• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

10 saveta kojih se treba pridržavati u vožnji iznajmljenog automobila

 

Često nismo svesni koliko grešaka pravimo u vožnji. Užurbani način života često nas primorava na loše postupke u ophođenju sa automobilom. Uvek treba pratiti šta rade drugi učesnici u saobraćaju. Možete biti i najsavesniji vozač na svetu, pa da dođete u situaciju da vam bezbednost bude ugrožena zbog tuđih grešaka. 

Svi se gotovo svakodnevno izlažemo velikom riziku učestvovanjem u saobraćaju. Koliko je velika odgovornost voziti auto, još je veća voziti iznajmljeno rent a car vozilo. Osoba koja iznajmi auto odgovorna je za sve štete na vozilu koje izazove korišćenjem tog vozila. Za vreme trajanja najma, korisnik je dužan da vodi brigu o tehničkoj ispravnosti vozila. 

Korisnik iznajmljenog automobila iz rent a car agencije neće snositi troškove mehaničkih kvarova, ako je preduzeo sve mere da ne dođe do tih kvarova. Kultura vožnje i poštovanje saobraćajnih propisa na našim putevima baš i nisu na zavidnom nivou.

Evo nekih saveta koji će vam pomoći da bez problema vozite iznajmljeni auto : 

1. Poštujte ograničenja brzine

Uvek imajte na umu to da postoji dobar razlog zašto je na nekoj deonici puta brzina ograničena. Najčešći razlozi su suženja na putu, oštre krivine, blizina škole... Nepoštovanje ograničenja brzine, naročito u Beogradu gotovo je postalo uobičajeno i "normalno" za većinu učesnika u saobraćaju, što je poražavajuće poprilično.

2. Pravilno podesite retrovizore

Pravilno podešeni retrovizori su garancija da ćete manevre zaobilaženja, prestrojavanja, preticanja i parkiranja obaviti sigurnije i bezbednije. Ako dobro podesite retrovizore umanjićete mrtvi ugao u koji nam se često sakriju drugi automobili. 

3. Pazite na pešake

Vozači često nedovoljno vode računa o pešacima. Ne gledaju ih kao na učesnike u saobraćaju. 

4. Pravilno podesite sedište

 Kada je reč o položaju za sedenje u automobilima, većina ljudi razmišlja samo o tome da li im je udobno. Ako oborite sedište zbog udobnosti, morate da proverite da li jasno vidite sva ogledala u vozilu ( zadnji retrovizor kao i bočne retrovizore).

5. Nosite prikladnu obuću

 Izbegavajte nošenje papuča ili popularnih "japanki". To se naročito odnosi na period godine kada smo na letovanju, odmoru, pa se auto iznajmi i zbog odlaska na plaže, bazene. Japanke i papuče vrlo lako mogu skliznuti sa nogu, zaglaviti se na ili ispod pedala. Nošenje visokih potpetica i obuće sa debelim đonom takođe treba izbegavati jer smanjuju mogućnost reakcije na događaje na putu.

6. Usporite na žutom svetlu na semaforu

 Nikako ne ubrzavajte na žutom svetlu. Ono je upozorenje da će se crveno svetlo upaliti. Mnogi vozači dodaju gas, kad se upali žuto svetlo i bukvalno prolete kroz raskrsnicu. 

7. Izbegavajte naglo kočenje

 Kočenje treba da bude ravnomerno. Nemojte naglo da ubrzavate kada vas na sledećoj raskrsnici čeka crveno svetlo na semaforu. Uvek na vreme započnite sa usporavanjem i kočenjem. Tako će i potrošnja goriva biti manja. 

8. Izbegavajte glasnu muziku u kolima

 Nemojte slušati glasno muziku. To će vas ometati u vožnji i smanjiti vam koncentraciju. Nećete biti u poziciji da čujete rad motora, a zbog preglasne muzike nećete čuti sirene hitne pomoći, policije ili vatrogasce.

9. Uvek uključujte pokazivače

 Nemojte upadati u tuđu traku bez uključivanja pokazivača pravca. Stanje na putevima i saobraćaj neretko podsećaju na košnicu. Kada vozimo kroz gužvu često smo svedoci situacije da auto iz susedne trake naglo ulazi u našu traku. Uvek kada se prestrojavate uključite migavce, jer upravo njihovo neuključivanje izaziva udese.

10. Oprezno sa korišćenjem mobilnih telefona

Tokom vožnje, budite skocentrisani. Telefoni su svakako postali sastavni deo naših života, ali pored mnogo dobrih stvari koje su nam doneli, stvorili su nam i neku vrstu zavisnosti. Imajte u vidu da je korišćenje telefona jedino dozvoljeno putem hands free uređaja.

Savet za kraj

Uvek budite pažljivi, skoncentrisani i tolerantni. Setite se kada ste bili početnik ili vozili u nepoznatoj sredini. Nemojte žuriti, žudeti za sekundama i minutima i drugim nevažnim  detaljima u vožnji. Život je jedan, uvek neka prioritet bude bezbednost! Srećan put i neka svaka vožnja bude uživanje!

Pročitajte i ove tekstove


Kako funkcionišu crne kutije u automobilu?


Kako funkcionišu crne kutije u automobilu?
69   0
Svi novi modeli automobila koji se prodaju u Evropskoj uniji od sledeće godine moraće da imaju „crnu kutiju“. Dok će za postojeće automobila  to važiti od 2024. Zadatak ovog uređaja je gotovo isti kao kod „crne kutije“ u avionima. U slučaju saobraćajne nezgode policija će iz nje moći da dobije razne podatke na osnovu kojih će lakše moći da se odredi uzrok nezgode i krivac.   Crna kutija je uređaj koji bi trebalo da otkrije do najsitnijeg detalja sve što se događalo u sekundama pre saobraćajne nesreće. „Pamćenje“ crne kutije je samo 5 sekundi pre udesa. Mnogi su zabrinuti za svoju privatnosti i za mogućnost da ih policija kazni na osnovu podataka iz „crne kutije“.Iako će navodno iz „crne kutije“  moći da se dobiju samo podaci o situaciji, tj. događajima koji su se odigrali 5 sekundi pre udesa i 5 sekundi nakon njega, mnogi izvori pominju i period od 30 sekundi. Tako da za sad  ne možemo ništa sa sigurnošću da tvrdimo.

Detaljnije

Tri ideje za vikend putovanje po Srbiji, iznajmljenim automobilom


Tri ideje za vikend putovanje po Srbiji, iznajmljenim automobilom
161   0
Ovo leto, pamtićemo po paklenim temperaturama i pokušajima da se rashladimo na sve moguće načine. Neki od nas će uskoro na odmor i putovanje do neke od morskih destinacija. Ali ima i onih koji će ostati kod kuće, jer svoj odmor ne mogu da koriste sada. Upravo zbog njih, pripremili smo tri ideje za vikend putovanje po Srbiji, a da bi im na putu bilo komfornije i ugodnije, predlažemo da za tu priliku iznajme automobil kod neke od rent a car agencija, kao što je Menadžer.

Detaljnije

Sa našim vozilima do najlepših plaža u Srbiji


Sa našim vozilima do najlepših plaža u Srbiji
160   0
Naša zemlja iako ne izlazi na more, zahvaljujući izuzetnom bogatstvu reka i jezera,  se može pohvaliti brojnim uređenim plažama i kupalištima. Ako ste se odlučili da ove godine preskočite odlazak na more, i leto provedete u Srbiji  predstavljamo vam najlepše plaže koje mogu biti idealno mesto za opuštanje tokom letnjih meseci. Naša rent a car agencija je tu da Vaše putovanje do odredišta protekne bezbedno i udobno, a na vama je da se opredelite za vozilo iz naše bogate flote. Letovanje u Srbiji takođe može biti zanimljivo i puno novih iskustava i avantura.

Detaljnije