• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako da iskoristite vreme vožnje za malo fitnesa

Svakodnevna vožnja automobila istom rutom, do kancelarije, fakulteta ili bilo koje druge destinacije, može biti krajnje dosadna. Naročito što se u špicevima može dogoditi da se zaglavite u gužvi, pa da putovanje traje mnogo duže. A uz to, dugotrajno sedenje na kancalarijskoj stolici utiče na naše mišiće, zglobove i kičmu, u kojima se taloži stres. Zato ćemo u ovom tekstu pokušati da objasnimo kako da iskoristite vreme vožnje za malo fitnesa, što će vam prijati posle napornog dana na poslu.

Jer, napetost koju osećate kako u svojoj glavi, tako i u telu, često za rezultat ima nemirnu vožnju, što nije dobro bez obzira na to koliko iskustva imate, i da li vozite sopstveni ili automobil rent a car agencije kao što je Menadžer. Još ako žurite, verovatno ćete imati utisak da crveno svetlo na svakom semaforu traje satima.

A verovatno ste čuli za jogu (yoga), koja je dobro poznata metoda lečenja, ali je mnogo više popularna kao metoda fitnesa. I upravo ona, pokazala se kao izuzetno uticajna u pomaganju vozačima da za volanom ostanu mirni, pribrani i usredsređeni na vožnju. Pa evo nekoliko tehnika koje bi mogle da pomognu da se opustite i smirite u toku vožnje.

#1. Pravilno disanje

Disanje je drž celokupne joga kulture i smatra se ogledalom uma. Zato je neophodno obratiti pažnju na njega, tako što ćete se truditi da vam udah i izdah traju podjednako dugo (brojte u sebi dok to radite) i istim intenzitetom. I kada se tokom vožnje suočite sa bilo kakvom situacijom koja bi mogla da isprovocira veću nervozu ili, daleko bilo, bes, vežbanjem tehnika disanja možete se opustiti i smiriti.

Disanje iz stomaka je tehnika pri kojoj jednu ruku treba staviti na stomak, da biste osetili njegovo širenje tokom dubokog udisanja. A kada izdišete, učinite to kroz stisnute usne, ostavljajući mali razmak da oslobodi vazduh. Uradite od 3 do 10 ponavljanja.

Ujednačeno disanje je još jedna odlična metoda za smirivanje i izbegavanje nervoze koja ometa vožnju. Treba polako udahnuti brojeći do 4, a zatim izdahnuti, istim intenzitetom, takođe brojeći do 4. Ujednačeno disanje opušta, uravnotežava puls i pomaže u oslobađanju od napetosti koja omogućava da se lakše fokusirate na vožnju.

#2. Uvrtanje kičme

Kičma igra značajnu ulogu u osiguravanju da vaše držanje tela ostane netaknuto što duže. Zato je veoma važno da je opustite vežbama za uvrtanje. Kada sedite u automobilu, sedite pravo, sa nogama postavljenim ravno na pod.

Kada stojite na semaforu ili zaglavljeni negde u gužvi pri gradskoj vožnji, iskoristite to vreme da nekoliko puta zaokrenete trup udesno, držeći se rukama za sedište, jer to pomaže produbljivanju istezanja. Uradite 8-10 ponavljanja udišući kada se okrećete na desnu stranu, a izdišući kada se vraćate u početni položaj. Zatim to isto uradite okrećući se i uvrćući kičmu ulevo.

Ova joga vežba može vam pomoći da ublažite napetost koja se nakupila usled dugog sedenja kako u automobilu, tako i na kancelarijskoj stolici. Jer, istu ovu vežbu možete raditi i dok sedite na poslu. Pomoći će vam da se opustite i bolje koncentrišete na ono što radite.

#3. Poza mačke/krave koja sedi

Ovo je idealna joga poza dok sedite u autu zaglavljeni u saobraćaju. Dok jednom rukom držite volan, podignite drugu ruku iznad glave, savijte je u laktu i pokušajte da dodirnete rame ili da se uhvatite za naslon za glavu, zbog poboljšanog prijanjanja za sedište i produženog istezanja. I naravno, uradite to i drugom rukom. Ovo je vežba koja sjajno isteže rameni pojas i ublažava nervozu koja se najpre i skuplja u ramenima. A kao i prethodnu, i ovu vežbu možete raditi kako za volanom, tako i u kancelariji.

#4. Kružite zglobovima

Da bi svi zglobovi u vašem telu bili podjednako pokretljivi i prokrvljeni, potrebne su odgovarajuće vežbe. Postoje jednostavne, brze i veoma korisne joga vežbe koje održavaju vaše zglobove zdravim, a pritom i brzo uklanjaju stres.

Podignite jednu nogu savijenu u kolenu i otklonite stres oko skočnog zgloba polako kružeći u smeru kazaljke na satu i u suprotnom smeru po nekoliko puta, kako biste osetili da vaš zglob postaje pokretljiviji. To isto uradite i sa drugom nogom.

Pošto vožnja uključuje i upotrebu ruku, ramena se zbog velikog stresa često i ukoče. Probajte da dok držite volan jednom rukom polako kružite ramenom napred-nazad, istovremeno duboko dišući. Kao i obično, prvo jednom, a onda drugom rukom.

A da biste opustili vratne mišiće, počnite sa spuštanjem brade i brzim kruženjem ramena unapred, pa unazad. Zatim polako kružite spuštenom glavom zadržavajući se na desnom ramenu 8-10 udaha i polako vratite glavu u centralni položaj. A onda to isto ponovite ka drugoj strani.

I to bi bilo to...

Kao što vidite, vreme koje provodite zaglavljeni u saobraćaju možete iskoristiti i za nešto što će koristiti vašem zdravlju. Kada se pomene reč joga, mnogi krenu da se podsmevaju imitirajući sedenje u lotos pozi pri meditaciji. A joga je mnogo više od toga i mnoge od tih vežbi mogu se raditi i onda kada se najmanje nadate, a to je upravo za volanom kako svog, tako i automobila iznajmljenog kod rent a car agencije Menadžer.

Malo istezanja učiniće da se osećate bolje, opuštenije i da se lakše koncentrišete na vožnju. A nervoza za volanom može biti izuzetno opasna. Zato se setite ovih vežbi kada sledeći put budete sedeli u automobilu zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi. Videćete da ćete se posle svega nekoliko minuta, osećati mnogo bolje.

Naravno, sve ovo zavisi i od udobnosti automobila koji vozite. U našem voznom parku, sasvim sigurno ćete naći neko vozilo baš po svojoj meri. A kao i uvek, za sva pitanja vezana za iznajmljivanje vozila, ljubazno osoblje rent a car agencije Menadžer, stoji vam na usluzi.

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije