• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako se osloboditi mrava u vozilu?

 

Invazija crnih ili žutih mrava bilo u domovima, kancelarijama ili u našim vozilima uopšte nije prijatna.

Osim što su neprijatni, velika brojnost mrava u vozilu može da izazove i kvarove, kao na primer oštećenja na električnim instalacijama.

Zato, ukoliko se pojave u većem broju, neophodno je da ih se što pre rešimo. Ali odstranjivanje mrava uopšte nije jednostavno ni lako.

U produžetku vam donosimo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu u borbi protiv simpatičnih ali jako štetnih mrava.

 

Kako se rešiti mrava u vozilu?

 

Promena parking mesta

Mravi ne mogu da se uvuku u auto u toku vožnje. Tako je, oni su se uvukli u vaš auto dok je bio parkiran u blizini mravinjaka.

Naša preporuka je da pre nego što parkirate svog četvorotočkaša, proverite okolinu. Posebno ako idete na izlet u prirodu. Mravinjaci i veće kolonije mrava se uglavnom nalaze u blizini drveća ili žbunja.

Drugu stvar koju možete da uradite ukoliko se parkirate na sumnjivom mestu (ali koja neće mnogo da vam pomogne ako baš nagazite na poveću koloniju), je da dobro zatvorite prozore.

Moguće je da vredni mravi naprave mravinjak i u vašoj garaži ili podrumu. Kada ga primetite, morate odmah da preduzmete neophodne mere kako bi taj mravinjak odmah prestao sa “svojim radom”. U suprotnom imaćete mrave ne samo u autu, nego po celoj kući.

 

Izbegavajte da jedete u automobilu

Kao i svi insekti, mravi mogu da otkriju i najmanje ostatke hrane koje ljudi uglavnom ne vide i zanemaruju.

Trošice peciva i hleba, mesa, pomfrita, keksa, čipsa, smokija, čokolade, tragovi slatkih gaziranih sokova privlaće mrave izvidnike, koji će pozvati i ostale iz kolonije da im se pridruže u gozbi. A vi ćete ispod sedišta da dobijete pravu invaziju.

Ako baš morate da jedete u vozilu, onda pazite da prehrambeni artikli i pića budu dobro zavijeni u svojoj ambalaži.

 

Redovno čišćenje vozila

Ne samo zbog mrava i ostalih insekata, vozila uvek treba da budu čista.

Vodite računa o higijeni i sklonite salvete, maramice, kesice, kutije i ostala pakovanja za hranu, ostatke hrane, bočice za vodu, plastične čaše, itd. Ne zaboravite da bacite i zamenite pune kese sa smećem koje se nakupilo za vreme vožnje.

Pomoću usisivača usisajte prljavštinu i trošice na skrivenim i teško dostupnim mestima poput otvora za vazduh u klima uređajima, oko kontrolne table, ispod podnih prostirki, ispod tepiha i presvlaka za sedišta; svuda gde bi mravi mogli da se pojave.

Osim što će ukloniti prljavštinu, moguće je da će usisivač da usisa i mrave. Nemojte da ih zaboraviti i ostavite u usisivaču, pošto će oni vrlo brzo da nađu put i da izađu iz njega pravo u vašu spavaću sobu.

Da biste eliminisali miris koji privlači mrave, operite unutrašnjost vozila deterdžentom ili šamponom. Vlažnim maramicama prebrišite i prozore, vrata, držače za čaše, sigurnosne pojaseve, kontrolnu tablu, ručicu menjača, fioke za rukavice.

Umesto neprijatnog mirisa ustajale hrane, sada će vozilo da miriše lepo i svežo, a to mali uljezi nikako ne vole.

Ukoliko iznajmljujete vozilo, obratite pažnju na čistoću vozila. Većina renomiranih rent a car agencija vodi računa o higijeni svog voznog parka, ali u svakom žitu ima kukolja. Ako unutrašnjost iznajmljenog vozila miriše neprijatno i na hranu, moguće je da su se u njemu već nastanili mravi, koji će preko vašeg prtljaga i vaših stvari preći kod vas.

 

Tretiranje pneumatika insekticidima

Automobilske gume imaju kontakt sa tlom i preko njih mravi mogu da uđu u vozilo.

Kako biste im zatvorili taj ulaz, namažite gume insekticidom za suzbijanja mrava.

Budite pažljivi pošto ova sredstva mogu da budu otrovna za decu i kućne ljubimce. Pre njihove aplikacije uverite se da u blizini nema dece ili radoznalih kuca. Iz ovog razloga se preporučuje da se gume tretiraju noću, kada nema nikog u blizini.

 

Zamke i mamci za mrave

U prodaji postoji mnoštvo mamaca i zamki za crne ili žute mrave. Ovi preparati mogu da se postave u prtljažniku, pretincu za rukavice, ispod sedišta, u pregradama na vratima, svuda gde se pretpostavlja da će mravi da se pojave.

Osim ovih sintetičkih proizvoda koje su bez mirisa i ukusa, mogu da se koriste i neka prirodna sredstva kao so, biber, nana i tako dalje. Pospite ih oko vašeg auta i mravi će ga zaobići u širokom luku.

Odličan efekt se postiže i lepljivim trakama za insekte, koje se postavljaju na podnu dasku kod vrata.

Zamke i mamce osim u unutrašnjosti vozila možete da postavite i u garaži.

 

Završna reč

Svako ko se borio sa mravima zna da ta borba nije ni malo laka, a pobeda ne dolazi brzo. I pored svih preduzetih mera i procedura, skoro uvek se oni pojave za nekoliko dana.

Važno je biti uporan, ne odustajati i boriti se do kraja. Do kraja mravlje invazije, naravno.

Najefikasnija preventiva protiv pojavljivanja mrava je da unutrašnjost vozila uvek bude čista i bez ostataka i mirisa hrane.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Pročitajte i ove tekstove


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?
685   0
Poslovni automobili odnosno automobili koji se koriste u službi biznisa nisu samo prevozno sredstvo. Oni su definitivno i jasan pokazatelj statusa i uspeha. U klasifikaciji ovi automobili pripadaju  E-segmentu. Uprkos činjenici da se takvi modeli mogu naravno voziti i u privatne svrhe u svakodnevnom životu, češće se koriste u reprezentativne svrhe ili za službene potrebe.

Detaljnije

 Kako protiv smetnji u vožnji?


 Kako protiv smetnji u vožnji?
35   0
Vožnja može biti dosadna, a postoje toliko stvari koje se oko nas dešavaju i koje nas vrlo lako mogu omesti dok vozimo. To su smetnje u vožnji koje treba da izbegavamo: pričanje i slanje SMS poruka na mobilnom, jelo, gledanje pored puta i neobraćati pažnju na dešavanja na njemu, itd. Svaki vozač je ubeđen da je dovoljno vešt, ali ponekad je dovoljno samo nekoliko sekundi nepažnje da bi se desila nesreća.

Detaljnije

10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu


10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu
145   0
Svakodnevno u svojim automobilima zaboravljamo mnoge stvari. Neke i namerno ostavljamo, da bismo ih imali pri ruci, i ne bismo stalno morali stalno da ih nosimo do auta i vraćamo nazad, kući. Ali neke od njih ne podnose dobro zimske temperature, pa smo zato za vas pripremili spisak od 10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu.

Detaljnije