• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Koje su to najvrednije automobilske kompanije?

Poslednjih 10-ak godina su zabeležene razne promene u automobilskoj industriji. Menjaju se trendovi, sve je usmereno ka ekološkim standardima, borbi sa zageđenjem i protiv CO2, a imamo i nezaustavljiv rast azijskog tržišta. Poslednje 2 godine su bile izazovna za automobilsku industriju, ali i za sve druge industrije i delatnosti. Prodaja električnih vozila bi mogla da se okarakteriše kao najozbiljnija promena jer je u porastu već nekoliko godina.
S tim što se sad mogu naći jeftinija električna vozila na tržištu poput Smart EK Fortvo EV ili Škoda Citigo-e. Postoje i subvencije i sve više podsticaja i naknade za električna vozila koji će još više smanjiti troškove, pa otuda i velika zainteresovanost kod kupaca.

Još jedan trend koji su uvele pojedine države i gradovi su nove naknade za vožnju benzinskim i dizel vozilima u prometnim područjima kako bi se smanjile emisije ugljenika. Ako vozite električni automobil nemate ovaj trošak i izuzeti ste od naknada. Najveće svetske kompanije do 2030. godine planiraju da potroše, odnosno ulože preko bilion dolara u elektrifikaciju i na razvoj i proizvodnju miliona električnih vozila. Do 2030. godine se planira proizvodnja preko 50 miliona vozila na baterije.

Koja je automobilska kompanija imala najveću vrednost 2022. godine?

Sukobi koji se dešavaju u Ukrajini, koji su se nastavili i ove godine uticali su na auto-industriju. Proizvođači su se susretali sa mnogim tehničkim problemima, od isporuke materija, nedostatka čipova, kablova, obustavljana je i proizvodnja u više navrata. Mnoge automobilske kompanije su akcionarska društva pa upravo vrednost njihovih akcija predstavlja tržišnu vrednost kompanije. Po tim kriterijumima najveću tržišnu vrednost ima Tesla. Iako još uvek nije prodala milion vozila na godišnjem nivou kompanija Tesla im najveći rast akcija i njena tržišna vrednost se procenjuje na 447,6milijardi evra. Ogromna je razlika u vrednosti Tesle i drugoplasirane Toyote čija je vrednost 187,1 milijardi evra sa neverovatnom prodajom automobila u odnosu na Teslu.

tesla, auto, automobil

Kompanija Toyota godišnje proda skoro 10 miliona modela automobila. Akcije Porschea su krajem oktobra 2022. godine meseca po prvi put ponuđene na berzi, ujedno je i ova kompanija iz Štutgarta prestigla Volkswagen i postala najvrednija automobilska kompanija u Evropi. Dakle Porsche se tako našao ispred sestrinskog Volkswagena na listi najvrednijih automobilskih brendova u Evropi.
Na trećem mestu nalazi se Mercedes sa vrednošću od 57,2 milijarde evra, a prate ga BMW i Stellantis koji imaju vrednost od 47,5 milijardi, odnosno 39,7 milijardi evra.

Evo liste najvrednijih automobilskih  kompanija u 2022. godini:

1. Tesla 447,6 milijardi €
2. Toyota 187,1 mlrd. €
3. Volkswagen 99,1 mlrd. €
4. BYD 91,5 mlrd. €
5. Mercedes-Benz 80,8 mlrd. €
6. Ford 62,3 mlrd. €
7. General Motors 60,4 mlrd. €
8. BMW 55,3 mlrd. €
9. Honda 48,2 mlrd. €
10. Stellantis 42,5 mlrd. €

U kom pravcu će se u budućnosti razvijati auto kompanije?

Svi tradicionalni proizvođači automobila ulaze u tu takozvanu električnu utakmicu, pa je Fiat recimo najavio investicije vredne preko 9 milijardi dolara. Plan je da električna vozila budu dostupnija. Stvari se već ubrzano menjaju i električne automobile ćemo u budućnosti sve češće viđati na putevima.


auto, automobil, najvrednije automobilske kompanije

U toku je transformacija tržišta i prelazak na nove izvore energije. Kao izvor energije u današnjim savremenim električnim automobilima koriste se razni polimeri, baterije od cinka, litijum jonske baterije poput onih koje koriste smart telefoni i laptopovi. Upravo ove baterije su se pokazale kao najbolje što se tiče odnosa količine naelektrisanja u odnosu na masu. Drugi tipovi baterija su znatno teži, daju manje struje. Litijum jonska baterija kao najveći nedostatak ima kratki životni vek. Domet vozila raste poslednjih godina i to je nešto na čemu će intenzivno raditi svi proizvođači električnih automobila. Veliki je broj izazova koje treba prevazići, kako bi električna vozila postala što dostupnija, jer sa trenutnom infrastrukturom teško je povećati broj vozila. A nama ostaje da i dalje pratimo sve novosti iz autoindustrije i redovno Vas obaveštavamo o njima. srećan put želi Vam Menadzer rent a car! 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije