• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Kako očistiti oksidirane farove?

Malo vozača zna da se prednji farovi na vozilima više ne prave od stakla nego od polikarbonske plastike (kod nas poznatija i pod imenom karbon plastika). Ona je jaka, izdržljiva, lakša, zahteva manje održavanje, i za razliku od stakla nije krhka, ne puca i ne lomi se tako lako.

Njihov glavni nedostatak je što posle nekog vremena mogu da oksidiraju i tada postaju zamućeni, zamagljeni, zamrljani. Takvi farovi ne pružaju kvalitetno osvetljavanje, otežavaju noćnu vožnju i ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju.

 

Oksidacija farova

Prvo da vidimo kako farovi od karbon plastike uopšte oksidiraju.

Glavni razlog za to su sunčevi UV zraci.

Kada UV zraci dođu u kontakt sa površinom plastike od koje su izrađeni savremeni farovi, uzrokuju oštećenja na površinskom premazu i pri tome ostavljaju sićušne mrlje.

Ove mrlje smanjuju prozirnost plastike, a svetlost farova postaje prigušena i raspršena.

Dalje, na mrljama se lepe sitne mikronske čestice prašine, peska, krhotina i ostale prljavštine koje još više zamućuju far. On postaje žućkast i grub na dodir.

Oksidirani i isprljani farovi mogu veoma lako da se vrate u prvobitno stanje. Potrebno ih je samo obrisati i očistiti. Ali kako se oksidirani farovi od karbon plastike uopšte čiste?

U ovom tekstu donosimo vam nekoliko saveta kako da najbrže rešite problem oksidiranih farova na vašem ili iznajmljenom vozilu

 

Kako očistiti oksidirane farove

Prvi korak je dobro očistiti farove od grube prljavštine pomoću krpe koja je potopljena u rastvor deterdženta ili sapuna u toploj vodi.

Potrebno je pažljivo i temeljito izribati farove i ukloniti sve čestice peska, prašine i ostale prljavštine iz malih pukotina koje su nastale oksidacijom.

Čistite kružnim pokretima.

Kada ih očistite, ostavite farove da se osuše i pažljivo ih pregledajte da vidite da li se zaista radi o oksidaciji ili možda o sitnim ogrebotinama. Ogrebotine se saniraju na drugi način.

Kada ste očistili i osušili farove, potrebno je preći na njihov dalji tretman kako bi se sanirala oksidacija. Pri tome mogu se koristiti sledeća prirodna sredstva:

 

Pasta za zube

oksidirani faroviPaste za zube odlično saniraju posledice oksidacije sa površine polikarbonskih plastičnih masa.

Razmažite pastu po celom faru i ostavite je tako nekoliko minuta.

Posle nekog vremena ona će potamneti od čestica koje se nalaze na površini fara.

Posle nekoliko minuta isperite pastu toplom vodom i zajedno sa njom ispraće se i prljavština koja je ušla u mikropukotine nastale oksidacijom.

Ostavite far da se osuši na vazduhu i namažite ga auto voskom kako bi ga zaštitili od nove prljavštine.

 

 

Sirće i soda bikarbona

Pomešajte sirće i sodu bikarbonu u staklenu posudu. Njihov rastvor ima kiselo-baznu reakciju koja efikasno uklanja poseldice oksidacije.

Natopite ovim rastvorom meku i čistu krpu i nanesite je na far. Dobro ga istrljajte i drugom suvom krpom ga obrišite i osušite.

Na kraju namažite far auto voskom.

 

Polir pasta

Pored prirodnih sredstava, za uspešno saniranje oksidacije kod farova može da se upotrebi i polir pasta.

Nanesite polir pastu na far i ostavite je da odstoji oko tri minuta, zatim kružnim pokretima trljajte oko pet do deset minuta.

Na kraju isperite far toplom vodom, ostavite ga da se osuši i namažite ga voskom. Ako niste zadovoljni rezultatom, ponovite postupak.

 

Potreban materijal:

Za čišćenje farova potrebno je:

 • rukavice
 • posuda sa toplom vodom
 • deterdžent ili sapun
 • čiste krpe ili peškiri od mikrovlakana
 • sredstva za čiščenje - pasta za zube, soda bikarbona, polir pasta ili komplet za poliranje
 • auto vosak za poliranje vozila

 

Ogrebotine na farovima

Ukoliko vozite po neasfaltiranim, makadamskim i prljavim putevima postoji velika šansa da se farovi ogrebu.

Ove ogrebotine ne mogu da se saniraju gore navedenim sredstvima kao što su pasta za zube ili soda bikarbona.

Potrebno je nešto jače.

Velike i duboke ogrebotine ne možete nikako da spasite, ako ih baš izgrebete nema vam druge nego da kupite nove.

Ali sitnije ogrebotine mogu da se saniraju.

Za operaciju uklanjanja ovih ogrebotina potrebne su vam šmirgle različitih ganulacija – od 800, 1000 1500, 2000, 2500 do 3000 zrna.

 

Uklanjanje (lakših) ogrebotina sa farova pomoću šmirgle

 • Zaštitite karseriju oko farova trakom
 • Operite farove rastvorom deterdženta i tople vode
 • Počnite da šmirglate površinu fara; prvo sa granulacijom 800 a zatim pređite na sitnije granulacije sve do 3000
 • Kada završite sa jednom granulacijom obrišite far i zatim ga brzo ispolirajte pre nego što pređete na sledeću granulaciju
 • Tokom procesa šmirglanja farovi moraju da budu celo vreme vlažni, kako ne biste napravili nove ogrebotine
 • Šmirglanje je sporo, treba da budete strpljivi i veoma pažljivi, zato što se pri brušenju sa farova uklanjaju tanki slojevi plastike i to ih čini podložnim daljim oštećenjima i ogrebotinama.

 

Zaključak

Farovi su izuzetno važni za bezbednost vozača i putnika, tako da ne smete da dozvolite nikakve improvizacije.

Nadamo se da smo vam sa ovim savetima pomogli, ali ako niste sigurni u svoje znanje i veštine nije sramota konsultovati profesionalnog auto električara.

On če najbolje znati da li farovi mogu da se saniraju ili su potrebni novi.  

Pročitajte i ove tekstove


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?


Kakve automobile biraju poslovni ljudi?
681   0
Poslovni automobili odnosno automobili koji se koriste u službi biznisa nisu samo prevozno sredstvo. Oni su definitivno i jasan pokazatelj statusa i uspeha. U klasifikaciji ovi automobili pripadaju  E-segmentu. Uprkos činjenici da se takvi modeli mogu naravno voziti i u privatne svrhe u svakodnevnom životu, češće se koriste u reprezentativne svrhe ili za službene potrebe.

Detaljnije

 Kako protiv smetnji u vožnji?


 Kako protiv smetnji u vožnji?
35   0
Vožnja može biti dosadna, a postoje toliko stvari koje se oko nas dešavaju i koje nas vrlo lako mogu omesti dok vozimo. To su smetnje u vožnji koje treba da izbegavamo: pričanje i slanje SMS poruka na mobilnom, jelo, gledanje pored puta i neobraćati pažnju na dešavanja na njemu, itd. Svaki vozač je ubeđen da je dovoljno vešt, ali ponekad je dovoljno samo nekoliko sekundi nepažnje da bi se desila nesreća.

Detaljnije

10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu


10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu
145   0
Svakodnevno u svojim automobilima zaboravljamo mnoge stvari. Neke i namerno ostavljamo, da bismo ih imali pri ruci, i ne bismo stalno morali stalno da ih nosimo do auta i vraćamo nazad, kući. Ali neke od njih ne podnose dobro zimske temperature, pa smo zato za vas pripremili spisak od 10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu.

Detaljnije