• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Saveti za opreznu vožnju zbog početka školske godine

Bilo da vozite svoj auto ili ste ga iznajmili u rent a car agenciji, u septembru mesecu je potrebna dodatna opreznost. Veći je obim saobraćaja posle povratka sa godišnjih odmora i zbog polaska dece u školu, tako da svi učesnici u saobraćaju moraju biti obazrivi. Očekivano je da se stvore velike gužve u saobraćaju. Zato se vozačima skreće pažnja da se naoružaju strpljenjem i da se smanji brzina u blizini škole. Školske obaveze kreću, tako da imajte na umu da su deca najraniiviji učesnici u saobraćaju. Širina vidnog polja kod dece je za 15 odsto manje nego kod odraslih. Zato je od ogromne važnosti dodatni oprez. Dakle početak septembra označava period kada se  gužve sa graničnih prelaza i auto-puteva sele na prilaze školama.

Vožnja u zoni škole

Vozačima se skreće pažnja da se naoružaju strpljenjem i da smanje brzinu u zoni škole na 30 kilometara na čas. Ponašanje dece  u saobraćaju često je nepredvidivo i impulsivno. Dovoljan je i najmanji propust da dođe do neželjenih posledica ili opasne situacije. Psihofizičke sposobnosti dece u školskom uzrastu, naročito ako su osnovci, nisu dovoljno razvijene i prilagođene uslovima saobraćaja. Deca manjeg uzrasta, su logično nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost procene brzine kretanja vozila, često se desi da prelaze a da su usmereni na neku drugu aktivnost.
Istraživanja su pokazala da  veliki broj dece  nepropisno prelazi kolovoz van obeleženog pešačkog prelaza u zoni škole. Zato se i apeluje dodatno na sve vozače  da poštuju ograničenja brzine u zonama škola. To znači da se nikako ne prekoračuje brzina kretanja. Samo uz propisanu brzinu moći ćete da se blagovremeno zaustavite u slučaju opasne situacije. Poseban oprez je potreban vozačima kada voze saobraćajnicom, u kojoj su uz ivicu kolovoza ili na trotoaru parkirana vozila, jer u ovom slučaju vozač treba biti spreman da u svakom trenutku postoji mogućnost iznenadne pojave deteta na putu.
Što se tiče parkiranjana, izbegavajte da se parkirate u zonama škole, na trotoarima, kao ni na pešačkim prelazima. Tako  otežavate  deci da se bezbedno  kreću na putu od kuće do škole, ali i da bezbedno pređu ulicu.

Prevoz dece do škole

Ukoliko ste roditelj apelujemo da decu na putu do škole prevozite bezbedno koristeći adekvatne sisteme zaštite, odnosno odgovarajuća auto-sedišta i/ili sigurnosni pojas. Vrlo je važno da roditelji svojim primerom korišćenja sigurnosnog pojasa, ukažu deci na važnost upotrebe zaštitnih sistema prilikom prevoza u vozilu. Naravno podrazumeva se  poštovanje ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja.Kao i svake godine tokom septembra i oktobra maksimalan broj saobraćajne policije biće u zonama škole gde će regulisati saobraćaj i sankcionisati one vozače koji kršenjem saobraćajnih propisa ugrožavaju bezbednost učenika. Svega 37 % roditelja koristi bezbednosno sedište što je veoma poražavajući podatak.

Za kraj :


Bilo da ste u svom ili iznajmljenom vozilu pravila su ista i moraju u se poštovati. Očekuju se i velike gužve u saobraćaju, pa se vozačima skreće pažnja da se naoružaju strpljenjem i da smanje brzinu u zoni škole na 30 kilometara na čas.
Upozorenje stručnjaka je da deca treba sigurno da dođu u školu, što znači da prvake i decu nižih razreda roditelji treba da dovedu u školu.
Naša rent a car agencija svim klijentima želi bezbednu vožnju, a učenicima uspešnu i bezbednu novu školsku godinu.

Pročitajte i ove tekstove


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate
41   0
Da li možda razmišljate o tome da se pridružite revoluciji zelenih automobila? Statistika pokazuje da u tome niste usamljeni. Kako neka od svetskih udruženja govore, ekološki modeli poslednjih godina postaju sve popularniji, i očekuje se da će se njihov broj s godinama samo povećavati. Zato smo za vas pripremili osnovne smernice o održavanju električnog automobila, i sve što bi trebalo da znate ukoliko se odlučite da kupite jedno takvo vozilo...

Detaljnije

Globalni izazovi u rent a car industriji


Globalni izazovi u rent a car industriji
59   0
Globalna rent-a-car industrija suočava se danas sa brojnim izazovima u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih problema su promene  u navikama i zahtevima kada su u pitanju putovanja. Ono što je takođe aktuelno, sa porastom svesti o očuvanju životne sredine, postoji veći pritisak na kompanije da ponude ekološki prihvatljive opcije vozila.

Detaljnije

Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe


Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe
114   0
Živimo u vreme klimatskih promena koje kao posledicu imaju sve češću pojavu elementarnih nepogoda. Kako se zaštititi ukoliko vas zaesi neka dog ste na putu. Tako što ćete sa vama kao preventiva imati neke stvari i predmete.

Detaljnije