• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

4 korisna saveta za bezbednu noćnu vožnju

Noćna vožnja je sasvim drukčije i sigurno mnogo rizičnije iskustvo od vožnje tokom dana. A šta je to što je čini tako rizičnom? Pa, prvenstveno smanjena vidljivost. Jer, kad je nebo tamno, gledanje u daljinu postaje teže, a samim tim i uočavanje drugih vozača, pešaka, biciklista i ostalih učesnika u saboraćaju. Sve to, postaje izazov. Zato ostanite sa nama, pripremili smo 4 korisna saveta za bezbednu noćnu vožnju.

Za početak, dajte svojim očima dovoljno vremena da se prilagode različitim svetlima svuda oko vas. A druga bitna stvar je da se prirodna budnost noću smanjuje, pa se tako smanjuje i sposobnost koncentracije i refleksa, što može da dovede do toga da vozač donese lošu odluku.

Prema jednom istraživanju, rizik od saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom uglavnom nastaje zbog problema povezanim sa spavanjem vozača. Njegov umor i neispavanost dovode do lošeg rasuđivanja, pa tako i do rizika. Zato ćemo pokušati da vam damo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ako se nađete u prilici da vozite noću, to protekne bez ikakvih problema.

#1. Pridržavajte se ograničenja brzine

Upravo tako! Trudite se da vozite i malo sporije od dozvoljenog jer ćete tako lakše moći na vreme da uočite opasnost. To znači da ćete tamo gde ste krenuli stići možda malo kasnije, ali bezbednije. Idite sporije da biste na vreme uočili raskrsnice, saobraćajne znake, kao i ostale učesnike u saobraćaju.

I ne brinite ako vam neki od nestrpljivih vozača možda i trube. Pazite na ograničenje i odstojanje, kako biste zaštitili i sebe i druge.

#2. Održavajte uvek čisto vetrobransko staklo

Pre polaska na put, proverite da li je vaše vetrobransko staklo čisto iznutra, jer prljavo staklo umanjuje vidljivost. Zato prvo proverite koliko je čisto iznutra, jer može da se desi da pokušavate da ga operete spolja, a da je u stvari zamazano iznutra. Ako na put krećete vozilom rent a car agencije kao što je Menadžer, mogućnost za to je manja, pošto se sva vozila pre preuzimanja detaljno peru i čiste.

A osim čistoće vetrobranskog stakla, pre polaska na put, obavezno proverite da li vam sva svetla rade. I zapamtite, kočiona svetla mogu zaslepeti vozače koji vam dolaze u susret. Zato, ako čekate negde zaglavljeni u saobraćaju, nemojte dugo držati nogu na kočnici. Umesto toga, ako mislite da ćete čekati malo duže, radije koristite ručnu kočnicu.

#3. Dobro se odmorite

Ovo je možda najvažnije pravilo koga se treba pridržavati pre svakog dužeg puta, a posebno ako treba da vozite noću. Zato, ako planirate takvo putovanje, pobrinite se da se dobro naspavate pre puta. Takođe, planirajte pauze na svaka dva sata po najmanje 15 minuta, do pola sata. Ovo pravilo važi na dužim relacijama, a posebno noću. Na svakoj pauzi se dobro protegnite, prošetajte, osvežite se, umijte i popijte ili pojedite nešto što daje energiju, a ne uspavljuje.

I naravno, mnogo je bolje ako vozite u društvu, jer to znatno olakšava vožnju, a posebno ako u automobilu ima više vozača, jer možete da se smenjujete za volanom. Ako ste automobil iznajmili kod rent a car agencije, morate navesti ime dodatnog vozača, da biste mogli da ostvarite sve pogodnosti, i da biste u slučaju bilo kakvih problema imali puno osiguranje.

#4. Upoznajte se sa putem

Bez obzira da li koristite GPS navigaciju ili ne, pre nego što krenete na put, dobro proučite celu rutu na karti. Ovo se naročito odnosi na noćnu vožnju jer je teže primetiti putokaze, iako će vaš uređaj za navigaciju biti u noćnom režimu.

Zato se za svaki slučaj pripremite i osigurajte da ste upoznati sa određenim delovima puta ili eventualnim opasnim mestima. Jer, dok se neki snalaze sasvim dobro i u noćnoj vožnji uživaju, za neke je noćna vožnja nepoznatim putevima prava noćna mora.

Upravo iz tog razloga, treba se upoznati sa putem pre nego što krenete, a posebno ako vozite automobil rent a car agencije, na koji niste navikli. Ako ste za ovakvo putovanje rešili da iznajmite auto kakav ranije niste vozili, trebaće vam malo vremena da se na njega priviknete. Zato je dobro iznajmiti ga jedan dan pre puta, da biste mogli da ga provozate, probate, proverite njegove mogućnosti i vidite koliko vam leži.

I na kraju...

To bi, otprilike, bilo to. Što se noćne vožnje tiče, postoje dve vrste vozača. Oni koji u noćnoj vožnji zaista uživaju, i oni koji je ne vole, jer imaju neko ružno iskustvo, pa samim tim i izvesnu dozu straha. A ništa nije opasnije od nesigurnog i plašljivog vozača u noćnoj vožnji. Budite iskreni prema sebi, pa razmislite treba li vam to opterećenje, ukoliko i inače niste sigurni za volanom. A ako volite noćne vožnje i u njima zaista uživate, odmorite se, pripremite, spakujte sve što je potrebno i krenite na put.

Sezona godišnjih odmora je pred nama, a samim tim i paklene vrućine, tako da će se mnogi odlučiti da na letovanje putuju upravo noću, kada je najsvežje i najprijatnije. Da bi sve proteklo u najboljem redu, predlažemo da na odmor otputujete nekim od vozila iz našeg bogatog voznog parka.

A za sve eventualne nedoumice, iskusno osoblje rent a car agencije Menadžer, stoji vam na usluzi.

 

Pročitajte i ove tekstove


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?


Da li luksuzni automobili zaista privlače žene?
86   0
Čini se da postoji opšte mišljenje da su žene generalno impresionirane momcima koji voze skupe automobile. Mnogi momci zaista veruju u to da imaju veće šanse kod dama ako voze egzotičan ili luksuzan auto. A da li je stvarno tako? Da li luksuzni automobili zaista privlače žene? Ostanite sa nama i saznaćete.

Detaljnije

Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru


Iznajmite automobil i upoznajte Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru
71   0
Banje Srbije su poznate kao stari lečilišni i turistički centri, pa tako i Ovčar Banja ima dugu lečilišnu tradiciju, dok je turistički potencijal bio manje vidljiv. Srećom da se to poslednjih godina značajno promenilo i da sve više zaljubljenika u prirodu dolazi da upozna ovaj prostor. Tek od 2011. godine Ovčar Banja je priznata i dobija status banje. Minerlna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC, po sastavu je jodna i slabo sumporovita. Ima velik spektar delovanja i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr.

Detaljnije

Ostati bezbedan na putovanju


Ostati bezbedan na putovanju
80   0
Kada idemo na putovanje i na odmor, vrlo često zaboravimo na našu bezbednost. Ali preveliko opuštanje i nepažnja mogu dovesti do situacija koje ugrožavaju našu bezbednost. Da se ne bi to desilo potrebno je biti svesan opasnosti i preuzeti određene preventivne mere.

Detaljnije