• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Šta o vama govori tip automobila koji vozite

Jeste li se nekada zapiitali šta o vama govori tip automobila koji vozite? Nećemo da generalizujemo, ali postoji naučno istraživanje koje stoji iza tvrdnje da smo mi – automobili koje vozimo, potkrepljena studijama sprovedenim tokom više godina. To je, takođe, i stvar zdravog razuma. Baš kao što o nekome možete mnogo da kažete ako ga posetite kod kuće, tako možete i da pretpostavite kakav je neko kada ga vidite za volanom automobila.

I nema neke posebne razlike kada za sebe kupujemo automobil i kada ga iznajmljujemo kod rent a car agencije kao što je Menadžer. Ispostavilo se da mnogo toga zavisi od nekih određenih osobina ličnosti. Da li ćete izabrati manji ili veći auto, crne ili bele boje, da li će auto biti čist kao suza ili prepun smeća koje zaboravljate da izbacite, itd. Prilično je očigledno da onaj ko vozi automobil koji je čistiji nego što je bio kada ga je preuzeo u radnji ili u rent a car agenciji malo preteruje, ili da ima nekih problema sa kontrolom.

Isto tako, ako je automobil neuredan, sa gomilom smeća koje stoji kako na podu, tako i na sedištima i u prtljažniku, njegov vlasnik verovatno preuzima na sebe mnogo obaveza u isto vreme, koje uglavnom ne završava. Isto tako, možda je i aljkav čovek koji ne mari mnogo za čistoću i zdravlje.

Kako je za „Readers Digest“ rekla psihološkinja Nikol Kats: „Bez obzira na ono što vozite, način održavanja automobila, spolja i iznutra, daje ljudima neki uvid u vašu ličnost“. Hmmm... zanimljivo, i sasvim tačno.

Psiholozi kažu da automobil otkriva glavne osobine ličnosti

Recimo, ima onih koji na automobil lepe razne nalepnice. Ako su nalepnice sa slikama članova porodice, ili one dobro poznate „beba u autu“ ili imena dece i slično, znači da su porodično orijentisani i da brinu o njenoj bezbednosti. Sasvim razumljivo.

Ali, ako su sa porukama političke prirode, porukama podrške određenim partijama ili ciljevima za koje se zalažu, poput onih vezanih za ekologiju, znači da su veoma otvoreni i ne boje se da se zauzmu i javno iskažu poverenje i podršku onome u koga veruju.

A tipovi automobila?

Suzan M. Henei, profesor psihologije na Univerzitetu Hjuston kaže da vozači sportskih automobila crvene boje spadaju u one koji vole finansijski rizik. Generalno, a ne samo kada je u pitanju kupovina skupih automobila. A studije takođe pokazuju da su sportski automobili, a posebno crveni, poput magneta za policiju i lopove. Zato, ako vozite takav, verovatno ćete privlačiti pažnju kako policije tako i lopova, mnogo više nego što biste želeli.

Ista profesorka iznosi tvrdnju da minivan voze sjajni porodični ljudi, dok su vlasnici automobila sa izuzetno jakim LED svetlima narcisi zaljubljeni u same sebe. Da parafraziramo profesorku, jedan takav narcis kao da hoće da nam kaže: „Moja udobnost je važnija od vaše bezbednosti“, jer svi znamo koliko jaka svetla mogu da blješte i smetaju ostalim vozačima, što utiče i na njihovu bezbednost u saobraćaju.

Isto tako, što je automobil veći i blještaviji, to je osećaj sopstvene vrednosti vlasnika niži. Nije ni čudo što mit o nadoknađivanju sopstvenih nedostataka kroz velike automobile posle svih ovih godina još uvek postoji. Ima neke istine u tome, sasvim sigurno.

SUV vole oni koji su prvenstveno orijentisani na sigurnost, jer svaki SUV je pomalo „tenk“. Njihovi vlasnici su uglavnom zabrinuti za sigurnost kako ličnu, tako i svoje porodice, jer je dokazano da su SUV vozila najopasnija u gradu. Ne za vlasnike, već za sve ostale.

Šta još otkriva o vama auto koji vozite

Pa recimo, ako volite da u autu uvek imate egzotični osveživač vazduha, to znači d vam je stalo do svoje individualnosti. Volite da se to nekako vezuje uz vas. Ili, jednostavno, želite da miriše na nešto dugo, a ne na sam auto u kome provodite više ili manje vremena.

Znate i sami, sigurno vam se dešavalo da vas neko poveze, pa i kad izađete iz auta, još dugo u svojim nozdrvama osećate miris njegovog auta što, na kraju krajeva, može dovesti do toga da ga se setite svaki put kada negde osetite isti miris. Naime, mozak nesvesno (a ponekad i svesno), pamti takve stvari jer su mirisi možda i najjači podsticaj za rad mozga i pamćenja.

I na kraju, šta možemo da zaključimo iz svega ovoga?

Pa, možemo da zaključimo da, pažljivom posmatraču, automobil može dati važne detalje o svom vlasniku kao čoveku. Od načina na koji vodi svoj poslovni i lični život, do odnosa prema drugima, kao i prema sebi u odnosu na njih. Zato, ako želite da zadržite određenu dozu tajanstvenosti, idite protiv svojih želja prilikom kupovine ili iznajmljivanja vozila, jer vas izbor može odati.

A ako ste neodlučni prilikom izbora automobila koji želite da iznajmite za svoje potrebe, slobodno se obratite ljubaznom osoblju rent a car agencije Menadžer, koje je uvek tu za vas. U našem voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći automobil po svojoj meri, bez obzira da li želite da ispunite sebi želju, ili da budete neupadljivi. A nama još preostje samo da vam poželimo srećan put!

Pročitajte i ove tekstove


Da li vaš auto zna kada ste pospani?


Da li vaš auto zna kada ste pospani?
143   0
Napredak u automobilskoj industriji dolazi daleko brže nego što većina nas misli. Nije lako pratiti sve te čudesne inovacije koje se danas ugrađuju u savremene automobile. Neka nedavna istraživanja potvrdila su da samo 63% kupaca modernih automobila zna za napredne (a dostupne) sisteme pomoći vozaču. Ako spadate u onih 37% koji nisu upućeni, šta mislite, da li vaš auto može da zna kada ste pospani? Odgovor je – o, da!

Detaljnije

Poteškoće prilikom iznajmljivanja vozila


Poteškoće prilikom iznajmljivanja vozila
261   0
U svetu i u našoj zemlji vlada nedostatak vozila za iznajmljivanje. Razlog je jednostvan – daleko veća potražnja od ponude. Može da se desi da morate da čekate vaše vozilo iil da dobijete zamensko. Kako da savladate teškoće u vezi nestašica vozila za iznajmljivanje pročitajte u sledećem tekstu

Detaljnije

Kakvo vozilo iznajmiti?


Kakvo vozilo iznajmiti?
773   0
Rent a car agencije imaju veliki izbor vozila koja mogu da zadovolje svačiju želju, stil i potrebu. Kada se klijent pojavi na šalteru agencije, trudi se da iz tog izbora izabere tip vozila koji je najbolji za njega i njegovo putovanje. U ovom tekstu možete da pročitate koje su osnovne klase vozila koje se i najviše traže

Detaljnije