• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Najčešće prevare na odmoru

Prevare koje se dešavaju dok ste na odmoru, kada ste daleko od kuće i poznatog okruženja, znaju da budu opasne i da izazovu strah i paniku. Došli ste na odmor da se opustite i uživate, a umesto toga dobili ste nevolje, neprijatnosti i ružne uspomene.

Biti prevaren nije uopšte prijatno, zato treba biti oprezan i delovati preventivno. Kako bismo vam pomogli, sastavili smo listu najčešćih prevara koje mogu da vam se dese tokom odmora.

 

Taksi i taksisti

 

Odmah na početku moramo da kažemo da je većina taksista ljubazna, profesionalna i da pošteno radi svoj posao. Ali ako kojim slučajem budete prevareni, bićete gnevni na celu felu. Zato pripazite.

Vožnja taksijem u nepoznatom gradu i državi može da bude prilično velik izazov.

Prvi put ste na nekom mestu, ne znate gde se šta nalazi, ne znate vrednost lokalne valute, ne znate cene, ne možete ni da pitate zbog jezičke barijere između vas i vozača, a uz to upali ste u nelegalni taksi gde hoće da vas prevare i pokradu.

Setite se samo “divljih” taksista na beogradskom aerodromu, kako izgledaju, kako se ponašaju i sve će da vam bude jasno.

Pošto ne znate grad, vozač može da bira najdalje rute, čak i da vas vozi u krug i tako da “nabija” vreme i cenu. Nije da se nije desilo.

Možete se oslonite na taksimetar, ali oni se lako “našteluju”. Ako brojčanik prebrzo otkucava, onda znajte da nešto nije u redu.

Ni direkno pregovaranje oko cene ne možda da vas spase od prevaranata, novi ste, ne znate koliko šta košta, a dočakao vas je kartel (vrlo često agresivnih) prevaranata.

NIje preporučljivo ni da pitate taksistu za preporuku koju turističku atrakciju da pogledate. Po pravilu, odabraće najdalju. I naplatiti najviše. Jedna od njihovih “šema” je da vas odvezu na traženo mesto, a ono zatvoreno. Da bi vam spasli dan onda ponude vožnju do neke druge znamenitosti.  

 

Kako izbeći prepare

Internet. Ako ste dobar u pretrazi interneta, vičan pregovaranju, dobar u raspravama, onda ovu prevaru možete relativno lako izbeći. Pre nego što krenete na odmor pretražite Google maps, dobićete barem grubu predstavu o geografiji mesta, rastojanjima, potencijalnim rutama kretanja taksija, mogućnostima korišćenja javnog prevoza, okvirne cene taksi usluga. Tražite profesionalna taksi udruženja koje rade po pravilima, pogledajte komentare i revije korisnika njihovih usluga, itd.

Kada krene vožnja, uključite na vašem mobilnom urađaju navigaciju i pratite kretanje vozila. Ako vozač skrene sa rute odmah tražite objašnjenje.

“Kartu čitaj, seljaka pitaj”. Najbolja obaveštanje mogu da vam daju meštani. Većina njih ne voli prevarante i tačno će vam reći u koji taksi da uđete, a u koji ne, koliko košta vožnja, koje znamenitosti da posetite, kada su one otvorene, itd.

Koristite rent a car. Skoro svaka rent a car agencija na aerodromu, većoj železničkoj ili autobuskoj stanici ima svoj šalter. Veoma često je jeftinije a u svakom slučaju komforije i sigurnije iznajmiti vozilo na nekoliko dana. O svim prednostima i manama korišćenja rent a cara možete pročitati na našem blogu.

 

Pljačka

Neoprezni turisti su lak plen za pljakaše i prevarante. Izdaleka se primećuju kako hlutaju unaokolo i vode računa samo da obiđu što više znamenitosti ili nađu dobar restoran, i uopšte ne vode računa o svojim stvarima i svojoj bezbednosti

dzeparenje neopreznog turiste

Postoji mnogo prevara i trikova koje vešti lopovi koriste:

Prosipanje pića ili hrane na nesuđenu žrtvu. Dok im se na nepoznatom jeziku izvinjavaju i pokušavaju da im pomognu da se očiste, oni ili njihovi prijatelji ih odžepare;

Lažni prosjaci. Često ih ima u Italiji ali i drugim sredozemnim turističkim centrima. Vi mislite da se radi o prosjacima a ustvari pod tom maskom se kriju veoma vešti džeparoši koji će da vam ukradu novčanik ili će vas markirati i pratiti kako bi vas kasnije opelješili;

Lažne donacije i peticije. Ovo je česta prevara na crnogorskom primorju. Negde na glavnom šetalištu pojedinci ili ekipa prave “busiju” i čekaju naivne kako bi ih ubedili da daju donaciju. Da li se radi o gladnoj ili bolesnoj deci, pomoć ugroženima od poplava, požara, izbeglicama od ratova, itd.,  nemojte ništa da im dajete. Osim što vaše sredstva nikada neće videti dobrotvornu organizaciju, mogu i da vas odžepare dok vadite pare;

Pazite na valutni kurs. Tamo gde se turisti okupljaju, devizni kurs je najnepovoljniji po njih. Nikako nemojte da menjate pare kod uličnih trgovaca.

Slikanje. Malo naivna prevara ali još uvak pali. Oko poznatih znamenitosti ili pejsaža motaju se tipovi koji glume da su tu slučajno. Kada vide naivne turiste, ponude im da ih slikaju. Dok oni prave poze, skupocen fotoaparat ili mobilni telefon nestaje bez povratka.

 

Kako da izbegnete da vas pokradu

Ukoliko ste svesni opasnih situacija i ne opuštate se, onda lako možete da izbegnete krađu vaših dragocenosti. Priznajemo da je sve to malo naporno, došli ste na odmor i hoćete da se opustite a ne da pazite na okolinu, ali šta da se radi, takav je život.

Držite novac u dobro zakopčanom novčaniku, u dobro zatvorenom džepu ili torbici. Trudite se da ne bude vidljiv.

Kada krećete u šetnju, sa vama ponesite samo najvažnije i najpotrebnije stvari. Izbegavajte da sa vama nosite skupe kamere, mobilne uređaje, nakit.

Unapred se obavestite o kursu valuta i gde se nalaze sigurne menjačnice.

 

Završna reč

U većini slučajeva dok ste na odmoru imaćete lep provod i doživećete prijatne trenutke. Ali ponekad se dešavaju i neprijatne situacije koje mogu da vam unište odmor.

Naša namera nije da vas uplašimo, nego da vas upozorimo na njih kako bi ste preduzeli neophodne mere opreza.

 

Da li ste nekada bili žrtva prevare dok ste bili na odmoru? Možete je opisati u našim komentarima. 

 

Pročitajte i ove tekstove


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu
69   0
Iznajmljivanje automobila na aerodromu predstavlja popularnu opciju za putnike širom sveta, pružajući im praktičnost, nezavisnost i fleksibilnost tokom putovanja.  Jedan od ključnih koraka kad je u pitanju iznajmljivanje automobila na aerodromu jeste rezervacija unapred. Planiranje unapred omogućava vam da osigurate dostupnost vozila, posebno u sezoni godišnjih odmora i  praznika.

Detaljnije

Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu


Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu
48   0
Na šta treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu?

Detaljnije

Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?


Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?
88   0
Pronalaženje parking mesta na ulici, posebno u gustim stambenim područjima, može biti veliki izazov. Ali, bez obzira što vam prostor pored hidranta može izgledati kao savršeno mesto za parkiranje, postoje stroga pravila o tome. U ovom tekstu, bavimo se temom koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto. Jer, u slučaju da svoj automobil ostavite preblizu, može se desiti da bude oštećen, a da štetu platite sami...

Detaljnije