• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

ZA i PROTIV GPS navigacije

GPS navigacija polako postaje jedna od nezamenljivih alatki u današnjem svetu. Uz njenu pomoć, putujemo lakše i sa mnogo manje stresa, bez obzira na to da li tražimo neku ulicu u nepoznatom delu grada, ili krećemo na put oko sveta. Ali, kao i sve današnje pametne spravice, i ova može biti korisna, ali i štetna. Zato, hajde da vidimo koji su to razlozi ZA i PROTIV GPS navigacije.

Da li su nas moderne sprave ulenjile?

Pa, može se reći da jesu, a to se naročito odnosi na pametne telefone. Više se ne trudimo da pamtimo mnogo toga, sve što nam treba “guglamo”, a kada putujemo, koristimo GPS navigaciju, bilo kao samostalni aparat, bilo kao aplikaciju na telefonu. Da, te sprave jesu predviđene da nam služe i pomažu, ali previše oslanjanja na njih ponekad može biti i opasno. Zato bi ih trebalo koristiti pametno, samo onda kada nam je zaista neophodno, i to iz više razloga.

Isključivo oslanjanje na GPS, može uništiti vaše navigacijske sposobnosti

Svi mi imamo prirodne sposobnosti snalaženja u nekim takvim situacijama. Kod nekoga su izraženije nego kod nekog drugog, u zavisnosti od korišćenja, jer i dok nije bilo ovih aparata, neki su se snalazili bolje, a neki gore. Naime, ove druge, uglavnom je neko vodio za ruku, pa nisu morali da se snalaze sami. Zato su im te sposobnosti malo otupele.

Ako želite da se krećete po svetu, prirodan osećaj za smer vam je i dalje potreban, jer i sami znate kako GPS uređaji ponekad mogu biti nepouzdani. Bez obzira da li će vas odvesti na pogrešnu stranu, ili će im se jednostavno potrošiti baterija na telefonu, a da ne govorimo o predelima sa lošom pokrivenošću signala mobilne telefonije, kojih i dalje ima mnogo ne samo kod nas, već po celom svetu.

Danas sve rent a car agencije uz iznajmljivanje automobila nude i uređaj za GPS navigaciju. I agencija Menadžer, takođe nudi ovaj uređaj, a od vas zavisi kako i koliko ćete ga koristiti.

Zašto korišćenje GPS navigacije tokom vožnje ponekad može biti opasno

Može itekako, ukoliko u toku vožnje pukušavate da ukucate željenu adresu, a pritom nemate ideju na koju stranu u stvari idete. Trebalo bi ograničiti upotrebu navigacije, ali se pre puta pripremiti. Pogledajte na kartama informacije, orijentire na koje se možete osloniti prilikom vožnje, da biste u glavi imali neku osnovnu sliku mesta na koje idete. Pa ako baš zafali gde se u nekoj ulici nalazi određeni broj ili nešto slično, uključite navigaciju.

Šta se sve dešavalo onima koji su slepo pratili uputstva sa GPS navigacije

Bilo je mnogo primera onih koji su, slepo slušajući uputstva GPS navigacije završili upravo tamo gde ne treba.

Evo nekoliko primera:

#1. Trojica japanskih turista su rešila da po svaku cenu koriste uputstvo sa GPS navigacije, iako se ono protivilo zdravom razumu. I nažalost, završili su u vodama zaliva Moreton Bej kod Brizbejna u Australiji.

#2. Jedan vozač je, koncentrišući se na uputstva sa svog GPS uređaja prevideo putokaze na kojima je pisalo da je put zatvoren. U pitanju je bio put koji je s vremena na vreme poplavljen, pošto se nalazi na nekoj vrsti nasipa. Ne videvši putokaze, završio je u jezeru.

#3. Vozač iz Nju Džersija je izazvao lančani sudar čak četiri automobila, kada je slušajući upustva sa GPS navigacije nepropisno skrenuo ulevo, iako je na znacima upozorenja stajalo zabranjeno skretanje ulevo.

#4. Tri Meksikanke su se, slušajući svoj GPS uređaj koji nije imao baš savršenu mapu, odvezle pravo u močvaru. Na sreću, one su spašene, ali je vozilo završilo pod vodom.

Kao što vidite, takvih primera sigurno ima mnogo, a možda se nešto slično dogodilo i nekome koga poznajete ili čak i vama. Recimo, da ste umesto u neku ulicu, skrenuli u nečije dvorište, i završili na potpuno suprotnoj strani od one na koju ste krenuli. Zato definitivno ne treba slepo slediti uputstva sa GPS navigacije, bez oslanjanja na svoj zdrav razum i orijentire na koje nailazite. Na kraju krajeva, ako ste zalutali, najsigurnije je pitati meštane za pravac, ukoliko na njih naiđete.

A šta je bolje, uređaj za GPS navigaciju ili aplikacija u pametnom telefonu?

Rent a car agencije, kao što smo rekli, uz iznajmljeni auto nude i ovaj uređaj, i to dobro znaju oni koji često koriste usluge agencije Menadžer. Ali, ako u svom automobilu nemate ovaj uređaj, već koristite aplikaciju iz telefona, znate i sami koliko se puta dogodilo da vas ova aplikacija odvede na stranputicu. Zato je uređaj za navigaciju uvek bolja opcija, jer koristi mnogo sigurnije mape. Tako da, ako se pitate da li da uz automobil iznajmite i ovaj uređaj, naš odgovor je uvek – DA, iz više razloga.

#1. Ako planirate duži put, GPS uređaj će vam pomoći da izbegnete prekomerne troškove.

#2. Baterija ovog uređaja traje daleko duže od baterije telefona što, posebno na dužim putovanjima, može značiti mnogo.

#3. Bez usluge mobilnog operatera, ako ste se našli na mestu koje nije pokriveno signalom, preko aplikacije nećete dobiti nikakva uputstva, dok će GPS uređaj i dalje moći da vam pruži neke osnovne informacije.

I da rezimiramo…

Ako se spremate na put do destinacije na kojoj ranije niste bili, pa vam je put nepoznat, uz iznajmljeno vozilo obavezno preuzmite i GPS uređaj. Tako ćete smanjiti troškove, jer nećete bespotrebno lutati.

Ali, gledajte da se pre puta pripremite, da biste izbegli previše oslanjanja na sistem za navigaciju jer, kao što vidite, to može biti i opasno, ako ne zbog netačnih podataka, ono recimo zbog trenutnih okolnosti nastalih zbog radova na putu. Da ne bi bilo više štete nego koristi, gledajte da se na njih oslanjate samo onoliko koliko je zaista neophodno.

I naravno, oprez! A za sva vaša pitanja, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije