• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Izbor vozila u zavisnosti od veličine prtljaga

 

Kada se negde putuje uvek je tu prtljag. Veoma često se dešava da vozači zaborave koliko imaju  torbi, kofera, rančeva, tašni, pa se dešava da ne mogu sve da ih spakuju u prtljažnik.

Ako idete na zimovanje mora da ponesete pancerice, skije, dasku za skijanje; ako imate malu decu, mora da imate sedišta za njih; ako idete u prirodu na izlet ili planinarenje, treba da ponesete rezervu hrane, vode, šatore i ostalu kamp opremu.

Još je lakše pogrešiti kada se za putovanje iznajmljuje vozilo, zato što se dobija nepoznato vozilo, a retko ko se seti da proveri koliko je gepek tog vozila velik.

Vozila se biraju prema potrebama vozača (dužina vožnje, jačina motora, broj putnika, itd), ali jedna od važnih determinanti je svakako i veličina njegovog prtljažnika.

Vozila koja se iznajmljuju su različite veličine, uostalom od toga zavisi i njihova cena.

Mi uvek savetujemo naše klijente da pre rezervacije dobro isplaniraju količinu svog prtljaga. A kada računate volumen, imajte na umu da je prosečna veličina srednje velikog kofera 68 x 44 x 27cm

Da pogledamo koje klase vozila su na raspolaganju.

 

Mala (mikro) vozila

 

Kapacitet: 2 do 4 sedišta i 1 kofer srednje veličine

Ovo je klasa veoma malih automobila. Namenjeni su jednoj ili dvoje osoba, imaju dvoja vrata i veoma ograničen prostor za prtljažnik. Njihove prednosti su dobro snalaženje u gradskim gužvama, lako nalaženje parkinga, mala potrošnja goriva i jeftin najam.

Ako nemate mnogo prtljaga i treba vam vozilo isključivo za gradsku vožnju, ova vozila su pravi izbor. Ali imajte na umu da svaka malo veća torba može da napravi problem.

Vozila: Kia Picanto, Fiat 500, Volkswagen Up

 

Ekonomska klasa

 

Kapacitet: 2 do 5 sedišta i 2 kofera srednje veličine

Za razliku od prethodne klase, u ova vozila može da stane malo više prtljaga. Idealni su za gradsku vožnju i kraća putovanja, dobro se snalaze u saobraćajnim gužvama, lako nalaze parking, imaju malu potrošnju, najam im još uvek je relativno jeftin. A nećete biti skučeni i možete da isplanirate da ponesete barem jedan kofer.

Vozila: Opel Corsa, Renault Clio, Dacia Sandero

 

Kabrioleti

 

Kapacitet: 2, retko 4 sedišta, 1 do 2 kofera srednje veličine

Idealna vozila za putovanja, razgledanje i upijanje okolnog pejzaža. Ali nažalost, sa veoma malim prostorom za prtljag u kome jedva staje jedan malo veći kofer.

Vozila: Fiat 500c, Ford Mustang Cabriolet

 

Vozila pogodna za manju porodicu

 

Kapacitet: 5 sedišta i 3 kofera srednje veličine

Ova klasa vozila je idealna za manju porodicu koja hoće da uštedi na troškovima, i koja ne putuje daleko. Dobro se snalaze u gradskom saobraćaju, relativno lako nalaze parking, malo troše, nude solidan komfor na kraćim putovanjima kao što su izleti na periferiji grada.  

Ukoliko ne uspete da smestite sve kofere u prtljažnik, možete da ih stavite na zadnja sedišta ili da koristite krovni nosač.

Vozila: Volkswagen Golf, Ford Focus

 

Vozila pogodna za veću porodicu

 

Kapacitet: 5 odraslih osoba, 4+ kofera

Poseduju veličinu limuzine ili karavana, snažne motore i udobno podnose duža putovanja. Odlična su opcija za porodice sa više odrasle deci sa dosta prtljaga. Veliki su potrošači ukoliko imaju benzinski motor, dizel agregati su štedljiviji.

Vozila: Škoda Octavia, Volkswagen Passat

 

Karavani

 

Kapacitet: 5 sedišta i preko 5 kofera srednje veličine

Ova vozila imaju veliki prtljažni prostor i u njih može stati najmanje 5 kofera srednje veličine. Savršena su za porodice ili grupe sa puno prtljaga i opreme za izlete, piknike, planinarenje ili odlazak na plažu.

Nisu za gradsku vožnju i nisu u grupi štedljivih vozila.

Vozila: Ford Focus Estate, Škoda Octavia Estate, Opel Zafira

 

Limuzine

 

Kapacitet: 5 sedišta i 4 kofera srednje veličine

Kao i što im samo ime kaže, limuzine nude značajnu količinu prostora za putnike i njihov prtljag, a istovremeno pružaju luksuz i udobnost. Ova vozila imaju svu moguću dodatnu opremu, od klima uređaja, navigacije, stereo sistema i ostale multimedije, ABS kočnica, servo upravljanja, itd.

Ekonomičnost im nije jaka strana,  a isto tako i njihov najam je skuplji.

Vozila: Mercedes E klasa, BMW, Audi, Škoda Superb

 

Džip / SUV

 

Kapacitet: 4 do 8 sedišta, preko 4 velikih kofera

Ova vozila su namenjena i opremljena za brdske i planinske terene, za makadamske ili područja bez puteva. Imaju velike gabarite tako da putnici i prtljag mogu udobno stati u njih. Neka vozila imaju manji broj sedišta a dosta veći prostor za raznu opremu koja je potrebna za razne off-road aventure.

Vozila: Nissan Kashkai, Renault Captur, Jeep Compass, Audi Q5

 

Kombiji

 

Kapacitet: 7+ odraslik ili 10+ velikih kofera

Kombi se koristi za prevoz veće grupe ljudi ili veće količine tereta (ponekad se iznajmljuju teretna verzije kako bi se obavila selidba).

Kod većine modela zadnja sedišta mogu da se preklope kako bi se dobio dodatni prostor za prtljag. Odličan su izbor za duga putovanja i za veće grupe koje putuju na odmor ili izlet.

Vozila: Opel Vivaro

 

I na kraju...

Kada rezervišete vozilo, onda morate unapred da znate koliko prtljaga imate. Kada to znate, onda će i nama u rent a car agenciji Menadžet Express biti lakše da vam pomognemo i da zajedno uskladimo veličinu prtljaga sa veličinom naših vozila.

 

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
119   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije