• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Koje su felne pravi izbor za vaše vozilo?

Kada se kaže felna, misli se na deo točka na koji naleže stopa gume. Kroz istoriju proizvodnje automobila, menjali su se i materijali od kojih se se pravile felne (drvo, magnezijum, titanijum, ugljenična vlakna, čelik, aluminijum). Kada je u pitanju izbor felni, svaki vozač je u nedoumici i često se u muškim razgovorima polemiše upravo o tome da li su bolje čelične ili aluminijumske felne. Činjenica je da što se tiče estetike tu nema dileme, aluminijumske su definitivno pobednici.

Moramo naglasiti da obe vrste felni, dakle i čelične i aluminijumske imaju izuzetne performanse. Takođe svaka ima svoje prednosti i nedostatke u različitim situacijama. Poslednjih nekoliko godina karakteristično je to da se povećala proizvodnja tzv. stilizovanih čeličnih felni. Softverski programi za simulaciju i savremenija i preciznija oprema pomogli su da čelične felne postanu atraktivnije i stilski prijamčivije. Godišnje se u Sjedinjenim Američkim državama proizvede više od 50 miliona čeličnih felni.

Karakteristike aluminijumskih felni

Aluminijumske felne su od 80-ih godina 20.veka preuzele primat među felnama jer su pre svega lakše i imaju veću čvrstoću od čeličnih samim tim i bolje performanse. Spoljašni izgled auta je  atraktivniji nego sa čeličnim felnama. Ne kaže se džabe da su atraktivne aluminijumske felne najbolji nakit za bilo koji automobil. Ako napravite pravilan odabir guma i felni definitivno ćete u potpunost izmeniti izgled  automobila.

Aluminijumske felne se gotovo podrazumevaju kod modernih sportskih visoko kvalitetnih automobila upravo zbog poboljšanja performansi vozila. Jedna od najpozitivnijih karakteristike ovih felni je otpornost na koroziju i to što su za razliku od čeličnih mnogo bolje u sprovođenju toplote. Upravo to utiče na veću trajnost guma. Ono u čemu će se svi složiti, jeste da kada stavite alu felne vizuelni efekat nikada neće izostati i svaki auto će postati lepši.

Ono što pristalice čeličnih felni osporavaju aluminijumskim felnama je to što je manji rizik posebno u zimskim uslovima vožnje da naletite na prepreku ako vozite auto na čeličnim felnama. Deformacije i oštećenja čeličnih felni se mnogo lakše saniraju, a osim toga aluminijumske felne mogu samo da se poprave ako su ostale u komadu. Uglavnom je preporuka da se zimi koriste čelične felne, a zasigurno bi neka najbolja opcija bila da imate dva seta točkova, dakle jedan sa aluminijumskim felnama i letnjim gumama, a drugi set da bude sa čeličnim felnama i zimskim gumama.

Da li kada kupujete auto birate isključivo sa aluminijumskim felnama?

Dobre felne će definitivno povećati cenu automobila i lakše ćete prodati takav auto. Kupci takođe u pretragama često obeleže da su obavezne aluminijumske felne. Ono što se pokazalo kao neko opšte pravilo kada su u pitanju aluminijumske felne u praksi je da se uzme jedan broj veći nego fabričke. To znači ako je fabrička 13, uzimate 14. Da bi se zadržao sjaj, aluminijumske felne treba čistiti 2-3 puta mesečno.Felne su naravno veoma izložene prašini s puta, blatu, ostacima brusne prašine nastale pri kočenju, pa ih nije nekad lako očistiti. To ne znači da treba da posegnete odmah sa upotrebom  agresivnih sredstava. To može trajno da ošteti površinu aluminijuma i ubrza propadanje felni. 


Nakon čišćenja premaz  voskom je poželjan jer on ostaje oko šest mjeseci na felnama i podnosi temperature iznad 400 stepeni. Ako je potrebna reparacija felni, rupe i ogrebotine koje su nastale možete popuniti gitom i finom šmirglom. Koristite veći broj šmirgle (1000) jer veći broj označava da je ona finija. Čitavu felnu išmirglate i tek kada bude matirana, možete početi sa nanošenjem farbe. Dakle možete i u kućnoj radinosti osvežiti izgleda vašeg omiljenog četvorotočkaša. Nadamo se da smo vam razrešili neke dileme vezano za izbor felni, srećan put želi Vam Menadžer rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
91   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije

5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima


5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima
145   0
Egzotični brendovi automobila postoje već decenijama. Vrhunski proizvođači automobila kao što su Bentli, Ferari, Rols-Rojs, Maserati i Aston Martin daju sve od sebe da sačuvaju svoje najupečatljivije modele. Mnogi od ovih brendova imaju za cilj da dosegnu ekskluzivnu publiku, i proizvode se u ograničenom broju, za kupce sa dubokom džepom. Ovih 5 prelepih klasičnih automobila sa modernim srcima su upravo takvi. Hajde onda da vidimo koji su ti, koji su dospeli na ovu listu…

Detaljnije

3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje


3 najvažnija saveta za održavanje automobila i najčešće greške koje vozači prave kad je u pitanju održavanje
119   0
Održavanje automobila je ključno za sigurnost i pouzdanost vozila. Redovno održavanje vašeg automobila pomoći će vam da sprečite kvarove i troškove popravke, a ujedno će vam omogućiti i da produžite vek trajanja vašeg vozila. Evo tri najvažnija saveta za održavanje automobila, kao i nekoliko primera najčešćih grešaka vozača koje prave kad je u održavanje vozila.

Detaljnije