• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zašto vozilo gubi pravac u vožnji?

 

Primetili ste da iako volan držite čvrsto i vozite pravolinijski, vaše vozilo gubi pravac i “vuče” na levu ili desnu stranu. Isto vam se dešava i pri kočenju. Koliko god ovo odstupanje od pravca bilo malo, izuzetno je opasno, i u velikoj meri kompromituje bezbednost i sigurnost u vožnji. Gubljenje pravca se najčešće javlja na starijim i neodržavanim vozilima. Ako imate baš takvo vozilo, bolje da iznajmite novo i ispravno vozilo dok se ovaj problem ne reši. 

Ne treba da čekate da se problem pogorša, nego morate što hitnije da identifikujete i otklonite razlog, kako ne bi došlo do tragičnih posledica.

A razloga za gubljenje pravca ima nekoliko.

 

1. Vozilo gubi pravac za vreme vožnje

 

Problemi u sistemu za upravljanje

 

Sistem za upravljanje kod vozila je sastavljen od mnogo delova: volan, letva volana, zupčasta letva, razni zupčanici, spone, ležajevi, kuglični zglobovi, itd. Ove komponente se vremenom troše, habaju i kvare. Ukoliko se kvar ne primeti na vreme, javlja se gubljenje pravca, prvo neznatno, a posle sve više i više. Može da se desi da vozilo i posle skretanja levo ili desno nastavlja da se kreće pravo. Kada se stigne do tog stanja, onda je prekasno.

Zato je potrebno svake godine preventivno kontrolisati sistem za upravljanje. Pošto se radi o veoma komplikovanom sistemu, provere treba da vrše specijalizovani i ovlašćeni automehaničarski servisi, a ne sam vlasnik ili priučeni majstori.

 

Neispravni ležajevi točkova

 

Ako su ležajevi na točkovima oštećeni ili pokvareni, javljaju se prvi znaci još pre nego što vozilo počne da gubi pravac. Iz točkova se čuje oštar zvuk škripanja a volan počinje da se trese.

Ovi znaci treba da su alarm za vlasnika vozila da ne čeka, nego da odmah poseti majstora. Kao i kod prethodnog slučaja, ovim situacijama je bolje da se bave profesionalci.

 

Neusklađeni točkovi

 

Ako primetite da kada pustite volan vozilo krene da gubi pravac na jednu ili drugu stranu, to je jasna indikacija da su točkovi izgubili svoju usklađenost. To se može desiti iz više razloga, od savijanja blatobrana, jačeg udaranja u prepreku na putu ili upadanja u rupu. Osim što je opasna, vožnja sa ovakvim točkovima brže troši gume a i potrošnja goriva je veća.

Problem se rešava kod automehaničara koji poseduje opremu za balansiranje i centriranje točkova. Ako vozilo i posle toga nastavi da gubi pravac, ili centriranje nije dobro urađeno, u pitanju je teži kvar na suspenziji i sistemu za upravljanje.

U svakom slučaju, nemojte da nastavljate vožnju, vratite se u servis da bi se izvršile dodatne provere.

 

Neujednačen pritisak u gumama

 

Ovo je najčešći razlog koji se i najlakše rešava. Ako je pritisak u jednoj gumi veći ili manji od pritiska u drugim gumama, vozilo počinje malo pomalo da gubi pravac.

Da li su gume dobro napumpane može da se vidi i po njihovoj istrošenosti: ako su više istrošene na sredini, onda su prenapumpane, ako su više istrošene oko spoljnih ivica, onda su nedovoljno napumpane.

Za ovaj problem ne mora da se ide na servis, potrebna je samo redovna kontrola pritiska. Gume treba da budu napumpane u skladu sa smernicama date od proizvođača.

 

Loše gume

 

Ali i proizvođači ponekad pogreše. Ako je gazeći sloj na gumi u obliku blagog konusa, a ne u obliku cilindra, vozilo gubi pravac i “vuče” prema strani neispravne gume.

Ako primetite ovakvo stanje odmah se javite proizvođaču ili prodavcu guma, njihova obaveza je da ih odmah zamene i da vam daju ispravne gume (uz izvinjenje)

 

2. Vozilo gubi pravac u toku kočenja

 

Gubljenje trajektorije (pravca) vozila može da se dogodi i pri kočenju. Razlog su neispravne kočnice:

 

Neispravne kočione obloge (pločice)

 

Ako je jedna ili više kočionih pločica oštećena, slomljena ili  lošeg kvaliteta, papučica kočnice počinje da se trese, a pri kočenju vozilo manje ili više gubi pravac.

Ukoliko se oštećene pločice ne zamene na vreme, problem eskalira, vozilo sve više i više gubi pravac i ugrožava bezbednost samog kočenja. Opasnost je još više izražena pri naglom kočenju i pri velikim brzinama, u težim slučajevima može da dođe i do prevrtanja vozila.

 

Neispravne kočione čeljusti

 

Kočione čeljusti su komponente kočnica koje su odgovorne da vrše potreban i dovoljan pritisak na točkove kako bi se vozilo blagovremeno zaustavilo.

Ako se ne održavaju pravilno, kočione čeljusti mogu početi da se zaglavljuju. Kada se to dogodi, sila kočenja nije više ravnomerna i dovoljno jaka, kočnice počinju da se "vuku", što na kraju rezultira nejednakim kočenjem, blokadom točkova i gubljenjem pravca.

 

 

Završna reč

 

Vozilo koje gubi pravac nije više bezbedno, ni za vozača, ni za saputnike, ni za ostale sudionike u saobraćaju. Rizik od gubitka kontrole i nesreće je značajno povećan, posebno pri većim brzinama i u gradskim uslovima. Zamislite samo situaciju da ispred vozila iskoči lopta, vozač zakoči, a njegovo vozilo izgubi pravac i udari u grupu koja stoji sa strane puta.

To ne sme da se dozvoli, zato i pri najmanjem znaku da vozilo gubi pravac, vlasnik mora da odveze vozilo u servis. I to što hitnije.

Ako se gubljenje pravca pojavi na potpuno novom vozilu, onda je greška kod proizvođača. Pre nego što požurite u auto salon kako biste porazgovarali sa prodavcima, proverite prvo da li su gume dobro napumpane i ostale razloge koje smo naveli. 

 

Pročitajte i ove tekstove


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?
41   0
Vibracije u toku vožnje mogu da imaju negativne posledice po zdravlje vozača i putnika. Zato je veoma važno ne ignorisati ih nego na vreme otkriti pravi uzrok za njihovu pojavu i što pre ih otkloniti.

Detaljnije

Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta


Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta
119   0
Svaka nacija ima svoje načine ponašanja. Ali ko bi pomislio da saobraćajna pravila poznata širom sveta ne važe svuda, ili da postoje neka koja na prvi pogled deluju poprilično apsurdno? Pripremili smo vam listu najčudnijih zakona o vožnji širom sveta, pa ako smo vas zainteresovali, smestite se udobno i nastavite da čitate, jer nikad se ne zna kada može da vam zatreba...

Detaljnije

Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene


Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene
38   0
Amortizeri na vozilima imaju ulogu da održe stabilnost vozila i ublaže udarce kada se prelaze neravnine i rupe na putu. Vožnja sa neispravnim amortizerima je veoma rizična i neudobna i tada je potrebna što hitnija popravka ili njihova zamena.

Detaljnije