• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

10 saveta kojih se treba pridržavati u vožnji iznajmljenog automobila

 

Često nismo svesni koliko grešaka pravimo u vožnji. Užurbani način života često nas primorava na loše postupke u ophođenju sa automobilom. Uvek treba pratiti šta rade drugi učesnici u saobraćaju. Možete biti i najsavesniji vozač na svetu, pa da dođete u situaciju da vam bezbednost bude ugrožena zbog tuđih grešaka. 

Svi se gotovo svakodnevno izlažemo velikom riziku učestvovanjem u saobraćaju. Koliko je velika odgovornost voziti auto, još je veća voziti iznajmljeno rent a car vozilo. Osoba koja iznajmi auto odgovorna je za sve štete na vozilu koje izazove korišćenjem tog vozila. Za vreme trajanja najma, korisnik je dužan da vodi brigu o tehničkoj ispravnosti vozila. 

Korisnik iznajmljenog automobila iz rent a car agencije neće snositi troškove mehaničkih kvarova, ako je preduzeo sve mere da ne dođe do tih kvarova. Kultura vožnje i poštovanje saobraćajnih propisa na našim putevima baš i nisu na zavidnom nivou.

Evo nekih saveta koji će vam pomoći da bez problema vozite iznajmljeni auto : 

1. Poštujte ograničenja brzine

Uvek imajte na umu to da postoji dobar razlog zašto je na nekoj deonici puta brzina ograničena. Najčešći razlozi su suženja na putu, oštre krivine, blizina škole... Nepoštovanje ograničenja brzine, naročito u Beogradu gotovo je postalo uobičajeno i "normalno" za većinu učesnika u saobraćaju, što je poražavajuće poprilično.

2. Pravilno podesite retrovizore

Pravilno podešeni retrovizori su garancija da ćete manevre zaobilaženja, prestrojavanja, preticanja i parkiranja obaviti sigurnije i bezbednije. Ako dobro podesite retrovizore umanjićete mrtvi ugao u koji nam se često sakriju drugi automobili. 

3. Pazite na pešake

Vozači često nedovoljno vode računa o pešacima. Ne gledaju ih kao na učesnike u saobraćaju. 

4. Pravilno podesite sedište

 Kada je reč o položaju za sedenje u automobilima, većina ljudi razmišlja samo o tome da li im je udobno. Ako oborite sedište zbog udobnosti, morate da proverite da li jasno vidite sva ogledala u vozilu ( zadnji retrovizor kao i bočne retrovizore).

5. Nosite prikladnu obuću

 Izbegavajte nošenje papuča ili popularnih "japanki". To se naročito odnosi na period godine kada smo na letovanju, odmoru, pa se auto iznajmi i zbog odlaska na plaže, bazene. Japanke i papuče vrlo lako mogu skliznuti sa nogu, zaglaviti se na ili ispod pedala. Nošenje visokih potpetica i obuće sa debelim đonom takođe treba izbegavati jer smanjuju mogućnost reakcije na događaje na putu.

6. Usporite na žutom svetlu na semaforu

 Nikako ne ubrzavajte na žutom svetlu. Ono je upozorenje da će se crveno svetlo upaliti. Mnogi vozači dodaju gas, kad se upali žuto svetlo i bukvalno prolete kroz raskrsnicu. 

7. Izbegavajte naglo kočenje

 Kočenje treba da bude ravnomerno. Nemojte naglo da ubrzavate kada vas na sledećoj raskrsnici čeka crveno svetlo na semaforu. Uvek na vreme započnite sa usporavanjem i kočenjem. Tako će i potrošnja goriva biti manja. 

8. Izbegavajte glasnu muziku u kolima

 Nemojte slušati glasno muziku. To će vas ometati u vožnji i smanjiti vam koncentraciju. Nećete biti u poziciji da čujete rad motora, a zbog preglasne muzike nećete čuti sirene hitne pomoći, policije ili vatrogasce.

9. Uvek uključujte pokazivače

 Nemojte upadati u tuđu traku bez uključivanja pokazivača pravca. Stanje na putevima i saobraćaj neretko podsećaju na košnicu. Kada vozimo kroz gužvu često smo svedoci situacije da auto iz susedne trake naglo ulazi u našu traku. Uvek kada se prestrojavate uključite migavce, jer upravo njihovo neuključivanje izaziva udese.

10. Oprezno sa korišćenjem mobilnih telefona

Tokom vožnje, budite skocentrisani. Telefoni su svakako postali sastavni deo naših života, ali pored mnogo dobrih stvari koje su nam doneli, stvorili su nam i neku vrstu zavisnosti. Imajte u vidu da je korišćenje telefona jedino dozvoljeno putem hands free uređaja.

Savet za kraj

Uvek budite pažljivi, skoncentrisani i tolerantni. Setite se kada ste bili početnik ili vozili u nepoznatoj sredini. Nemojte žuriti, žudeti za sekundama i minutima i drugim nevažnim  detaljima u vožnji. Život je jedan, uvek neka prioritet bude bezbednost! Srećan put i neka svaka vožnja bude uživanje!

Pročitajte i ove tekstove


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?


Zašto se javljaju vibracije tokom vožnje?
41   0
Vibracije u toku vožnje mogu da imaju negativne posledice po zdravlje vozača i putnika. Zato je veoma važno ne ignorisati ih nego na vreme otkriti pravi uzrok za njihovu pojavu i što pre ih otkloniti.

Detaljnije

Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta


Najčudniji zakoni o vožnji širom sveta
119   0
Svaka nacija ima svoje načine ponašanja. Ali ko bi pomislio da saobraćajna pravila poznata širom sveta ne važe svuda, ili da postoje neka koja na prvi pogled deluju poprilično apsurdno? Pripremili smo vam listu najčudnijih zakona o vožnji širom sveta, pa ako smo vas zainteresovali, smestite se udobno i nastavite da čitate, jer nikad se ne zna kada može da vam zatreba...

Detaljnije

Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene


Amortizeri na vozilima i kada treba da se zamene
38   0
Amortizeri na vozilima imaju ulogu da održe stabilnost vozila i ublaže udarce kada se prelaze neravnine i rupe na putu. Vožnja sa neispravnim amortizerima je veoma rizična i neudobna i tada je potrebna što hitnija popravka ili njihova zamena.

Detaljnije