• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Otkrivanje grčkih ostrva

Jedna od naših najomiljenijih destinacija za letnji odmor je svakako Grčka.

Grčka nudi mnogo toga, izlazi na tri mora - Sredozemno, Egejsko i Jonsko, obala je veoma dugačka sa puno lepih plaža, gradova i gradića sa bogatom istorijom i arheološkim znamenitostima. U Grčkoj svaki kamen može da ispriča neku priču, a o ljubaznosti domaćina i prelepoj hrani ne treba da se troše reči. 

Od bogate turističke ponude Grčke u ovom tekstu izdvajamo Grčka ostrva

Grčka poseduje oko 1500 - 3000 ostrva od kojih je 225 naseljenom i svako od njih ima svoju jedinstvenu tradiciju, kulturu i prošlost. Neka su mirna i tiha, neka divlja i razuzdana, na nekima je razvijen masovni turizam, neka više naginju ka porodičnom odmoru, svako može nađe ono što mu odgovara.

Do njih se stiže trajektom, veća ostrva imaju aerdorome, a mi vam preporučujemo da iznajmite vozilo i da krenete u avanturu zvana obilazak grčkih ostrva.

Da pogledamo neka od najpoznatijih:

 

Santorini

Možda najpoznatija slika iz Grčke su bele kuće sa plavim krovovima na litici iznad mora. Ne možete nikako da pogrešite, nema sličnog mesta na svetu - to je Santorini!

Ostrvo je vulkanskog porekla, sa veoma plodnom zemljom na kojoj uspeva paradajz, žito, pistaći, vinova loza. Plaže su peščane i šljunkovite, panorame i zalasci sunca su nezaboravni, ne zaboravite da ponesete fotoparat kako bi imali uspomenu za ceo život. Na  Santoriniju postoji oko 250 crkava, a o bogatoj istoriji ostrva možete detaljno da se upoznate u Arheološkom muzeju i Muzeju praistorijske Tire.

santorini

Krf

Krf je ostrvo u Jonskom moru i omiljeno je kod porodica sa malom decom.  Preporučuju ga lepe plaže, priroda i ljubazni domaćini. Na Krfu ima puno hotela, apartmana i vila, koliko god da je sezona dobra, tamo uvek ima mesta. A u post sezoni su cene i više nego povoljne.

Stari grad Krf, koji je pod zaštitom UNESKA, je prepun starih palata, tvrđava, trgova, fontana i živopisnih uskih ulica koje su prepune taverni i barova.

Na Krf se može stići avionom ili kopnenim putem do Igumenice, pa trajektom do ostrva. Preporučujemo da iznajmite moped i da ga prokrstarite uzduž i popreko. Uživaćete u predivnoj prirodi i nezaboravnim plažama.

 

Zakintos

Još jedno jonsko ostrvo. Na Zakintosu se nalaze možda i najlepše pešćane plaže u Grčkoj.

Jedna od prepoznatljivih slika Grčke je plaža Navagio (uvala krijumčara) do koje može da se dođe čamcima iz luka Porto Saint Nikolaos i Porto Vromi. Na belom pesku ove plaže leži olupina Panagiotisa, broda za šverc duvana koji se nasukao dok je pokušavao da pobegne policijskoj poteri.

Da pomenemo i ostale plaže, Gerakas, Kalamaki i Porto Zoro, koje su savršene za porodice, dok Porto Vromi, Amboula i šljunkoviti Stenitis nude mir i samoću.

plaža navagio sa olupinom broda

Kefalonija

Kefalonija je ostrvo u Jonskom moru sa peskovitim plažama i čistim tirkiznim morem. Omiljeno je kod porodica sa malom decom zbog dugih plićaka i postepenog ulaska u more.

Kefalonija je pravo mesto za ljubitelje vina. Na ostrvu ima mnogo vinarija koje prave prelepo domaće vino Robola iz istoimene lokalne sorte grožđa. Ostale vinske sorte su Vostilidi, Zakintino, Tsaousi, Mosatela i kefalonski Muskat.

Kefalonija je odlično povezana sa kopnom trajektima, a postoji i aerodrom.

 

Limnos (Lemnos)

Zbog svoje udaljenosti, na Limnosu se turizam počeo razvijati relativno kasno, tek početkom 1990-ih godina. Zbog odsustva masovnog turizma, najviše ga vole ljudi koji vole privatnost i miran odmor. Plaže su prostrane, nikada nisu prepune i ima mesta za sve. Na Limnos se može doći brodom i avionom.

A kada ste već došli na ostrvo, obavezno posetite tradicionalna sela koja se nalaze u unutrašnjosti ostrva. Okružena su maslinjacima, vinogradima i žitnim poljima, a tamo možete da iskusite pravo grčko gostoprimstvo.

U glavnom gradu ostrva Mirini, nalazi se vizantijska tvrđava u kojoj je Arheološki muzej, a vredi pogledati antički teatar Polohini, arheološke ostatke Kavirio i legendarnu pećinu Filoktetes.

 

Krit

Ako volite grčku hranu i vino, onda obavezno posetite Krit.

Krit je najjužnije grčko ostrvo sa veoma razvijenom poljoprivredom i stočarstvom. Tamo uspevaju čak i banane.

Krit nudi sve što je potrebno za nezaboravan odmor: istoriju, arheološka nalazišta, prirodu, plaže (sa belim, zlatnim, čak i roze peskom), planine. Ali pre svega Krit je mesto za gurmane.

Postoji veliki broj taverni i restorana koji nude tradicionalna grčka jela. Da pomenemo samo najpoznatiji – restoran Metekis u Paleohori. Ako planirate da probate pečenu jagnjetinu, Kritski Raki, pečenu feru sa medom, pečene puževe, Dakos i ostale specijalitete sa ostrva, moraćete da rezervišete dosta ranije.

Ako vam je dosta hrane, možete da krenete u istraživanje drevnih minojskih ostataka palate Knosos, da pogledate stare gradove Hanju i Retimnu, nacionalni park Samariju, manastir Arkadi, itd.

Na Krit je najbolje doći avionom i tamo iznajmiti vozilo. Tako ćete imati slobodu da sami ispitate barem deo prebogate ponude.

 

Lesbos

Stenovito i na prvi pogled pomalo neprivlačno ostrvo, Lesbos je dom prelepih pejzaža, borovih šuma, maslinjaka i divnih plaža.

Primeri srednjovekovne i otomanske arhitekture mogu se naći na mestima kao što su Mitilini, Sigri i Eresos.

Glavna oblast proizvodnje maslinovog ulja se nalazi na jugu oko zaliva Kaloni i Jera. Ako se zadesite u tom kraju, ne propustite da probate lokalno maslinovo ulje. Na Lezbosu se proizvodi oko 70% ukupnog grčkog uza, tako da...

 

Završna reč

Grčka ostrva poseduju neverovatne plaže, more je čisto i toplo, drevna arheološka nalazišta su brojna, a kao i svuda u Grčkoj, domaćini su ljubazni i gostoprimljivi, a gastronomski specijaliteti veoma ukusni.

Nadamo se da smo vam pomogli da odaberete neko ostrvo gde će da provedete svoj letnji odmor.

Ako ste bili na nekom grčkom ostrvu možete da podelite vaša iskustva sa nama u komentarima.

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije