• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Šta videti i posetiti u Beogradu i zašto je najam rent a car prava opcija

Beograd - opšti podaci

 

Beograd se prostire na površini od 359,92 km2 i u njemu živi oko 2 miliona žitelja. Leži na dve reke, Dunav i Savu, a veći deo grada je na šumadijskoj strani južno od ove dve reke. Glavni i najveći je grad Republike Srbije i njen je najznačajniji ekonomski, politički, industrijski, finansijski sportski i kulturni centar.

On je i veliki turistički centar u koji dolazi mnoštvo stranih i domaćih turista koji imaju toliko toga da vide i posete.


Grad istorija


Retki su gradovi u ovom delu Evrope koji mogu da se pohvale da su na neki način muzeji prošlosti, svedoci najvećih istorijskih previranja u ovom delu sveta. Gradovi koji su osvajani, rušeni, bombardovani i ponovo izgrađivani.

Razloga za posetu našem glavnom gradu ima napretek. A najbolji način da se upozna Beograd je iznajmiti vozilo, za one koji dolaze avionom najbolje još na aerodromu Nikola Tesla i krenuti što pre u obilazak. Za videti i posetiti ima toliko toga a vremena je uvek premalo.

 

Šta posetiti u Beogradu - kratki vodič

 

Arhitektura


Beograd i Srbija imaju bogatu, živopisnu i često dramatičnu istoriju. Kroz njega su prolazili mnogu osvajači (Rimljani, Kelti, Goti, Huni, Vizantinci, Bugari, Habzburgovci, Mađari, Osmanlije i drugi) i svi su ostavili svoje tragove.

Ovi tragovi se najviše vide u arhitekturi.

U Beogradu možete naići maltene na svaki pravac arhitekture. U zavisnosti od delova grada menjaju se stilovi karaktetistični za vremena Habzburške monarhije, otomanskog carstva, pa preko soc realizma do modernih stilova današnjice.

Na veoma malom prostoru mogu se sresti:

 • stilovi neoklasicizma i romantizma (zgrada Narodnog pozorišta, Saborna crkva, Stari dvor),
 • secesionizam (zgrada Narodnog muzeja i Narodne Skupštine),
 • neorenesansni akademizam (Narodna banka Srbije),
 • brutalizam (zgrada Geneksa ili Zapadna kapija),
 • Novi Beograd je građen u stilu socijalističkog realizma, itd.


Između starijih građevina probijaju se moderne zgrade koja su dela savremenih arhitekata.

Za ljubitelje arhitekture je pravo uživanje iznajmiti auto i proći svim delovima grada.

 

Kalemegdanska tvrđava i Knez Mihajlova ulica


Nalaze se u samom centru grada i postoje od samih početaka grada. Beogradska tvrđava je bezbroj puta uništavana i obnavljana. U njenom sklopu nalaze se još i Kula Nebojša, Barutana, Spomenik Beogradski Pobednik, Vojni Muzej, Crkva Ružica, zoološki vrt i još puno toga.

Knez Mihajlova je glavna pešačka ulica i šoping zona, sa puno prodavnica, retorana, kafića i interesantnih zgrada.
 

rent a car menadzet express ispred kalemegdana


Pravoslavne crkve


Beograd ima bogatu religijsku istoriju o kojoj svedoće brojne crkve. Obavezno treba posetiti monumentalni hram Svetog Save, kao i crkvu Svetoga Marka, Saborna crkva, Vanzenjska crkva i još mnogo drugih.

 

Muzej Nikole Tesle


Muzej Nikole Tesle čuva njegov pepeo i njegove originalne radove, patente, planove, crteže i originalne dokumente. U muzeju se čuvaju oko 1000 predmeta, raspoređenih u devet zbirki. Muzej se nalazi u centru Beograda i savršeno je mesto za svakog ko želi da nauči više o ovom velikom naučniku i čoveku.

 

Gardoš u Zemunu


Gardoš je naselje koje je očuvalo svoj starogradski šarm. Nalazi se na vrhu brda u Zemunu sa kojeg se pruža predivan vidik koji oduzima dah. Glavna atrakcije je Milenijumska kula, tj Gardoš kula.

 

Zabava u Beogradu


Beograd je poznat i po odličnoj hrani, piću, nasmejanim i prijateljskim ljudima koje ni pandemija korona virusa nije promenila.

Odavno je Beograd prestonica noćne zabave u ovom delu Evrope. Mnogobrojni klubovi, kafići, diskoteke, restorani, splavovi, sve je to garancija da ćete provesti predivno vreme.  

U Beogradu se dobro jede i može se dobro i popiti. Obavezno treba posetiti Skadarliju, boemsku četvrt nazvana još i beogradski Montmartr, sa svojim popločanima ulicama i izvrsnim kafanama u kojima uz starogradsku muziku možete probati predivne specijalitete.

Naravno da biste mogli da posetite barem jedan deo ove ponude, potrebno vam je vozilo.

Ova je samo jedan mali deo ogromne ponude koji nudi Beograd. Kao obaveznu možemo da sugerišemo i posetu Avali i Košutnjaku, Adi Ciganliji, Tašmajdanu, Muzeju istorije Jugoslavije i Kući cveća, Belom Dvoru, Narodnom pozorištu i još puno atrakcija i znamenitosti koje sve ne možemo ovde pomenuti.

 

Saobraćajne karakteristike Beograda

 

Posetioci koji prvi put dolaze, treba da znaju neka pravila i karakteristike saobraćaja u Beogradu:

 • Saobraćajne gužve su česte, špic traje skoro ceo dan, a posebno su opterećeni mostovi
 • Iz agencije Menadžer Express za kretanje kroz Beograd preporučuju iznajmljivanje manjih gradskih automobila koji se lakše snalaze u gradskim gužvama
 • Ukoliko je grupa veća, onda je bolja opcija iznajmiti kombi nego više manjih vozila
 • Žute trake su rezervisane za javni i taksi prevoz. Postoje kamere iznad ovih zona, tako da se svako kršenje evidentira i sledi kazna
 • Tokom dana je obavezno korišćenje kratkih svetla
 • U blizini škola brzina je ograničena na 40 km/h 
 • Snalaženje kroz gust saobraćaj u Beogradu nije uvek lako, posebno ne onima koji prvi put dolaze. Poseban problem je često menjanje imena ulica. Tako na primer, Bulevar Maršala Tolbuhina je nekada bio u centru grada, a sada je na Novom Beogradu
 • Da bi se posetioci lakše snašli, iz agencije Menadžer Express poručuju da su njihova vozila opremljeni uređajima sa GPS navigacijom čiji se softver i mape redovno ažuriraju
 • U centru Beograda besplatan parking je retkost. Ukoliko ste smešteni u hotelu najbolje je koristiti njihov parking
 • Parking u centru grada je organizovan u zonama. U plavim zonama nema vremenskog ograničenja, crvena, žuta i zelena zona imaju ograničenje od jednog, dva i tri sata

 

Za kraj...


Beograd je veliki grad, koji ima sjajna mesta koja jednostavno moraju da se posete. Neka su u samom jezgru grada, skoncentirana u centru grada, ali postoje i ona koja su udaljena od centra, za čiji obilazak je najbrže i najpraktičnije iznajmiti automobil.

Potrebno je da kontaktirate našu rent a car agenciju ili kreirate onlinu rezervaciju vozila. Naša agencija Menadžer Express poseduje raznovrstan vozni park. Preproučujemo da rezervišite želejno vozilo na vreme i učinite posetu i obilazak Beograda komfornijim i lepšim.

 

Pročitajte i ove tekstove


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate


Održavanje električnog automobila – sve što bi trebalo da znate
41   0
Da li možda razmišljate o tome da se pridružite revoluciji zelenih automobila? Statistika pokazuje da u tome niste usamljeni. Kako neka od svetskih udruženja govore, ekološki modeli poslednjih godina postaju sve popularniji, i očekuje se da će se njihov broj s godinama samo povećavati. Zato smo za vas pripremili osnovne smernice o održavanju električnog automobila, i sve što bi trebalo da znate ukoliko se odlučite da kupite jedno takvo vozilo...

Detaljnije

Globalni izazovi u rent a car industriji


Globalni izazovi u rent a car industriji
59   0
Globalna rent-a-car industrija suočava se danas sa brojnim izazovima u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih problema su promene  u navikama i zahtevima kada su u pitanju putovanja. Ono što je takođe aktuelno, sa porastom svesti o očuvanju životne sredine, postoji veći pritisak na kompanije da ponude ekološki prihvatljive opcije vozila.

Detaljnije

Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe


Stvari koje je poželjno da imamo sa sobom u slučaju prirodne katastrofe
114   0
Živimo u vreme klimatskih promena koje kao posledicu imaju sve češću pojavu elementarnih nepogoda. Kako se zaštititi ukoliko vas zaesi neka dog ste na putu. Tako što ćete sa vama kao preventiva imati neke stvari i predmete.

Detaljnije