• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Parkiranje iznajmljenog vozila u Beogradu

Kada iznajmite vozilo u rent a car agenciji, ono postaje vaša odgovornost.

Osim što ćete njime zadovoljiti vašu potrebu za prevozom, morate da vodite računa o njemu maltene kao da je u vašem vlasništvu i treba da ga vratite u ispravnom stanju, bez kvarova i oštećenja.

Veliki broj oštećenja se dešava prilikom parkiranja. Nema ništa gore nego kada na svom parkiranom automobilu pronađete manje ili veće oštećenje, udubljenje, ogrebotinu ili nešto još teže.

Stvari se komplikuju kada se radi o iznajmljenom vozilu. Iako za nastalu štetu niste vi krivi, možete da dođete u situaciji da morate da platite i to do punog iznosa.

Kao rent a car agencija mi se trudimo da svoje klijente zaštitimo tako što im nudimo nekoliko paketa osiguranja. Ali i pored toga što ste osigurani, budite pažljivi prilikom parkiranja iznajmljenog vozila.

Pokušavamo da pomognemo i savetima - kako da odaberete sigurnija i bezbednija mesta za parkiranje, na šta da obratite pažnju i kako da izbegnete, smanjite i eliminišete neke od potencijalnih rizika pri parkiranju.

 

Parkiranje na ulici

 

Kao i svi veliki gradovi i Beograd ima problem sa parkiranjem iz razloga što ima više vozila od parking mesta. Zbog nedostatka mesta za parkiranje za parkiranje se uveliko koriste ulice i trotoari. Poneke ulice više služe kao improvizovani parkinzi nego kao saobraćajnice.

Pošto nisu predviđeni za tako masovno parkiranje, pri parkiranju se veoma često dešavaju oštećenja. Ukoliko nemate drugog izbora i morate da parkirate na ulici ili na trotoaru, vodite računa o sledećem:

 • Pazite na rastojanje ispred i iza vašeg vozila. Drugim vozilima morate ostaviti dovoljno mesta da mogu da se isparkiraju. Uzmite u obzir i to da se možda radi o lošem ili neiskusnom vozaču, tako da ostavite još malo mesta.
 • Pazite da ne parkirate ispred ulaza u zgradu ili na prilaznom putu
 • Izbegavajte parkiranje ispod drveća, posebno ako se očekuju oluje i snažni udari vetrova. Drveće može biti staro, loše održavano i trulo, pa lako može da se desi da na skupi automobil padne manja ili veća grana, čak i celo stablo
 • Neke vrste drveća (lipa, orah, dud) ispuštaju smole koje padaju na parkirana vozila i prljaju njihovu karoseriju. Ove smole se teško čiste, mogu da oštete farbu i zaštitni lak, a vi svakako mora da platite novo poliranje
 • Izbegavajte da parkirate pored kontejnera za smeće kako ne biste smetali kamionima gradske čistoće i bili bezbedni od mogućih šteta prilikom njihove manipulacije
 • Vodite računa da ne parkirate preblizu autobuskih stajališta, kako bi vas vozači autobusa mogli zaobići, a putnici mogli lako da uđu i izađu
 • Vodite računa i o visini ivičnjaka na trotoaru, da ne biste oštetili gume na iznajmljenom vozilu
   

parkiranje iznajmljenog vozila

 

Tržni centri

 

U tržnim centrima je konstantna gužva, nervoza i frka. U njima se odvijaju velike kupovine, kupuje se za celu porodicu, za više dana, količina kupljene robe je velika tako da su automobili neophodni.

Tržni centri imaju svoje garaže i velike parkinge, ali kada je velika gužva po pravilu ima premalo mesta za parkiranje.

Beogradski tržni centri su veoma posećeni, oko njih ima puno kupaca, automobila, kolica, događa se veliki broj kontakata između njih, tako da je verovatnoća da se nešto desi parkiranom autu veoma velika.

Zbog manjka parkinga, vozila se parkiraju preblizu, dovoljno je malo jače da otvarite vrata pa da se pojavi ogrebotina na susednoj karoseriji.

Zato:

 • pokušajte da izbegnete da parkirate preblizu mestima gde stoje kolica za kupovinu. Iako izgledaju nedužno kolica su zaslužni za veliki broj ogrebotina i manjih i većih udubljenja
 • parkirajte malo dalje od ulaza u tržni centar. Možda ćete morati da pešačite, ali oko ulaza su najveće gužve
 • trudite se da ostavite dovoljno rastojanja između vašeg i vozila ispred i iza vas. Između dva auta treba da ima mesta da prođu puna kolica
 • izračunajte koliko je prostora potrebno da se otvori prtljažnjik susednih kola kako bi kolega kupac mogao nesmetano da utovari to što je kupio
 • pazite da ne parkirate preblizu zidova i betonskih stubova, da ih ne zakačite prilikom manevrisanja ili otvaranja vrata

 

 

Parkinzi pored zgrada

 

Novi Beograd, Bežanijska kosa i još neka naselja u Beogradu imaju uređene parkinge oko zgrada, ali niste ni tu potpuno sigurni.

Nekada su ti parkinzi bili dovoljni i za stanare i za njihove goste, ali danas je i u ovim naseljima počela neplanska gradnja tako da ima sve više i više vozila, a parking mesta za njih sve manje i manje.

Parkira se gusto i preblizu, tako da morate dobro da pazite da ostavite dovoljno rastojanja da vas susedni auto ne bi “zakačio” prilikom manevrisanja. Treba obratiti pažnju i na moguća oštećenja zbog krađa. Nemojte da parkirate na mestima koja nisu osvetljenja i gde znate da “operišu” organizovane grupe lopova.

 

Privatni parking

 

Morate da budete pažljivi i kod parkiranja u blizini kuća vaših rođaka i prijatelja. Ukoliko prvi put dolazite kod njih proverite da li ste parkirali preblizu ograde ili stubova.

 

Ekstra savet za kraj

 

Ne napuštajte vozilo pre nego što proverite da li vam je podignuta ručna kočnica.

Iako ovaj savet deluje po malo banalno, prečesto se dešavalo da vozač nađe svoj parkirani auto nekoliko metara dalje niz ulicu, zato shvatite ga ozbiljno.

Nadamo se da smo vam sa ovim savetima pomogli i želimo vam da uživate u vožnji vozilima iz flote Menadžer Expressa.

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije