• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Klase vozila u rent a car agencijama

Ukoliko iznajmljujete auto u nekoj od beogradskih rent a car agencija, moguće je da vas iznenadi i zbuni njihova velika ponuda i široka paleta vozila. Zbog lakšeg snalaženja klijenata, kompanije su izvršile grupisanje svojih vozila u nekoliko kategorija ili klasa vozila.

Vozila su raspoređuju u posebne klase u zavisnosti od:

 • veličine prostora za putnike,
 • veličine prostora za prtljag
 • udobnosti i komfornosti vozila
 • snage i kubikaže motora,
 • potrošnje goriva,
 • sigurnosti i ostalih performansi vozila


Svaka klasa ima i svoju cenu najma.

Broj klasa zavisi od agencije do agencije, one veće sa većim brojem vozila obično imaju desetak i više, nominovane od A do H, H+ i dalje.

Klase pomažu klijentima da lakše odaberu vozilo koje odgovara njihovim potrebama i željama.

Da pogledamo najčešće klase vozila.

Vozila za gradsku vožnju

Klasa A

Saobraćaj u Beogradu i drugim većim gradovima se odlikuje velikim gužvama, čestim zastojima i “špicom” koji traje maltene ceo dan. Parking je veliki problem ne samo u centru nego u celom gradu.

Za ovakve uslove najbolji su manji i kompaktni automobili, koji mogu lako da se “provuku” kroz gust saobraćaj, imaju malu potrošnju goriva i mogu lakše da nađu parking. Ova vozila su grupisana u klasu A.  

Pomenućemo samo nekoliko modela manjih automobila:

 • Dacija Sandero
 • Toyota Aygo
 • Škoda Citigo 1.0
 • Fiat Panda 1.2
 • Volkswagen Up 1.2

Karakteristično za ove modele je što su manjih gabarita, najčešće imaju dvoja vrata, nemaju mnogo prostora na zadnoj klupi i u gepeku, motori su manje kubikaže sa malom potrošnjom goriva. Cena najma je najmanja od svih klasa.

Odlični su za gradsku vožnju ali nisu previše udobni za duža putovanja.

Klase B i B+

U klasi B i B+ su nešto veći automobili (Škoda Fabia i Škoda Rapid, Opel Corsa, Dacia Logan, Reno Clio 1.2, Hyundai i10, Peugeot 301, Ford Fiesta i sl.). Ova vozila su možda i najtraženija zato što imaju malu potrošnju, a opet nude malo veći komfor. Ubog manjeg gabarita parkiranje u većim gradovima je značajno lakše.

Vozila za duža putovanja

Za duža putovanja (odlazak na odmor ili na poslovni put), potrebno je veće, snažnije i komfornije vozilo koje nudi više mesta za putnike i za prtljag.

Ako je u autu tesno onda nema ni uživanja ni zabave na putu.

Radi se o većim vozilma koja imaju 5 vrata, mogu lako da se smeste 5 odraslih osoba i imaju dosta veliki prostor za prtljag. Opremljeni su snažnim motorima veće kubikaže i bogatom dopunskom opremom (ABS kočnice, servo upravljač, vazdušni jastuci, audio opremu, centralna brava  itd.).


Klase vozila za rent a car
 

Vozila su grupisana u nekoliko klasa:

C i C+ klasa (VW Polo, Toyota Auris 1.3, Toyota Yaris itd).

D, D+ i E klasa su nazvane još Golf klasa (Golf 5, 6 i 7, Škoda Octavia 1.6, Opel Zafira, Chevrolet Orlando).

U klasu F spadaju luksuzniji modeli (Opel insignia, Hyundai Tucson 1.6 4x4, Škoda Superb Automatic 2.0, Opel Zafira 2.0, Audi A3). Imaju veliku kubikažu motora - i do 2000 cm3, udobna sedišta sa grejačima, servo upravljač, kompletnu opremu, veliki prtljažnik. Pravi izbor za ljubitelje brze i udobne vožnje.

Sa druge strane, potrošnja goriva i cena najma ovih vozila je veća, tako da treba dobro isplanirati budžet. 

Vozila koja nude luksuz i avanturu

U klasama G, H i H+ su uvrštena luksuzna vozila i terenci. Oni su namenjeni ljubiteljima luksuza (Škoda Kodiaq, BMW 316, Mercedes E klasa, itd) i avantura (Audi Q5, Jeep Grand Cherokee i drugi terenci) koji se ne drže strogo asfaltnih puteva nego ponekad biraju off-road vožnju po makadamskim planinskim putevima.

Tu su i kombiji (vrlo popularan je na primer Reno Trafic) koji su odličan izbor ukoliko se putuje u većem društvu (7 do 12 putnika) i ima mnogo prtljaga.

Nekoliko korisnih saveta

 • Kada birate klasu koja vam najviše odgovara uzmite u obzir dužinu puta, broj putnika i raspoloživ budžet
 • Ukoliko vam treba veći prtljažnik, umesto najma većeg auta možda je bolje uzeti auto sa krovnim nosačem
 • Kod rezervisanja vozila budite pažljivi, jer kod nekih agencija birate samo klasu, a ne i model vozila
 • Obavestite se šta sve ulazu u cenu najma i koje se usluge i dodatna oprema naplaćuje a koje ne
 • Dobro se informišite o popustima i akcijama rent a car agencija
 • Pri preuzimanju i vraćanju auta proverite u kakvom je stanju (da li ima sitnijih kvarova, ogrebotina, da li je rezervoar pun, da li je unutrašnjost čista i sl).

Umesto zaključka

Broj i vrsta kategorija, kao što smo već istakli, zavisi od rent a car kompanija. Kod nekih je broj klasa manju, a kod nekih veći, zavisi od broja vozila i poslovne filozofije samih kompanija.

Kod nekih klijenata klase mogu da unesu malu konfuziju, ali agenti istuči da ovakva grupisanja vozila imaju funkciju da pomognu pri izboru “pravog” auta.

Logika je sledeća. Ukoliko ima više putnika ili se ide na duži put, izbor treba da budu veći i snažniji automobili, ukoliko se radi o kraćim destinacijama, gradskoj vožnji i manjoj grupi, gde udobnost i snaga motora nije tako važna, onda je sasvim dovoljna A klasa, tj. mali gradski automobil koji ima malu potrošnju. Ako se pripremate za "put u planine" onda su terenci Ili SUV-ovi logičan izbor.

Koju klasu će kliljenti izabrati, zavisi od njihovih potreba, želja i budžeta sa kojim raspolažu. Važno je da znaju šta im treba i da respektuju činjenice.

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije