• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Koje su to najvrednije automobilske kompanije?

Poslednjih 10-ak godina su zabeležene razne promene u automobilskoj industriji. Menjaju se trendovi, sve je usmereno ka ekološkim standardima, borbi sa zageđenjem i protiv CO2, a imamo i nezaustavljiv rast azijskog tržišta. Poslednje 2 godine su bile izazovna za automobilsku industriju, ali i za sve druge industrije i delatnosti. Prodaja električnih vozila bi mogla da se okarakteriše kao najozbiljnija promena jer je u porastu već nekoliko godina.
S tim što se sad mogu naći jeftinija električna vozila na tržištu poput Smart EK Fortvo EV ili Škoda Citigo-e. Postoje i subvencije i sve više podsticaja i naknade za električna vozila koji će još više smanjiti troškove, pa otuda i velika zainteresovanost kod kupaca.

Još jedan trend koji su uvele pojedine države i gradovi su nove naknade za vožnju benzinskim i dizel vozilima u prometnim područjima kako bi se smanjile emisije ugljenika. Ako vozite električni automobil nemate ovaj trošak i izuzeti ste od naknada. Najveće svetske kompanije do 2030. godine planiraju da potroše, odnosno ulože preko bilion dolara u elektrifikaciju i na razvoj i proizvodnju miliona električnih vozila. Do 2030. godine se planira proizvodnja preko 50 miliona vozila na baterije.

Koja je automobilska kompanija imala najveću vrednost 2022. godine?

Sukobi koji se dešavaju u Ukrajini, koji su se nastavili i ove godine uticali su na auto-industriju. Proizvođači su se susretali sa mnogim tehničkim problemima, od isporuke materija, nedostatka čipova, kablova, obustavljana je i proizvodnja u više navrata. Mnoge automobilske kompanije su akcionarska društva pa upravo vrednost njihovih akcija predstavlja tržišnu vrednost kompanije. Po tim kriterijumima najveću tržišnu vrednost ima Tesla. Iako još uvek nije prodala milion vozila na godišnjem nivou kompanija Tesla im najveći rast akcija i njena tržišna vrednost se procenjuje na 447,6milijardi evra. Ogromna je razlika u vrednosti Tesle i drugoplasirane Toyote čija je vrednost 187,1 milijardi evra sa neverovatnom prodajom automobila u odnosu na Teslu.

tesla, auto, automobil

Kompanija Toyota godišnje proda skoro 10 miliona modela automobila. Akcije Porschea su krajem oktobra 2022. godine meseca po prvi put ponuđene na berzi, ujedno je i ova kompanija iz Štutgarta prestigla Volkswagen i postala najvrednija automobilska kompanija u Evropi. Dakle Porsche se tako našao ispred sestrinskog Volkswagena na listi najvrednijih automobilskih brendova u Evropi.
Na trećem mestu nalazi se Mercedes sa vrednošću od 57,2 milijarde evra, a prate ga BMW i Stellantis koji imaju vrednost od 47,5 milijardi, odnosno 39,7 milijardi evra.

Evo liste najvrednijih automobilskih  kompanija u 2022. godini:

1. Tesla 447,6 milijardi €
2. Toyota 187,1 mlrd. €
3. Volkswagen 99,1 mlrd. €
4. BYD 91,5 mlrd. €
5. Mercedes-Benz 80,8 mlrd. €
6. Ford 62,3 mlrd. €
7. General Motors 60,4 mlrd. €
8. BMW 55,3 mlrd. €
9. Honda 48,2 mlrd. €
10. Stellantis 42,5 mlrd. €

U kom pravcu će se u budućnosti razvijati auto kompanije?

Svi tradicionalni proizvođači automobila ulaze u tu takozvanu električnu utakmicu, pa je Fiat recimo najavio investicije vredne preko 9 milijardi dolara. Plan je da električna vozila budu dostupnija. Stvari se već ubrzano menjaju i električne automobile ćemo u budućnosti sve češće viđati na putevima.


auto, automobil, najvrednije automobilske kompanije

U toku je transformacija tržišta i prelazak na nove izvore energije. Kao izvor energije u današnjim savremenim električnim automobilima koriste se razni polimeri, baterije od cinka, litijum jonske baterije poput onih koje koriste smart telefoni i laptopovi. Upravo ove baterije su se pokazale kao najbolje što se tiče odnosa količine naelektrisanja u odnosu na masu. Drugi tipovi baterija su znatno teži, daju manje struje. Litijum jonska baterija kao najveći nedostatak ima kratki životni vek. Domet vozila raste poslednjih godina i to je nešto na čemu će intenzivno raditi svi proizvođači električnih automobila. Veliki je broj izazova koje treba prevazići, kako bi električna vozila postala što dostupnija, jer sa trenutnom infrastrukturom teško je povećati broj vozila. A nama ostaje da i dalje pratimo sve novosti iz autoindustrije i redovno Vas obaveštavamo o njima. srećan put želi Vam Menadzer rent a car! 

Pročitajte i ove tekstove


Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?


Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?
1084   0
Japan je treća po veličini zemlja na svetu kada je u pitanju proizvodnja automobila i osim toga to je država koja se može pohvaliti jednim od najvećih tržišta automobila. Preko 80% proizvedenih automobila se izvozi. Ono što plaši ljude koji su zaposleni u ovoj auto industriji je to da politika koju vodi vlada Japana ne prati baš trendove na tržištu i da je potrebno što pre okrenuti se proizvodnji električnih automobila i da je neki plan da se do 2030. godine lansira čak 35 novih modela električnih automobila.

Detaljnije

Vožnja po vrućini


Vožnja po vrućini
192   0
Svi sa nestrpljenjem očekujemo kada će konačno da stigne leto i letnji odmori. Ali, vožnja po vrućini i visokim letnjim temperaturama može biti potpuno drugačije iskustvo koje nosi svoje izazove. Kako se dobro pripremiti za vožnju u otežanim letnjim uslovima?

Detaljnije

8 najboljih automobila za taksiste


8 najboljih automobila za taksiste
924   0
Ako ste taksista (ili to nameravate da postanete), pronalaženje najboljeg automobila za taksiranje je ključ dobrog poslovanja. Neki automobili nisu pogodni za svrhu. Taksisti imaju tendenciju da pređu mnogo kilometara, tako da su ekonomični automobili veoma važni, jer sigurno ne želite da u gorivo ulažete više nego što je neophodno.

Detaljnije