• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kakvo vozilo izabrati za učenje vožnje?

U principu vožnja može da se nauči u bilo kom vozilu. Ali ipak, u nekima je učenje teže, dok je u drugima lakše. Kada učite da vozite, želite da je vozilo dovoljno veliko i udobno, ali i dovoljno malo za lako manevrisanje. Malo je teže i napornije prve korake učiti na velikim i krutim karavanima i SUV-ima.

 

Na šta obratiti pažnju kada se bira automobil za učenje prvih koraka u vožnji?

 

Vidljivost

Dobra vidljivost iz vozila je važna za bezbednu vožnju, sigurna skretanja i preticanja, lako parkiranje i prestrojavanja u drugu traku.

Svaki automobil ima svoje mrtve uglove, ali za učenje treba tražiti modele gde su oni što je moguće manji. Posebno izbegavati one sa velikim stubovima između šoferšajbne i prednjih prozora i sa malim zadnjim prozorima. Još bolje je ako imaju dodatne funkcije, kao što su parking senzori i kamere, iako je najbolje složene manevre naučiti bez njih.

 

Startnost

Startnost vozila je važna kod preticanja i u gradskoj vožnji. Različiti automobili različito reaguju kada se pritisne pedala gasa, neki će poleteti, dok su drugi tromiji i potrebno im je malo vremena da krenu. Za početnike nije dobro ni kada vozilo ima prebrz strat, ali ni kada je previše tromo (što je obično slučaj kod starijih dizelaša).

 

Pouzdanost

Nema ništa gore za nekog koji uči prve koraka nego kada mu se vozilo u toku vožnje pokvari. Učenicu su i tako pod velikim stresom, nije im uopšte potreban još i kvar. Zato instruktori biraju vozila koja se teško kvare i koja ih neće izneveriti. U svakom slučaju, i kod najpouzdanijih modela potrebno je da auto škole redovno održavaju i servisiraju svoja vozila.

 

Starost vozila

Nema smisla učiti vožnju na starim automobilima koji polako odlaze u istoriju (na primer nekada veoma popularni Jugo), ali ne treba težiti ni ka najnovijim modelima. Oni dolaze sa mnogo dodatne opreme, koja je svakako korisna i olakšava vožnju, ali poenta je da kandidat nauči da vozi i da bude u mogućnosti da upravlja i bez tempomata, parking senzora, GPS navigacije, automatskog kočenja, korekcija trake, itd.

Dobar vozač se gradi preko iskustva i pređene kilometraže, a ne preko savremenih “gadžeta”. Najbolje je učiti na modelima koji su stari oko 5 godina.  

 

Automatski ili manuelni menjač brzina?

Naš savet učenicima je da prvo nauče vožnju sa manuelnim menjačem pa da onda, ako žele, pređu na automatski. Iako su automatici u porastu, i dalje su manje uobičajeni od manuelnih. Kada naučite da ručno menjate brzine, biće vam lakše da pređete na automatske menjače.

 

Cena

Kada nabavljaju vozila za svoj vozni park, auto škole kalkulišu i sa njihovom cenom, troškovima održavanja i servisiranja, cene rezervnih delova, potrošnja goriva, visina osiguranja. Veći i snažniji modeli su skuplji, a cena časova ista kod svih modela.  Naravno, potrebno je imati više klasa modela, kako bi kandidati mogli odabrati najbolju opciju za sebe, ali mali, startniji i okretniji automobili imaju prednost.

U produžetku pogledajte koji modeli automobila su najbolji za učenje vožnje:

 

Volksvagen Polo

Ovaj automobil je prostran i udoban, lako upravljiv, menjač omogućava veoma lako i glatko menjaje brzina (što je kod početnika veoma važno), ima dobru startnost bez naglih trzanja.

VW Polo

Pežo 308

Stariji modeli 308-ce su populani kod instruktora vožnje zbog njihove mirne, tihe vožnje i dobre potrošnje goriva.

Kao i kod većine modela Pežoa, volan je mali i nisko postavljen, što znači da mora da se gleda preko njega kako bi se videla kilometraža i brzinomer, šti može da ometa i iritira neke kandidate.

 

Citroen C3

Ovaj automobil nudi udobnost, pouzdanost i glatku vožnju. Plafon je visok i ima dosta prostora za glavu.

C3

Volksvagen Golf

Golf je poznat da poseduje ima odličnu upravljivost i pregled vožnje. Kabina je prostrana i veoma udobna posebno ima dosta mesta na zadnjoj klupi. Omiljen kod visokih ljudi, koji ne udaraju glavom o plafon.

golf

Ford Focus

Jedan od većih hečbekova na našoj listi. I pored svoje veličine ima odličan manevar i lako parkiranje. Upravljanje njime je zabavno i sigurno.

 

Ford Fiesta

Malo je manji od Focusa, ali ipak dovoljno prostran da bude udoban. Ima veoma prijatnu i laku vožnju, veoma je agilan pri startovima i siguran na krivinama. Sve su to osobine koje početnici i instruktori veoma cene.

Ford Fiesta

Pežo 208

Ovaj automobil je brz i moderan, kao i svi Pežoovi modeli ima pomalo nekonvencionalni položaj volana, ali i pored toga sa njim se sigurno upravlja i lako parkira.

 

Reno Clio

Reno Clio je sigurno jedan od najboljih automobila za učenje vožnje. Veoma je komforan, menjanje brzina je veoma lako i glatko, odlično leži na krivinama.

Reno Klio

Opel Corsa

Corsa je poznata po svojoj lakoći vožnje, veoma je brza, okretna i sigurna.

Opel Corsa

Toyota Yaris

Instruktori obožavaju Tojotu Jaris, kako varijantu sa ručnim tako i sa automatskim menjačem. Vozilo je brzo, startno, vožnja glatka, ležanje u krivinama odlično, Tojota je i inače poznata po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti. Jedina mane su dosta veliki mrtvi uglovi koji mladim vozačima mogu da prave problem, posebno na veoma uskom zadnjem prozoru.

Tojota Jaris

Umesto završne reči

Ova naša kratka lista treba da se shvati okvirno, svako ima svoje individualneželje i potrebe i bira različite modele automobila za učenje svojih prvih koraka u vožnji.

Možda veću važnost od vozila, za brzo i pravilno učenje vožnje ima instruktor vožnje. Dobar instruktor mora da bude u stanju da dobro obuči svoje kandidate u bilo kojem vozilu.

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2806   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije