• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zašto se mnogi vozači električnih automobila vraćaju na benzince

Već neko vreme, električni automobili se smatraju budućnošću i skoro jedinom mogućnošću za zamenu benzinaca i dizelaša. Imaju mnogo prednosti u odnosu na ostale, ali ipak, mnogo je vozača koji ih kupe, a onda se predomisle. U ovom tekstu, bavićemo se upravo njima. Dakle, zašto se mnogi vozači električnih automobila vraćaju na benzince.

Električni automobili su veoma brzo, skoro pa preuzeli tržište. Na primer, samo u Evropi, broj električnih automobila se utrostručio za svega godinu dana. Od 3.3% u 2019, do više od 10% u 2020. godini. A kako kažu eksperti, do 2030.godine, svaki četvrti automobil biće na električni pogon. Zvuči impresivno, ali ovo izaziva i zabrinutost.

Kakva je situacija u svetu?

Po nekim skorijim istraživanjima, jedan od pet vlasnika ekoloških, električnih vozila na svetu, vraća se na benzinac. Ovaj trend se naročito primećuje u Kaliforniji (SAD), koja je inače lider po broju električnih vozila. Šta se dešava? Da li ovoj sunčanoj zemlji nedostaju stanice za punjenje električnih automobila?

Naprotiv! Problem nije nedostatak, već radije višak ovih stanica. Previše kompanija je uključeno u distribuciju struje za električne automobile, tako da vozači, zbog prevelike konkurencije na tržištu imaju problem za koju da se odluče.

Problem je prevelika šarolikost, različito vreme, mobilne aplikacije, različiti konektori i različita brzina punjenja u zavisnosti od tipa stanice. A sve ovo, utiče na to da potraga za stanicom za punjenje traje sve duže, što pre ili kasnije, počinje da iritira vozače.

Nema svako vremena, a ni volje, za sve te silne nijanse, niti može da izdvoji još novca, da bi kupio adaptere za različite konektore za punjenje. Ne želi ni da bude vezan za mobilnu aplikaciju jer, na kraju krajeva, i baterija na telefonu se može isprazniti kada i ona na automobilu, pa će imati problem.

Pa to je samo struja, zašto ne napune bateriju kod kuće?

Da, to je pitanje koje se samo od sebe nameće, jer kakav je problem da bateriju svog automobila napunite u sopstvenoj garaži, ili na parkingu ispred firme, dok ste na poslu? Pa, kao prvo, neki od vlasnika električnih automobila nemaju sopstvenu garažu. A osim toga, standardne kućne utičnice, gde bi baterija automobila mogla da se dopuni, omogućavaju napajanje od samo 120V, a to apsolutno nije dovoljno da se baterija napuni za nekoliko sati. Sa tom voltažom, potrebno je najmanje jedan dan, da se baterija potpuno napuni, do 60 kilovat-časova, kolike su baterije na skoro svim električnim vozilima.

Prema statistikama, 70% onih koji su rešili da se vrate na benzince, su upravo oni koji imaju problema sa brzinom punjenja kod kuće. A stanice za punjenje ipak, čak ni u Kaliforniji koja ih ima toliko, nisu instalirane svuda gde je potrebno. Ako imate neku od stanica blizu kuće ili posla, možete se smatrati srećnim čovekom, jer one omogućavaju dopunu do čak 80% za svega 30-40 minuta, što je veoma velika razlika u odnosu na kućno punjenje. A stanice za sporo punjenje imaju snagu od 120 ili 240V, i za sada ih je mnogo lakše pronaći.

Kako to radi Tesla…

Jedan od najzastupljenijih proizvođača električnih automobila, Tesla, rešio je ovaj problem u Americi veoma uspešno. Inženjeri ove kompanije razvili su super-punjače, koji čak i najveće modele ovog automobila, sa baterijom od 90 kilovat-časova, pune za svega 40 minuta.

Ovi punjači, postavljeni su širom Amerike, kao i Zapadne Evrope. Ali, recimo u Moskvi, postoji samo jedan ovakav punjač. A da ne pričamo o autoputevima između gradova, gde tih Tesla super-punjača nema skoro uopšte.

Sve to, prosto tera vozače da se vrate na nešto praktičnije, kao što su benzinski motori, jer šta ako vam se baterija isprazni na nekom dužem putu, izvan grada?!

Da vam računica bude jasnija, Tojota Korola sa punim rezervoarom može da pređe bar 700 km ako se vozi po autoputu, a da pritom, za točenje goriva utrošite svega tri minuta svog vremena. Da ne pričamo o tome da benzinske pumpe imate skoro pa na svakom ćošku.

Da biste napunili Tesla model S, za svega 350 km (znači upola manje), morate da pronađete Tesla super-punjač i potrošite 60 minuta. U današnje vreme, kada se živi brzo, ovo traje nezamislivo dugo.

A ko se uglavnom vraća na benzince?

Oni koji su rešili da se vrate na benzince uglavnom imaju male porodice, pa samim tim i manje automobila. Drugim rečima, oni nemaju mogućnosti da imaju i benzinac i električni automobil, za iznenadna putovanja van grada, kada iskrsne potreba za tim. Umesto toga, oni moraju da zavise od punjenja baterije.

Osim toga, to su uglavnom mlađi ljudi, koji imaju niža primanja, i žive u iznajmljenim stanovima. Veoma mali broj mladih ljudi živi u sopstvenim domovima, što im takođe otežava mogućnost da svoj automobil eventualno pune kod kuće, u garaži.

Istraživanja su pokazala i to da među vlasnicima Tesla modela ima mnogo više onih koji su se odlučili da se vrate na benzinac, od vlasnika električnih automobila ostalih brendova, poput recimo Fijata 500 I. Ništa čudno, jer Tesla još uvek mnogo ulaže u super-punjače, a njihove modele kupuju bogatije porodice, kojima električni auto nije jedini automobil koji imaju.

I do kakvog zaključka dolazimo na kraju?

Sasvim je sigurno da je budućnost okrenuta „zelenijim“ automobilima, koji su manji zagađivači životne sredine, kakvi su električni. Krećemo se u ovom smeru prilično brzo, ali ne možemo da zanemarimo činjenicu da smo još uvek na početku puta po pitanju vremena i dostupnosti brzih stanica za punjenje. Ipak, ne zaboravimo da je pre svega deset godina, brzina interneta koju danas dostižemo delovala kao naučna fantastika. Neće proći mnogo, a doći ćemo i do toga.

Ipak, postoji rešenje i za one koji poseduju samo električni automobil, na kome im je u nekom momento prazna baterija, a moraju hitno na put. Automobil uvek možete da iznajmite kod neke od rent a car agencia poput Menadžer-a. O uslovima najma možete pročitati na našem sajtu, jer se nikad ne zna kada vam ove informacije mogu zatrebati, a naše ljubazno osoblje, uvek je tu za vas. Srećan put!

Pročitajte i ove tekstove


Kako parkirati vozilo na strmom terenu?


Kako parkirati vozilo na strmom terenu?
19   0
Vozila moraju da se parkiraju i na strmiim terenima. Ukoliko ne želite da gledate svoje vozilo na dnu padine, moraćete da preduzmete neke korake da to sprečite.

Detaljnije

Opsednutost muškaraca automobilima


Opsednutost muškaraca automobilima
61   0
Opsednutost muškaraca automobilima često proizlazi iz različitih faktora, uključujući strast prema tehnologiji, brzini, dizajnu ili čak društvenom statusu. To može biti i rezultat marketinških uticaja i kulturnih normi. Tehnički inovativni automobili postali su sinonim za mušku predanost tehnologiji, dok opsednutost brzinom proizilazi iz želje za avanturizmom. Dizajn vozila postao je umetnost koja ne samo da privlači pažnju, već i izražava individualni stil i identitet.

Detaljnije

6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova


6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova
1685   0
Automobili igraju sastavnu ulogu u istoriji kinematografije, i može se reći da su filmovi promovisali neke od najpoznatijih modela koje danas poznajemo i volimo. Kada razmišljamo o automobilima u filmovima, automatski nas privlače klasici kao što je DeLorean u „Povratku u budućnost“, ili Betmenovo ultimativno oružje – Betmobil. Ali kinematografija je prepuna i sjajnih automobila, koji zaslužuju više priznanja za svoj doprinos filmu. Zato smo za vas odabrali 6 najpotcenjenijih automobila iz poznatih filmova, da bismo im na neki način odali priznanje. Evo naše liste…

Detaljnije