• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Planiranje odmora

Planiranje odmora nije laka stvar. Potrebno je razmisliti o toliko mnogo stvari koje treba da se predvide, organizuju, urade, spakuju. Nekome organizacija nije potrebna, ubaci nekoliko najpotrebnijih stvari u ranac i krene na putovanje. Ali većini jeste, ne samo da je potrebna nego i neophodna.

Kako bi smo vam pomogli, sastavili smo kratak vodič u vezi planiranja vašeg odmora.

 

Vreme odmora

Još pre nego što krenete u planiranje, mora da znate kada vam je godišnji odmor i kada možete da idete na odmor.

Različita mesta imaju različite turističke sezone. Ako želite da uživate na moru, na raspolaganju vam je vremenski okvir od juna do septembra, za zimsku sezonu treba birati mesece kada na planinama ima sneg. Ako odete prerano kada nema puno snega, nećete mnogo skijati. Ako imate učenika koji 1 septembra mora da krene u školu, cela familija treba da se podredi tome.

 

Utvrdite budžet

Svako ko planira odmor treba unapred da zna sa koliko para rapolaže. Otići na odmor i probuditi se jednog jutra sa praznim novčanikom nije ni malo prijatna stvar. I obratno, nema potrebe previše se stiskati i štedeti, odricati se mnogo toga, a visina budžeta je sasvim dovoljna.

Kada idete na duže putovanje ponesite i gotovinu i platežne kartice, još bolje više kartica. Unapred se kod banke raspitajte o procedurama kako blokirati karticu u slučaju da vam je neko ukrade.

Pre nego što krenete na odmor razmenite određenu sumu u lokalnoj valutu, da biste imali malo sitnine za hitne slučajeve.

 

Izbor destinacije

Kada znate vreme odmora i visinu budžeta, možete da pogledate različite destinacije i da odaberete neku.

Za pomoć i preporuke koristite iskustva prijatelja, turističke agencijea, specijalizovane sajtove na internetu, društvene mreže (izdvajamo Pinterest, Instagram i Reddit). Toplo preporučujemo čitanje blogova o putovanjima.

Kada odaberete svoju idealnu destinaciju, proverite:

 • da li vam trebaju vize,
 • da li treba da budete vakcinisani (od korone i drugih bolesti),
 • da li mora da imate povratnu avionsku kartu ili vaučer iz hotela,
 • da li mora na granici da pokažete određenu sumu novca, i slično  
 • za iznajmljanje vozila treba vam vozačka i saobraćajna dozvola

 

Rane rezervacije

Preporučujemo da unapred rezervišete svoj smeštaj (pansion, polupansion ili kod nas veoma popularni “all incusive” aražman), avionsku kartu, vozilo u rent a car agenciji.

Osim što ćete proćI jeftinije, nećete biti suočeni sa neizvesnostima u špicu sezone kada vladaju velike gužve.

Rezervišite i odlazak u neki rastoran gde se danima čeka na mesto na stolu. Uostalom, kao i posete poznatim muzejima, galerijama, filharmonijama. pozorištima.

Unapred se raspitajte i organizujete transport na lokalu, na samom mestu odmora. Trebaće vam da stignete od i do aerodroma, od mesta smeštaja do lokacija koje želite da posetite, do plaže, do noćnog kluba, itd. Nekad će vam biti dovoljan gradski prevoz, nekad rent a car vozila, nekad taksi, nekada ćete sve moći da obavite peške ili biciklom.  

Ali bolje je da znate dok još uvek planirate odmor, nego na samoj destinaciji.

 

Unapred isplanirajte svoje aktivnosti

Vrlo često je najbolja spontanost i improvizacija. Ali neki ljudi vole svoje aktivnosti prilikom odmora da isplaniraju unapred.

Šta obično radite na svom odmoru?

Ako volite da skijate, onda raspirajte se o uslovima sa skijanje: kolka je cena ski pasa, da li može da se iznajmi oprema, itd.

Ako više volite da se provozate po okolini iznajmljenim džipom, onda proverite kod renta car agencija čime raspolažu i koje destinacije predlažu,

Ako volite planinarenje, raspitajte se o klimi, vremenskim uslovima, mogućnostima za kampovanje, itd.

Ako znate šta vas čeka, možete sa sobom da ponesete sve što je potrebno.

Pre nego što krenete na odmor preuzmite neke korisne aplikacije koje će vam olakšavaju putovanje i sporazumevanje kao na primer: Gugl prevodilac, Gugl Maps i druge aplikacije za navigaciju, aplikacije vaše banke za kontrolu troškova i količinu novca koja vam je ostala, .

 

Napravite grubi plan puta

Kada pravite plan puta, treba da anticipirate što je moguće više stvari:

 • Koliko dugo traje putovanje?
 • Koliko goriva troši automobil i kada treba napuniti gorivo?
 • Kada treba praviti pauze?
 • Koliko je udaljena lokacija?
 • Koliki su troškovi za hranu i piće?
 • Koliko dugo traje svaka planirana i neplanirana aktivnost?
 • Šta vam se na putu najviše dopada, i šta želite da posetite uz put?
 • Za svaku aktivnost utvrdite potrebno vreme i držite se vremenskih granica. Uvek planirajte malo dodatnog vremena, nikad ne znate šta vas može zadržati.
 • Isplanirajte i rezervnu aktivnost, ako se neka od planiranih odloži ili otkaže. Ako se časovi ronjenja otkažu, možete da skijate na vodi.

 

Pre nego što krenete na odmor

Organizujete brigu o svom domu, kućnim ljubimcima i biljkama.

Ako ne želite ili ne možete da povedete svog kućnog ljubimca sa sobom, nađite nekog koji će se brinuti o njemu. Ako ga vodite, ponesite njegove dokumente i dokaze o primljenim vakcinama. Ako letite zajedno, i za ljubimce treba da rezervišete transport.

Dok niste tu, neko mora redovno da zaliva cveće i druge biljke. Za tu namenu ostavite ključ nekom od poverenja - rođaku, prijatelju ili prvom komšiji.

 

I na kraju

Kada napravite svoj plan i organizaciju putovanja, možete da krenete da se pakujete. Sa dobrim planom znaćete i šta vam stvarno treba a šta ne, kolilko kofera treba poneti, i koliko velik treba da bude gepek vašeg iznajmljenog vozila. I ako sve protekne po planu imaćete predivan odmor!

Slika https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zpuru

 

Pročitajte i ove tekstove


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila


Prilagodite se vožnji: Saveti za uspešno iznajmljivanje i vožnju rent a car vozila
75   0
Rent a car agencije postaju sve popularnije jer pružaju praktičnost i različite opcije za iznajmljivanje vozila. One nude različite vrste automobila, uključujući kompaktne automobile, SUV-ove, luksuzne automobile, male gradske automobile i još mnogo toga, prilagođavajući se potrebama klijenata.

Detaljnije

Letnje i zimske gume – razlike i prednosti


Letnje i zimske gume – razlike i prednosti
38   0
Postoje letnje i zamske gume koje treba menajti kada za to dođe vreme. Osim što je zakonska obaveza, menjanje guma ima i niza prednosti.

Detaljnije

Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?


Zašto je položaj u kome vozite toliko važan?
102   0
Bolna leđa, ukočen vrat, bolna ramena, da li vam to zvuči poznato? Svakodnevno truckanje, cimanje, vožnja do posla i nazad, mogu uticati na vaše telo. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se pitanjem zašto je položaj u kome vozite toliko važan?

Detaljnije