• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako da uštedite uz rent a car

Zamislite situaciju, došli ste u neki veliki grad, poput Beograda, na nekoliko dana. Imate poslovni sastanak u petak, pa vam je palo na pamet da ostanete tamo i za vikend, obiđete grad, a možda i okolinu. Grad ne poznajete, ali navikli ste na svoju samostalnost pa ne biste voleli da se vozite vozilima gradskog saobraćaja. Ali niste navikli da iznajmljujete auto, pa se bojite da će to biti preskupo. Može biti, ali i ne mora. Ima načina kako da uštedite uz rent a car.


Zašto stranci vole rent a car


Beograd nema metro. Možete se za trenutak staviti u poziciju stranca, turiste ili poslovnog čoveka u našem glavnom gradu. Gužva, gužva i opet gužva. Vožnja vozilima gradskog saobraćaja strancima uvek deluje pomalo haotično. Neki se snalaze, neki ne. Uz to, gradski saobraćaj ima svoj red vožnje, koji mnogima možda neće odgovarati.

A taksi? Hm... Pa, taksi je u redu, ali mnogi veliki gradovi imaju problema sa divljim taksistima koji kad vide da ste stranac, odmah smišljaju kako da vas „privuku“. Jer, ne možete da znate koliko košta taksi s kraja na kraj grada, tako da lako može da se desi da vam od aerodroma do centra uzmu i tri puta više nego što je realno. Ako se pobunite, znaju da budu ubedljivi, ali i neprijatni.

Pa šta da radite, pitate se verovatno. A mi vam odgovaramo - ono što je najkomfornije, da iznajmite automobil kod rent a car agencije. Jer, ništa nije lepše ni komfornije od toga da bez žurbe i stresa, sednete za volan i obiđete sve što vas zanima o gradu u koji ste došli.


Dakle, u se i u rent a car četvoronožno kljuse


Baš tako! Ali naravno, ako želite da uštedite, ne možete da stignete na cilj, uđete u prvu rent a car agenciju i iznajmite bilo koji auto. Tako vas sigurno neće koštati malo. Zato bi bilo dobro da se pripremite.

Ni cene, ni uslovi nisu isti kod svih agencija. Ali, jedno jeste, sve one danas imaju svoje sajtove na internetu, tako da nekoliko dana pre putovanja možete da se pripremite. Hajde onda da vidimo na šta sve treba obratiti pažnju.


Pravilo br. 1 – istražite tržište


U današnje vreme, to nije nikakav problem. U pretraživač na svom računaru, tabletu ili telefonu ukucajte rent a car i grad u koji idete. Kao odgovor, dobićete sve rent a car agencije u tom gradu. Na njihovim sajtovima možete da vidite cene i uslove.

Odaberite nekoliko, pa za početak uporedite cene najma. A posle pregledanja cenovnika, pogledajte komentare klijenata na Google, kojih uvek ima, što će vam pomoći da steknete utisak o samoj agenciji. Komentari korisnika su od izuzetne važnosti. Ako je većina njih bila zadovoljna, verovatno ćete biti i vi. A ako je većina napisala da je agencija „za izbegavanje“, verovatno da postoji razlog za to, tako da sasvim sigurno ni vi nećete biti zadovoljni.

„Vreme je novac“, a vi ga nemate mnogo jer ćete u tom gradu provesti svega nekoliko dana. Zato, birajte najbolje!


Pravilo br. 2 – Rezervišite vozilo na vreme


Ima agencija koje daju dodatni popust ako vozilo rezervišete unapred, što uopšte nije zanemarljivo. A uz to, izbeći ćete stres i čekanje u redu kad stignete u grad. Umesto toga, vas će čekati auto koji ste već rezervisali.


Pravilo br. 3 – Osiguranje


U mnogim agencijama, osiguranje je uračunato u cenu. Ali, još uvek ima i onih koje tu uslugu naplaćuju posebno, pa kad sve izračunate, ispadne da morate da platite mnogo više. Osiguranje vam, u svakom slučaju, treba, jer pokriva mnogo situacija koje vam možda ne bi ni pale na pamet. Kao recimo, da vam neko na parkingu udari auto, da vam ga ukradu, itd. Ali, to ne znači da treba da vas košta više nego što je neophodno.


Pravilo br. 4 – Proverite vozilo pre nego što ga preuzmete


Nije dovoljno da vam radnik agencije kaže da je sve u redu, tražite da vam pokaže da li auto ima sve od opreme, da li je rezervoar pun, da li je dezinfikovan (jer ovo je vreme pandemije koronavirusa), i tako dalje. Sve je važno, jer sve to vi plaćate.


Pravilo br. 5 – Ima li ograničenja u kilometraži?


U poslednje vreme, ovog ograničenja uglavnom nema, ali ipak, proverite. Jer, kao što smo rekli, uslovi se razlikuju od agencije do agencije. Ako nameravate da odete na neki izlet, ili negde malo dalje, ova informacija će vam značiti.


Pravilo br. 6 – Kašnjenje


Ima agencija koje će vam kašnjenje zaračunati kao još jedan dan. Proverite koliko smete da zakasnite jer, nikad se ne zna, možda se zaglavite negde u gužvi i jednostavno ne možete da stignete na vreme da vratite auto, a to može da znači plaćanje još jednog dana, bez potrebe. Obično se toleriše do 59 minuta, preko toga, koštaće vas više.


I za kraj...


Kako ono kaže narodna izreka, „sto ljudi – sto ćudi“. Pa, tako nešto važi i za agencije. Razlikuju se i cene, i uslovi, i eventualni popusti. Ako budete zadovoljni, pa preporučite agenciju svojim prijateljima, može da se desi da prilikom sledećeg iznajmljivanja ostvarite još neki popust, jer rent a car agencije čuvaju svoje klijente i trude se da im svaki put izađu u susret.

Kada sve to saberete, videćete da se iznajmljivanje automobila itekako isplati. Ne samo što ćete svoje vreme moći da iskoristite na najbolji način, nego vas neće ni mnogo koštati. Više bi vas koštalo da na sva ta mesta koja ste hteli da obiđete, odete taksijem. Zato, proverite sve detalje, iznajmite vozilo po najpovoljnijim uslovima i uživajte u obilasku grada. Ljubazno osoblje agencije Menadžer vam stoji na usluzi.

Pročitajte i ove tekstove


Istorija vazdušnih jastuka


Istorija vazdušnih jastuka
223   0
Poput sigurnosnih pojaseva, vazdušni jastuci su vrsta bezbednosnog sistema za zadržavanje putnika u automobilu, koja je dizajnirana da ublaži povrede u slučaju nesreće. Ovi jastuci se naduvavaju gasom, a ugrađeni su u volan, kontrolnu tablu, vrata, krov i/ili sedište vašeg automobila. Koriste senzor udara da pokrenu brzo širenje azotnog gasa, koji se nalazi unutar jastuka, pa tako iskaču pri udaru i stvaraju zaštitnu barijeru između putnika i tvrdih površina. A ako vas zanima istorija vazdušnih jastuka, kako su i kada nastali, nastavite da čitate.

Detaljnije

Da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu?


Da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu?
106   0
Koliko puta ste se na semaforu zaustavili recimo pored neke Honde Civic, ili nekog drugog spuštenog automobila, pa se začudili kako stoji na manje od desetak centimetara od zemlje? Možda ste se i zapitali – zašto neko to uopšte radi svom automobilu? Da li time možda dobija veću brzinu? Pokušali smo da za vas pronađemo odgovor na pitanje – da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu, pa ako vas tema interesuje, nastavite da čitate.

Detaljnije

Da li energetska kriza u svetu ugrožava industriju električnih automobila?


Da li energetska kriza u svetu ugrožava industriju električnih automobila?
105   0
Svi smo svedoci da je trenutno evropsko energetsko tržište u haosu. Evropska unija je mesecima unazad  radila na povećanju svojih energetskih rezervi za zimski period. Rusija je već prestala da isporučuje gas pojedinim evropskim zemaljama i energetskim kompanijama, jer su odbile da gas plaćaju u rubljama. Nemačka vlada je nedavno najavila paket pomoći od 65 milijardi eura kako bi pomogla domaćinstvima i kompanijama da se izbore sa porastom inflacije. Nova premijerka Velike Britanije razmatra paket od 100 milijardi funti  koji bi eventualno  građanstvu i privredi pomogao u uslovima rastućih troškova. Plug-in automobili danas čine samo jednu svega 0,1 % globalnog tržišta automobila.

Detaljnije