• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zanimljivosti iz istorije automobilizma koje verovatno niste znali

Već duže od jednog veka, čovečanstvo se „druži“ sa automobilima. Za neke su potreba, za neke luksuz, za neke članovi porodice, za neke stvar prestiža, a za neke sredstvo koje ih vozi od tačke A do tačke B. Bilo kako bilo, od njihovog nastanka do danas, mnogo se toga dogodilo. U ovom tekstu, predstavićemo vam neke od zanimljivosti iz istorije automobilizma koje verovatno niste znali, pa ako vas je tema zainteresovala, nastavite da čitate.

#1. Brisače za vetrobransko staklo je izmislila žena po imenu Meri Anderson

Godine 1905. Meri Anderson je izmislila brisače za vetrobransko staklo, kako bi nam olakšala mučnu vožnju po kiši ili snegu. Pre nego što su izmišljeni brisači, vozači su morali više puta da izlaze iz svojih automobila i ručno čiste vetrobransko staklo. Možete li danas da zamislite tako nešto?

#2. Anti-blok kočnice su izmišljene pre više od 50 godina

Prve anti-blok kočnice su izmišljene još davnih 1920-ih, a postale su popularne tek 1990-ih godina. Danas većina modernih automobila ima sistem protiv blokiranja kočnica ili ABS, tako da se više i ne sećamo kako je bilo pre toga.

#3. Termin „Tune-up“ kreirao je Henri Ford, dok je radio na svom prvom protoripu automobila

Henri Ford je proveo dosta vremena radeći na automobilu, i primetio je da kada zavojnice rade zajedno – zuje. Ako kalemovi nisu proizvodili zujanje, to je bio pokazatelj da im je potrebno podešavanje, koje je on kasnije nazvao „tune-up“. Iz toga je izveden termin „tjuning“ koji danas ima i malo šire značenje, pa se koristi da bi se objasnile razne modifikacije na automobilima, kako što se tiče motora, tako i izgleda.

#4. Prvo električno vozilo stvoreno je 1832. godine

To prvo vozilo na električni pogon stvorio je Robert Anderson. Zatim je 1990-ih godina, „Dženeral Motors“ proizveo EV1, inače poznat kao prvi masovno proizveden električni automobil. Danas se mnogi vozači odlučuju za kupovinu električnih automobila, kako bi se smanjilo aerozagađenje ali, kao što vidite, ta tema je veeeoma stara.

#5. Prva svetska automobilska trka održana je 1895. godine, sa pobedničkom brzinom od oko 25 km/h

Stvari su se, do danas, poprilično promenile i na sreću, automobili mogu da se kreću mnogo brže od 25 km/h. Da smo ostali na toj brzini, bilo bi nam potrebno mnogo više vremena da stignemo tamo gde smo krenuli, što je u današnje vreme potpuno nezamislivo!

#6. Stop-svetla su izmišljena 1905. godine

Pre pronalaska kočionih svetala, mnogi vozači su se oslanjali na ručne signale, da bi drugima dali do znanja kuda idu. Ovo je bilo problematično noću, jer je mrak otežavao uočavanje znakova datih rukama. Danas su ova svetla uslov za bezbednu vožnju.

#7. Prvo zabeleženo putovanje dogodilo se u avgustu 1888. godine, od strane Berte Benc

Berta Benc, supruga Karla Benca koji je izumeo prvi praktični automobil, i njena dva sina, putovali su od Manhajma do Forchajma u Nemačkoj. Putovanje od 106 km bilo je prvo putovanje na velike udaljenosti ikada zabeleženo, i trajalo je oko sedam sati! Toliko o tome da su žene loši vozači, eto ko je bio prvi vozač!

#8. Pronalazač tempomata, Ralf Titor, bio je slep

Ralf Titor je, još kao dete od 5 godina, doživeo nesreću, zbog koje je ostao slep. Ali, ova nesreća nije mogla da spreči njegovu radoznalost. Na kraju je uspeo da stvori mehanizam koji bi mogao da zadrži konstantnu brzinu vozila, kako bi uštedeo gorivo. Ovaj prvi mehanuzam tempomata nazvan je „Speedostat“.

#9. Pre pronalaska volana, vozači su za upravljanje automobilom koristili polugu

Volan je, davne 1896. godine, u Klivlendu (SAD, država Ohajo) izumeo čovek po imenu Aleksandar Vinton, i tako započeo niz pronalazaka koji se odnose na automobile. Ipak, najpoznatiji je bio i ostao po volanu.

#10. Auto radio je prvi put predstavljen od strane kuće Ševrolet

Godine 1922. Ševrolet je predstavio svoj prvi auto radio. Vlada je htela to da zabrani, jer se smatralo ometanjem vozača, ali zabrana nije prošla. Do 1963. godine, većina vozila je imala radio aparate. Hvala Ševrletu, jer ovo je definitivno pronalazak bez koga mnogi od nas u današnje vreme, ne bi mogli da zamisle vožnju.

#11. Prvi sigurnosni pojas sa vezivanjem u tri tačke uveden je 1959. godine, od strane kuće Volvo

Volvo Amazon 120 i PV 544, bili su prvi modeli koji su imali pojas sa vezivanjem u tri tačke, kakav poznajemo danas. Nils Bohlin, inženjer Volvoa, zaslužan je za razvoj sigurnosnih pojaseva. Od 1968. godine, sva vozila su morala da imaju ovaj sigurnosni pojas kao bezbednosnu funkciju, jer Volvo ovaj patent nije zadržao za sebe, već ga dao i ostalim proizvođačima na korišćenje. Zato i ne čudi što je Volvo više puta bio proglašen za najbezbedniji automobil na svetu.

I za kraj...

Nadamo se da ste se lepo zabavili uz zanimljivosti koje smo vam pripremili. Ipak, istorija je istorija, a automobili kakve danas poznajemo i vozimo, nešto sasvim drugo. Ali, kao što vidite, mnogo je fukcija koje današnji automobili imaju, koje uzimamo zdravo za gotovo, a ne možemo ni da zamislimo kako bi bilo da ih nema.

Kako na svom, tako i na automobilima koje iznajmljujemo od rent a car agencija poput Menadžer-a. U našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći automobil kakav vam odgovara. A za sve eventualne nedoumice u vezi sa iznajmljivanjem vozila, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Koje su to najvrednije automobilske kompanije?


Koje su to najvrednije automobilske kompanije?
714   0
Poslednjih 10-ak godina su zabeležene razne promene u automobilskoj industriji. Menjaju se trendovi, sve je usmereno ka ekološkim standardima, borbi sa zageđenjem i protiv CO2, a imamo i nezaustavljiv rast azijskog tržišta. Poslednje 2 godine su bile izazovna za automobilsku industriju, ali i za sve druge industrije i delatnosti. Prodaja električnih vozila bi mogla da se okarakteriše kao najozbiljnija promena jer je u porastu već nekoliko godina.

Detaljnije

Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?


Šta se dešava sa japanskom auto industrijom?
1084   0
Japan je treća po veličini zemlja na svetu kada je u pitanju proizvodnja automobila i osim toga to je država koja se može pohvaliti jednim od najvećih tržišta automobila. Preko 80% proizvedenih automobila se izvozi. Ono što plaši ljude koji su zaposleni u ovoj auto industriji je to da politika koju vodi vlada Japana ne prati baš trendove na tržištu i da je potrebno što pre okrenuti se proizvodnji električnih automobila i da je neki plan da se do 2030. godine lansira čak 35 novih modela električnih automobila.

Detaljnije

Vožnja po vrućini


Vožnja po vrućini
192   0
Svi sa nestrpljenjem očekujemo kada će konačno da stigne leto i letnji odmori. Ali, vožnja po vrućini i visokim letnjim temperaturama može biti potpuno drugačije iskustvo koje nosi svoje izazove. Kako se dobro pripremiti za vožnju u otežanim letnjim uslovima?

Detaljnije