• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako da uklonite neprijatne mirise iz svog auta

Slavna glumica Liz Tejlor govorila je da ništa ne miriše tako dobro kao tek okupana beba, i slanina koja se prži na tiganju. Neki drugi misle da ništa ne može meriti sa mirisom novog auta, i svi žele da ga zadrže što je duže moguće. Ali šta da uradite ako vaš auto miriše zaista loše? Ostanite sa nama i saznaćete kako da uklonite neprijatne mirise iz svog auta.

Kako pronaći skrivene izvore neprijatnih mirisa

Nijedan auto ne miriše neprijatno sam od sebe, mora da postoji neki konkretan razlog. Zato se malo poigrajte detektiva, pa proverita šta bi to moglo da bude izvor ružnih mirisa. Pretražite džepove na vratima, ispod sedišta, podignite patosnice, pregledajte kasetu „za rukavice“, sve delove u koje nešto može da se zavuče, pa zaboravi, i posle izvesnog vremena počne neprijatno da miriše. U zavisnosti od toga koga vozite, to može da bude sve, od flašica za bebe, preko trulog voća, do neidentifikovanih mrlja na nečijim cipelama.

Šta god da je u pitanju, odmah uklonite izvor mirisa, bacite i operite, a onda dobro izluftirajte auto, kako bi zaostali miris mogao da izađe. Na zaboravite da ponekad loš miris može biti i znak pregrejanog automobila, ili vam je možda potrebna zamena ulja. Sve je moguće.

Kako da očistite patosnice, podove i presvlake sedišta

Ako ne možete da pronađete izvor, uzmite usisivač i usisajte dobro sve. Ponekad se nešto može zavući ispod presvlaka na sedištima, ili ispod patosnica, a tkanine veoma dobro upijaju mirise. Usisajte sve, pa ako ovo ne pomogne, pokušajte da ga očistite parom.

Koristite alate i sredstva za čišćenje automobila, da biste sebi olakšali posao. A ako su vam sedišta kožna, postoje posebna sredstva za njihovo čišćenje i negu.

Kako ukloniti miris dima cigarete iz automobila

Imajte na umu da dim cigarete može da dospe svuda, uključujući i otvore za ventilaciju. Poprskajte eliminator mirisa iz automobila u otvore za ventilaciju, kao i kroz usisni ventil ispod haube. A zatim otvorite sve prozore i vrata, i ostavite da se auto dobro izluftira.

Znajte da pušenje ostavlja katran, koji je lepljiva supstanca. Zato obrišite unutrašnje delove rastvorom vode i sirćeta u odnosu 50/50%. Ako se miris i dalje oseća, umešajte i tečni deterdžent za posuđe. Kada završite, obrište unutrašnje površine suvom krpom i pustite da se do kraja osuše.

Kako ukloniti miris povraćanja iz automobila

Ako imate malu decu ili kućne ljubimce koji su možda imali problema sa mučninom u toku vožnje, pa povratili po presvlakama, čak i ako ste odmah sve obrisali, to možda neće biti dovoljno. Biće potrebno dubinsko čišćenje da bi se u potpunosti uklonio miris.

Ako se već osušilo, i ovde možete upotrebiti rastvor vode i sirćeta u razmeri 50/50%, da prvo rehidrirate fleku, a onda uklonite mokrim ili suvim usisivačem. Posipanje mačjim peskom ili sodom bikarbonom po tom području, takođe može pomoći u apsorpciji mirisa, što ćete jednostavno usisati kada odradi posao.

Kako ukloniti miris plesni iz automobila

Plesan je još jedan izvor neželjenih mirisa. Sve što vam je potrebno da biste ovo doživeli je jedna oluja s kišom i slučajno zaboravljen otvoreni prozor, ili čak i sasvim malo curenje sa nagomilanom kondenzacijom. Srećom, uklanjanje mirisa plesni iz automobila je prilično jednostavno.

Mokri/suvi usisivač vam može pomoći u uklanjanju preostale vode sa patosnica ili presvlaka, a ako je u pitanju sasvim malo curenje, i fen za kosu može da odradi posao. Takođe, mirise možete ukloniti sodom bikarbonom, tako što ćete je posuti po zahvaćenom području, ostaviti dva sata da upije sve što može, a onda usisati.

Kako ukloniti miris plesni iz klima uređaja u automobilu

Drugi mogući izvor plesnivog mirisa iz autmobila može biti klima uređaj. Jedan od znakova su vlažne podne prostirke u blizini klima uređaja. Ako nađete miris koji dolazi iz ove oblasti, otvorite prednji poklopac i uklonite filter. Koristite najlonsku podlogu za ribanje da biste uklonili rast buđi, a zatim ga osušite štapićem za uši. Za kraj, uključite grejanje u automobilu.

Kada ste sigurni da je područje potpuno suvo, nanesite rastvor protiv buđi, sredstvo za čišćenje ili apsorber mirisa. Takođe, možete posuti sodu bikarbonu na presvlake, i ostaviti je da upije mirise dan ili više, pre nego što je usisate. Do tada bi miris trebalo da nestane.

Naravno, možete i ukloniti patosnice i ostaviti ih da se provetre, ili ih oprati i osušiti. Prašina se takođe može nagomilati unutar ventilacionih otvora, što isto tako može dovesti do plesnivih mirisa u automobilu. U tom slučaju, usisajte ventilacione otvore i upotrebite vodeno-sirćetni rastvor za čišćenje.

Sredstva za svakodnevno čišćenje vašeg automobila

Pre nego što pribegnete profesionalnom i detaljnom čišćenju svog automobila, postoji niz alata za svakodnevno čišćenje i održavanje. Ukoliko ih stalno koristite, teško da će vam se desiti da morate da se borite sa neprijatnim mirisima u svom automobilu.

To se, uglavnom, dešava onima koji svoja vozila zanemaruju. Automobil danas ne mora da bude luksuz, već potreba, i praktično – član porodice. Zato ga nemojte zanemarivati, dajte mu potrebnu negu.

I za kraj...

Rent a car agencije svoje automobile redovno čiste i dezinfikuju, pre svakog iznajmljivanja. Ni rent a car Menadžer nije izuzetak, tako da ćete, ukoliko se odlučite da iznajmite neko od vozila iz našeg voznog parka, uživati kako u vožnji, tako i u mirisu čistog automobila.

Srećan put i ugodnu vožnju, želi vam rent a car Menadžer Express!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
74   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
101   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije