• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?

Japan je treća po veličini zemlja na svetu kada je u pitanju proizvodnja automobila i osim toga to je država koja se može pohvaliti jednim od najvećih tržišta automobila. Preko 80% proizvedenih automobila se izvozi. Ono što plaši ljude koji su zaposleni u ovoj auto industriji je to da politika koju vodi vlada Japana ne prati baš trendove na tržištu i da je potrebno što pre okrenuti se proizvodnji električnih automobila i da je neki plan da se do 2030. godine lansira čak 35 novih modela električnih automobila. Japansko tržište automobila je još uvek pre svega fokusirano na hibridna vozila. Svi izveštaji koji se bave prognozama japanskog automobilskog sektora naglašavaju potrebu da se kapaciteti usmere ka proizvodnji električnih automobila i da se uvodi ubrzano infrastruktura za punjenje baterija.

Krajem marta 2023. Ako Tojoda je najavio povlačenje sa mesta predsednika i izvršnog direktora Toyote. Za vreme njegovog rukovodstva ova kompanija je postala najveći svetski proizvođač automobila. Tojoda je poznat po tome što se zalagao za razvoj motora na unutrašnje sagorez ali na vodonični pogon. On i dalje nije siguran u budućnost električnih automobila i naveo je i da je to jedan od razloga zbog čega želi da se povuče sa funkcije. Za japanske automobile važi da su sigurni, bezbedni i izdržljivi. Na listi proizvođača najpouzdanijih automobila nalazi se Toyota, Mazda, Honda. Nissan nije na ovoj listi jer su njegovi automobili ocenjeni kao srednje pouzdani.

nissan auto

Da li Japanu preti kriza zapošljavanja i ekonomski pad ?

Izveštaj koji je objavljen u maju prošle godine uopšte ne ide u prilog japanskoj autoindustriji. Zapravo u njemu su navedeni svi razlozi zbog kojih bi moglo da čak 1.8 miliona ljudi ostane bez posla, a gubitak koji se predviđa u novcu je procenjen na čak 700 milijardi dolara, ukoliko se ništa ne preduzme u skorijoj budućnosti. Japansko tržište je godinama bilo usmereno samo na hibride, dok se u međuvremenu u Evropi, Kini i SAD tržište okrenulo električnim vozilima. Japan pre svega ne sme da dozvoli da padne izvoz automobila, ali ako do 2040. godine ne pređe na potpuno električne automobile preti kolaps profita i ogroman gubitak broja radnika. Japanski proizvođači automobila nisu bili pošteđeni globalne nestašice poluprovodnika koja je napravila veliki problem poslednjih godina. Lepa vest je da će se ove godine posle 4 godine pauze vratiti Sajam automobila u Tokiju. To će veoma značiti japanskoj auto industriji i biće jedinstvena prilika da Toyota, Honda, Mazda, Nissan, Subaru, Suzuki pokažu inovacije.

Budućnost električnih automobila u Japanu

Japanska auto industrija i dalje za razliku od ostalih ne forsira i skeptična je prema budućnosti u kojoj će preovladati električni automobili. Kada bi se svi vozači u Japanu opredelili za električne automobile desila bi se ozbiljna nestašica električne energije. S druge strane da bi se napravilo dovoljno stanica za punjenje električnih vozila potrebna su ogromna sredstva, čak preko 350 milijardi dolara. Japan planira da zabrani prodaju novih vozila samo na benzin do 2030. godine. Tako da će to definitivno uticati na planove vodećih kompanija koje proizvode kompaktne automobile (Honde, Nissana, Toyote...) Nissan je, na osnovu raspoloživih podataka, prodao najviše električnih vozila širom sveta.  Dobro poznata je svima marka Nissan LEAF, koja je jedno od najpopularnijih i najviše biranih vozila na električni pogon u svetu. Najveća prednost pored mnogih prednosti koje ovaj model ima je relativno niska cena. Trenutno se na tržištu nalazi i druga generacija, poznatija pod imenom Nissan LEAF E+.  S obzirom na to da je ogromna popularnost SUV modela, Japanci su odlučili da predstave SUV koji pokreće struja. Novi model iz Nissana se zove Ariya i osim na domaćem tržištu u Japanu, prodavaće se u Evropi, Severnoj Americi i Kini.

nissan leaf

Ostaje da vidimo kakva budućnost čeka japansku autoindustriju, a mi ćemo nastaviti redovno da pišemo o svim novostima iz sveta automobila. Srećan put želi Vam Menadzer rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu


Stvari koje treba znati pre iznajmljivanja automobila na aerodromu
69   0
Iznajmljivanje automobila na aerodromu predstavlja popularnu opciju za putnike širom sveta, pružajući im praktičnost, nezavisnost i fleksibilnost tokom putovanja.  Jedan od ključnih koraka kad je u pitanju iznajmljivanje automobila na aerodromu jeste rezervacija unapred. Planiranje unapred omogućava vam da osigurate dostupnost vozila, posebno u sezoni godišnjih odmora i  praznika.

Detaljnije

Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu


Savete koje morate da pročitate pre nego što iznajmite vozilo u Beogradu
48   0
Na šta treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu?

Detaljnije

Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?


Koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto?
88   0
Pronalaženje parking mesta na ulici, posebno u gustim stambenim područjima, može biti veliki izazov. Ali, bez obzira što vam prostor pored hidranta može izgledati kao savršeno mesto za parkiranje, postoje stroga pravila o tome. U ovom tekstu, bavimo se temom koliko daleko od vatrogasnog hidranta bi trebalo da se parkirate, i zašto. Jer, u slučaju da svoj automobil ostavite preblizu, može se desiti da bude oštećen, a da štetu platite sami...

Detaljnije