• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Koliko je opasna vožnja sa probušenom gumom?

Probušena guma treba da bude crvena lampica koja vas upozorava da odmah siđete s puta da biste zaštitili sebe, svoje vozilo, svoje saputnike, ali i ostale učesnike u saobraćaju. A ako ste se ikada zapitali koliko je opasna vožnja sa probušenom gumom, ostanite sa nama do kraja ovog teksta, i saznaćete.

Svakodnevno se na putevima dešava na stotine smrtnih slučajeva i hiljade saobraćajnih nesreća upravo zbog probušenih guma. Pritom, uopšte nije bitno koliko je daleko mesto na koje ste se uputili jer vam se pucanje gume može desiti i odmah, čim negde krenete. A rizik od pucanja pojačavaju sitne pukotine, plitke šare, nizak pritisak u gumama, i tako dalje.

Povremeno testiranje može zaštititi vozače i sprečiti probleme sa gumama. Ovo se odnosi naročito na one slučajeve kada nameravate da krenete na neki duži put. Jedna od najvažnijih bezbednosnih navika vozača odnosi se na kontrolu guma, odmah uz to da ne treba da vozite pospani, i da obavezno koristite sigurnosni pojas. A upravo ove tri navike često se zanemaruju iz istog razloga, jer vozači misle da to nije bitno, ako ne idete daleko. „Koliko štete može nastati ako mi je odredište blizu?“ Niste ni svesni koliko.

Ako tako rezonujete, možda će biti pokušati da vozite sa probušenom gumom, i tako dovesti sebe u opasnost. A da ne govorimo o tome što vožnja sa probušenom gumom može oštetiti felnu ili druge delove vozila, kao i dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. Pobrinite se da promenite gumu odmah ili, ako to nije moguće, možete pozvati šlep-službu da vam odnese auto do prvog vulkanizera, čim primetite da vam je guma pukla.

Uzroci pucanja guma

Ubodi, nedovoljan pritisak i površinske pukotine na gumama mogu uzrokovati njihovo pucanje, ili bar značajno povećati šanse za to. Starost same gume je takođe veliki faktor rizika. Korišćenje i habanje vremenom smanjuju gazeću površinu gume, pa čak i ona sa ispravnim performansama, koja je pri kraju svog preporučenog životnog veka, predstavlja rizik. Zato je treba zameniti pre nego što bude imala priliku da vam napravi probleme.

Takođe, na gumi se mogu pojaviti balončići ili neravnine sa bočne strane, što kao razlog može imati vožnju na gumi koja je pri kraju svog veka. Točkovi mogu da korodiraju i dovedu do curenja vazduha oko ivice točka. Bilo šta od ovoga je razlog za trenutnu popravku ili zamenu gume, pre nego što sledeći rizici počnu da utiču na vas.

Kako se opasnosti od guma razvijaju i postaju opasne

 

Vožnja na probušenoj gumi, čak i ako je duga samo jedan kilometar, užasna je odluka. Problemi sa gumama izazivaju na desetine hiljada nesreća godišnje, stotine smrtnih slučajeva i hiljade sudara. Prihvatanje ove statistike stavlja vozače u proaktivan način razmišljanja koji bi im mogao uštedeti čitavo bogatstvo kada su u pitanju popravke, ali i spašavanje mnogo života.

Vožnja na nepravilno napumpanoj gumi izaziva prekomerno nakupljanje toplote, koja ubrzava oštećenje gume. To je zato što nizak pritisak u gumi dovodi veću površinu gume u kontakt sa kolovozom, stvarajući trenje koje je može dodatno izduvati ili dovesti do pucanja. Slabo naduvavanje takođe uzrokuje stres celom vozilu, koji kompromituje kontrolu od strane vozača, uključujući i dodatni pritisak na kočione vodove.

Gume koje se dovoljno pohabaju mogu početi i da se raspradaju. Zamislite da imate gomilu malih bičeva koji se brzo okreću u vašem točku i dobićete neku predstavu o šteti koju vam to može prouzrokovati. Tanje gume takođe mogu da izlože felne grubosti puta, tako da se iskrive. A krive felne oštećuju zidove gume i ugrožavaju njihov pritisak, jer zaptiveno područje između točka i gume više nije dovoljno čvrsto.

Drugi upečatljivi znaci neispravnosti guma su povećan zaustavni put, povećana potrošnja goriva i zvučno oglašavanje klapni guma. Postoje neke isprobane metode koje koštaju mnogo manje u poređenju sa ogromnim računima za popravku, ili još gore, za medicinske trošove koje je moguće sprečiti.

Kako izbeći opasnost od probušene gume?

Merenje pritiska u gumama danas je lakše nego ikada zahvaljujući vozilima iz godina posle 2007. koja imaju ugrađen sistem za praćenje pritiska u gumama. Alternativno, možete koristiti merač pritiska u gumama u redovnim intervalima, da nadgledate zadržavanje vazduha i pravilno naduvavanje. A to možete uraditi na skoro svakoj benzinskoj pumpi.

Preporučeni pritisak u gumama za vaše vozilo jasno je definisan u uputstvu za upotrebu automobila. Hladno vreme može da snizi pritisak u gumama, dok toplo vreme može da ga poveća. Uradite to jednom mesečno ili tokom bilo koje promene temperature. Imajte na umu da prenapumpane gume predstavljaju rizik baš kao i one koje nisu dovoljno napumpane.

 

 

Kada treba da zamenite gumu?

Ponekad je pucanje gume neizbežno zbog bušenja koja se dešavaju prebrzo da bi ih bilo moguće sprečiti. Ako ste na putu kada se to dogodi, morate da odvezete auto na bezbednu poziciju, dalje od saobraćaja iz suprotnog smera i da ga obezbedite ručnom kočnicom i svetlima za opasnost. A pre nego što počnete sa zamenom gume, ako to ranije niste radili, trebaće vam uputstvo za upotrebu vašeg vozila, baterijska lampa, dizalica za automobil i ključ za točkove kao i, naravno, rezervni točak sa potpuno napumpanom gumom.

Druge korisne stvari su par čvršćih radnih rukavica, klinovi za točkove koji sprečavaju kotrljanje dok menjate gumu i nešto što će osigurati dizalicu na mestu. U slučaju da je sve to za vas previše teško (kao što uglavnom jeste kada su dame u pitanju), možete pozvati pomoć na putu koja će vam pomoći da zamenite gumu, ili će vaše vozilo odvesti nekome ko to može da uradi.

Možda vam neće odmah biti potrebna zamena gume, jer se neki ubodi mogu rešiti popravkom. Ipak, ovo je u najboljem slučaju privremeno rešenje. Trebalo bi što pre konsultovati vulkanizera, da biste zasigurno znali da li je najbolje rešenje opsežnija popravka ili potpuna zamena gume.

Za kraj...

 

 

Kao što vidite, vožnja sa probušenom gumom uopšte nije preporučljiva, a može biti i smrtno opasna. Vodite računa o gumama svog četvorotočkaša jer gume su za njega ono što su za vas cipele. Ako vam se cipele raspadaju, moglo bi se desiti da u nekom momentu ostanete bosi na sred ulice, što nimalo nije prijatno.

Ovo je, inače, jedan od kvarova koji vam se može dogoditi bez obzira da li vozite svoj, ili automobil iznajmljen kod rent a car agencije poput Menadžer-a. S tim što ćete sa iznajmljenim imati mnogo manje briga oko održavanja, jer o tome brine naš tim stručnjaka. Ipak, gumi-defekti se dešavaju, pa se potrudite da što pre stanete i zamenite točak rezervnim, a o svemu obavestite agenciju.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Menadžer.

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2806   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije