• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Spavanje u iznajmljenim kolima da ili ne?

Da vam neko kaže da je spavanje u kolima sasvim uobilajen stvar kako biste reagovali? Jer koliko god ova ideja izgledala nelogično, siromašno, možda nedostojno debljine vašeg novčanika, nekada je veoma praktična. Šta treba znati o spavanju odnosno odmaranju u automobilu?

Za sopstveni auto pravila već znate. Kada se umorite ili provedete duže u vožnji, znate kako to rešavate. Najbolja i ispravna odluka je da se odmorite. Odmorište, parkiralište ili prenoćište to je već stvar izbora.


Spavanje u iznajmljenom automobilu


Prvo da razjasnimo da ne postoji razlika u pogledu odmora u iznajmljenom vozilu i sopstvenom autu. Odmarate se kada za to dođe vreme ili kada osetite da vam je potreban odmor od vožnje. Šta je spavanjem u autu? Da li se sme uopšte spavati u autu? I ono što nas sigurno zanima, koji se zakonski propisi primenjuju u ovom slučaju i šta to treba da znamo?


Kampovanje sa autom


Sasvim solidna ideja. Šta je to u stvari? Pa baš to. Kampovanje u automobilu. Kako ćete to postići odluka je na vama. Da li ćete suvozačevo sedište oboriti pa ga pretvoriti I improvizovani krevet ili ćete, što je kod nas ne znamo zašto ređi slučaj, iskoristiti prtljažniku kao prostor za ležanje.

Da raščistimo. Ne očekujte udobnost i komfor već govorimo o nekim relativno vanrednim situacijama kada je odmor u autu najpraktičniji ili najracionalnije rešenje. Ovo su najčešće spontane i fleksibilne odluke kao i ponašanja koja se u tim situacijama očekuju.

Odgovor na pitanje da li smete da spavate u iznajmljenom automobilu je potvrdan. Da, načelno i praktično smete da spavate u iznajmljenom automobilu. Prosto zato što spavanje u parkiranom automobilu nije zabranjeno.

I što je još bitno. Ne postoji suštinska razlika između iznajmljenog automobila i vašeg automobila. I naravno, dolazimo do toga da nije odluka ili situacija koju treba često da upražnjavate. Ne, nikako. To su kao što smo ranije rekli neke vanredne situacije koje prosto namežu da se odmorite u kolima.

 

Ako se ipak odlučite za odmor u automobilu

 

Naravno da vi upravljate svojim vozilom i životom u krajnjem. Ako se već odlučite da spavate u automobilu onda ste svesni da nije svejedno koji auto ste iznajmili. Jer nije svako vozilo prikladno i udobno za tu namenu. Logično, veći i komforniji auto pruža veći komfor i udobnost. Tako da kad iznajmljujete vozilo i planirate neki odmor na putu vodite računa i o ovoj činjenici. Najgora varijanta je da umorni nastavljate put. Duga putovanja su fizički zamorna, a malo odmora će vam koristiti i učiniti putovanje pre svega bezbednijim.

 

Pravila za kampovanje ili spavanje u vozili

 

Možete bez problema sa zakonom prenoćiti samo na određenim mestima za parkiranje. Dakle, poštujte propise i znakove pored puta i nećete imati problema sa policijom.

Na mestima gde se smete parkirati najčešće ne psotoje ograničenja u pogledu vremena zadržavanja pa možete po potrebi na njima i prenoćiti.

Oprez! Vodite računa da ne ugrozite neki privatno imanje jer bez dozvole vlasnika možete imati problema ako se zaustavite na duže. Ono što vam ide na ruku je i sam zakonodovac koji uvek preporučuje da se odmorite ako vam je odmor potreban.

Popili ste više i spavate na vozačevom sedištu. Pogrešili ste!


Alkohol u autu
 

Iako se konzumiranje alkohola ne preporučuje, već zabranjuje i kažnjava kada ste aktivni u saobraćaju. Nekada se i to dogodi. I još uvek se to događa. Popijete neku više. Logično je da dok ne prođe dejstvo alkohola ne vozite auto. Mali trik. Ako već želite malo da se otreznite, sedite na suvozačevo sedište i nikako ne ostavljate ključ u automobilu. Time ste stavili do znanja da ne vozite auto i da niste u kakvoj god vožnji.

Neke država dozvoljavaju da prespavate u automobilu dok je u drugim to zabranjeno. Raspitajte se pre putovanja gde smete da odmarate na parkiralištima, a gde ne smete. Uštedećete na novcu i živcima. U današnje vreme doći do tih informacija je jednostavno uz Internet i Google.

Kada ste u Srbiji onda je to dozvoljeno ali će vas dežurni policajci pažljivo osmotriti i verovatno propitati zašto to radite. Odnosno, bićete im sumnjivi najverovatnije, ali ako nemate neki dosije i problem sa zakonom na tome će se i završiti i možete nastaviti odmor u kolima.

 

Kako provesti noć u iznajmljenom automobilu?

 

 • Pametno birajte auto koji iznajmljujete. Neka srednja klasa ili karavan ako planirate duži put i odmor na putu.
 • Parkirajte na za to dozvoljenim mestima i ne sigurni ste da nećete biti kažnjeni. Sloboda kretanja je vaše pravo i nema vremensko ograničenje.
 • Kada parkirate auto vodite računa da to nije neke nizbrdica, neravnina. Neka auto bude u ravni.
 • Vetrite vozilo pogotovo u letnjim sparnim danima. Podrazumeva se da imate dovoljno tečnosti, pre svega vode sa sobom, a pogotovo su i mala deca sa vama.
 • Kada odlučite da prespavate u vozilu neka prostirka, prekrivač je veoma poželjan. Setite se saveta da treba obavezno da ih imate u svom automobilu.
 • I naravno. Ne morate da prespavate celu noć onoliko koliko vam je potrebno da se odmorite. Da li ćete odmarati ili spavati vaš je izbor.
 • Osigurajte vozilo jer nikad se ne zna. Zaključajte sva vrata ako planirate da dremate ili spavate u njemu.

 

I na kraju


Najvažnije je da osetite da ste umorni od vožnje zaustavite vozilo na za to predviđeno mesto i odmorite se pre nastavka putovanja. Znamo da ne moramo da vam objašanjavmao zašto to treba tako da radite, ali ako mormao da izdvojim jedan faktor to je pre svega bezbednost vas I svih drugih učensika u saobraćaju.
 

Pročitajte i ove tekstove


Istorija vazdušnih jastuka


Istorija vazdušnih jastuka
224   0
Poput sigurnosnih pojaseva, vazdušni jastuci su vrsta bezbednosnog sistema za zadržavanje putnika u automobilu, koja je dizajnirana da ublaži povrede u slučaju nesreće. Ovi jastuci se naduvavaju gasom, a ugrađeni su u volan, kontrolnu tablu, vrata, krov i/ili sedište vašeg automobila. Koriste senzor udara da pokrenu brzo širenje azotnog gasa, koji se nalazi unutar jastuka, pa tako iskaču pri udaru i stvaraju zaštitnu barijeru između putnika i tvrdih površina. A ako vas zanima istorija vazdušnih jastuka, kako su i kada nastali, nastavite da čitate.

Detaljnije

Da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu?


Da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu?
106   0
Koliko puta ste se na semaforu zaustavili recimo pored neke Honde Civic, ili nekog drugog spuštenog automobila, pa se začudili kako stoji na manje od desetak centimetara od zemlje? Možda ste se i zapitali – zašto neko to uopšte radi svom automobilu? Da li time možda dobija veću brzinu? Pokušali smo da za vas pronađemo odgovor na pitanje – da li bi spuštanje automobila uticalo na njegovu brzinu, pa ako vas tema interesuje, nastavite da čitate.

Detaljnije

Da li energetska kriza u svetu ugrožava industriju električnih automobila?


Da li energetska kriza u svetu ugrožava industriju električnih automobila?
105   0
Svi smo svedoci da je trenutno evropsko energetsko tržište u haosu. Evropska unija je mesecima unazad  radila na povećanju svojih energetskih rezervi za zimski period. Rusija je već prestala da isporučuje gas pojedinim evropskim zemaljama i energetskim kompanijama, jer su odbile da gas plaćaju u rubljama. Nemačka vlada je nedavno najavila paket pomoći od 65 milijardi eura kako bi pomogla domaćinstvima i kompanijama da se izbore sa porastom inflacije. Nova premijerka Velike Britanije razmatra paket od 100 milijardi funti  koji bi eventualno  građanstvu i privredi pomogao u uslovima rastućih troškova. Plug-in automobili danas čine samo jednu svega 0,1 % globalnog tržišta automobila.

Detaljnije