• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

10 malih zimskih trikova

 

Zima nam je konačno došla sa svim svojim lepotama ali i problemima i poteškoćama.  

Koliko god ona bila blaga (a tvrdi se da će zbog globalnog zagrevanja zime biti još blaže sa sve manje snega i leda), vožnja u zimskim uslovima može biti mučna i naporna, kako za vozilo i tako i za vozače.

Zimi se ne može samo uleteti u vozilo, startovati ga i krenuti u saobraćaj. Potrebno je navikavanje i priprema i vlasnika i njihovih četvorotočkaša na zimske uslove.

U produžetku vam donosimo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da lakše savladate zimske poteškoće.

 

1. Odmagljivanje vetrobranskog stakla (šoferšajbna)

Tokom zimskih meseci nešto što vozači mogu da očekuju je da im šoferšajbna bude zamagljena i zamrznuta. Postoji nekoliko načina kako se ona odmagljuje:

 • Za brisanje stakla u vozilu imajte spremnu pamučnu krpu (veoma je efikasna krpa od jelenske kože), salvete, papirnate ubruse i maramice. Nikako ne brišite rukom ili rukavom od jakne, ostaće vam tragovi
 • Korišćenje klima uređaja. Pustite klima uređaj da radi nekoliko minuta. Uključivanje klima uređaja sredinom januara i februara zvuči pomalo čudno, ali radi. Klima uređaj je veoma efikasan u odmagljivanju prozora, zato što iz unutrašnjosti odstranjuje hladan i vlažan vazduh
 • Ne zaboravite da isključite re-cirkulaciju vazduha. Ova opcija vrti isti vlažni vazduh koji je glavni uzrok zamagljivanja. Bolje otvorite prozor ili uključiti duvanje kako bi ušao svež i suv vazduh
 • Kada parkirate vozilo u garaži, otvorite na kratko prozore i  pustite unutra hladan, suv vazduh
 • Još jedan trik je da u nekoliko čarapa stavite seno i ostavite ih preko noći u vozilo. Ova prostirka apsorbuje vlagu i sprečava stvaranje magle na staklu

 

2. Na prozore nanesite kremu za brijanje

Iznenađeni ste, zar ne? Ali, krema za brijanje sprečava stvaranje magle i sadrži  sastojke koji se nalaze i u sredstvima za odmagljivanje.

Nanesite jedan sloj kreme za brijanje na unutrašnju stranu stakla i zatim je obrišite peškirom od mikrovlakana.

 

3. Stavite u autu stare čarape

Još pre nego što krenu ledeni dani u vozilo stavite jedan ili dva para starijih i debelih zimskih čarapa. Biće vam veoma korisne ako morate da gurate zaglavljen automobil. Obucite ih preko cipela ili čizama kako se ne bi klizali.

Čarapama možete da pokrijete metlice brisača kako bi ih zaštitili od leda i snega.

 

4. Improvizirani strugač za led

Ukoliko nemate ili ne možete u momentu da nađete strugač za led, možete da iskoristite plastične kreditne kartice (samo pazite da vam ne pukne – za svaki slučaj koristite karticu koja je istekla ili koju možete brzo da zamenite) ili plastičnu lopaticu za plažu.

Čišćenje šoferšajbne od snega

5. Saniranje prljavih farova

Za duge, mračne i snežne zimske dane farovi su veoma važni. Ukoliko su oni prljavi i ne svetle dobro, utrljajte malo paste za zube po površini. Ostavite pastu da odstoji nekoliko minuta, a zatim je isperite sunđerom i toplom vodom.

 

6. UKlanjanje leda iz brave

Pomoću slamčice za sokove

Ukoliko vam se brava na vozilu zaledila, možete je efikasno odlediti običnom slamčicom za sok. Stavite slamčicu u bravu, duboko udahnite i snažno dunite u zamrznutu bravu. U zavisnosti od kapaciteta grudi, biće vam potrebno nekoliko pokušaja.

 

Pomoću šibice ili upaljača

Duvanje preko slamčice je efikasan metod, ali pomalo spor. Ako vam treba brže odleđivanje, imamo za vas drugi metod.

Upaljačem ili šibicom zagrejete ključ od automobila. Pazite da se ključ ne zagreva predugo kako se ne bi oštetio, zatimga polako gurajte u bravu.

 

Alkohol i sredstva za dezinfekciju

Alkohol i sredstva za dezinfekciju koja u sebi sadrže alkohol, isto tako mogu efikasno da otope led. Poprskajte alkohol preko zamrznute brave, malo protrljajte i sačekajte koji minut da počne da deluje.

 

7. Parkiranje

Uvek parkirajte vozilo okrenuto prema istoku. Sunce koje izlazi zimi je slabo, ali ipak sunčevi zraci sadrže malo toplote koja pomaže da led na vetrobranskom staklu ne bude previše debeo i da se lakše skine. Isto tako, na ovaj način štitite blok motora od zamrzavanja.

 

8. Obratite pažnju na bočna ogledala

Preko noći pokrijte i zaštitite bočne retrovizore. Možete koristiti torbice, plastične kese i vrećice, bilo koji vodootporni materijal koji može da se prevučete preko ogledala je dobar. Konopcem ili gumenom trakom zavežite krajeve vrećica. Za ovu namenu možete da koristite i već pomenute i svemoguće čarape.

Sutra ujutru ovaj mali napor će vas nagraditi time što na ogledalima neće biti leda.

 

8. Napravite zimski zalihe

Zimi je vreme nepredvidjlivo. Ako krećete na duži put nije loše da u prtljažniku držite zalihe za hitne slučajeve. Tu spadaju:

 • debeli i topli zimski kaput ili jakna
 • toplo ćebe
 • debeli par čarapa,
 • toplo donje rublje,
 • pantalone za sneg,
 • kape, šalovi i rukavice
 • lampe i nove baterije
 • punjač za mobilni telefon
 • nekoliko boca vode (i za piće i za tehničku upotrebu)
 •  hrana (energetske pločice, grickalice, napolitanke i slično)

 

9. Zaštitite svoje vozilo ceradom

Ukoliko nemate garažu i morate da parkirate svoj auto napolju, onda nabavite ceradu. Cerade štite vozilo od niskih temperatura, snega i leda, produžavaju njihov životni vek, štite boju od UV zraka, sprečavaju ili barem otežavaju krađu.

 

10. Brzo odglavljivanje iz snega

Treba razmišljati preventivno. Da se ne bi ujutru mučili sa odglavljivanjem vozila iz dubokog snega i leda, ispod guma možete staviti karton ili još bolje gumene patosnice. One će da daju gumama neophodno trenje i oslonac kako bi vozilo izašlo iz snega bez šlajfovanja.

Pazite samo da ih ne zaboravite. Možda će vam ponovo zatrebati.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?
685   0
Poslovni automobili odnosno automobili koji se koriste u službi biznisa nisu samo prevozno sredstvo. Oni su definitivno i jasan pokazatelj statusa i uspeha. U klasifikaciji ovi automobili pripadaju  E-segmentu. Uprkos činjenici da se takvi modeli mogu naravno voziti i u privatne svrhe u svakodnevnom životu, češće se koriste u reprezentativne svrhe ili za službene potrebe.

Detaljnije

 Kako protiv smetnji u vožnji?


 Kako protiv smetnji u vožnji?
35   0
Vožnja može biti dosadna, a postoje toliko stvari koje se oko nas dešavaju i koje nas vrlo lako mogu omesti dok vozimo. To su smetnje u vožnji koje treba da izbegavamo: pričanje i slanje SMS poruka na mobilnom, jelo, gledanje pored puta i neobraćati pažnju na dešavanja na njemu, itd. Svaki vozač je ubeđen da je dovoljno vešt, ali ponekad je dovoljno samo nekoliko sekundi nepažnje da bi se desila nesreća.

Detaljnije

10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu


10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu
145   0
Svakodnevno u svojim automobilima zaboravljamo mnoge stvari. Neke i namerno ostavljamo, da bismo ih imali pri ruci, i ne bismo stalno morali stalno da ih nosimo do auta i vraćamo nazad, kući. Ali neke od njih ne podnose dobro zimske temperature, pa smo zato za vas pripremili spisak od 10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu.

Detaljnije