerodromu jeste rezervacija unapred. Planiranje unapred omogućava vam da osigurate dostupnost vozila, posebno u sezoni godišnjih odmora i  praznika.

Detaljnije

Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu


Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu
48   0
Na šta treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu?

Detaljnije

Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?


Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?
88   0
Pronalaženje parking mesta na ulici, posebno u gustim stambenim područjima, može biti veliki izazov. Ali, bez obzira što vam prostor pored hidranta može izgledati kao savršeno mesto za parkiranje, postoje stroga pravila o tome. U ovom tekstu, bavimo se temom koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto. Jer, u slučaju da svoj automobil ostavite preblizu, može se desiti da bude oštećen, a da štetu platite sami...

Detaljnije