• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Parkiranje iznajmljenog vozila u Beogradu

Kada iznajmite vozilo u rent a car agenciji, ono postaje vaša odgovornost.

Osim što ćete njime zadovoljiti vašu potrebu za prevozom, morate da vodite računa o njemu maltene kao da je u vašem vlasništvu i treba da ga vratite u ispravnom stanju, bez kvarova i oštećenja.

Veliki broj oštećenja se dešava prilikom parkiranja. Nema ništa gore nego kada na svom parkiranom automobilu pronađete manje ili veće oštećenje, udubljenje, ogrebotinu ili nešto još teže.

Stvari se komplikuju kada se radi o iznajmljenom vozilu. Iako za nastalu štetu niste vi krivi, možete da dođete u situaciji da morate da platite i to do punog iznosa.

Kao rent a car agencija mi se trudimo da svoje klijente zaštitimo tako što im nudimo nekoliko paketa osiguranja. Ali i pored toga što ste osigurani, budite pažljivi prilikom parkiranja iznajmljenog vozila.

Pokušavamo da pomognemo i savetima - kako da odaberete sigurnija i bezbednija mesta za parkiranje, na šta da obratite pažnju i kako da izbegnete, smanjite i eliminišete neke od potencijalnih rizika pri parkiranju.

 

Parkiranje na ulici

 

Kao i svi veliki gradovi i Beograd ima problem sa parkiranjem iz razloga što ima više vozila od parking mesta. Zbog nedostatka mesta za parkiranje za parkiranje se uveliko koriste ulice i trotoari. Poneke ulice više služe kao improvizovani parkinzi nego kao saobraćajnice.

Pošto nisu predviđeni za tako masovno parkiranje, pri parkiranju se veoma često dešavaju oštećenja. Ukoliko nemate drugog izbora i morate da parkirate na ulici ili na trotoaru, vodite računa o sledećem:

 • Pazite na rastojanje ispred i iza vašeg vozila. Drugim vozilima morate ostaviti dovoljno mesta da mogu da se isparkiraju. Uzmite u obzir i to da se možda radi o lošem ili neiskusnom vozaču, tako da ostavite još malo mesta.
 • Pazite da ne parkirate ispred ulaza u zgradu ili na prilaznom putu
 • Izbegavajte parkiranje ispod drveća, posebno ako se očekuju oluje i snažni udari vetrova. Drveće može biti staro, loše održavano i trulo, pa lako može da se desi da na skupi automobil padne manja ili veća grana, čak i celo stablo
 • Neke vrste drveća (lipa, orah, dud) ispuštaju smole koje padaju na parkirana vozila i prljaju njihovu karoseriju. Ove smole se teško čiste, mogu da oštete farbu i zaštitni lak, a vi svakako mora da platite novo poliranje
 • Izbegavajte da parkirate pored kontejnera za smeće kako ne biste smetali kamionima gradske čistoće i bili bezbedni od mogućih šteta prilikom njihove manipulacije
 • Vodite računa da ne parkirate preblizu autobuskih stajališta, kako bi vas vozači autobusa mogli zaobići, a putnici mogli lako da uđu i izađu
 • Vodite računa i o visini ivičnjaka na trotoaru, da ne biste oštetili gume na iznajmljenom vozilu
   

parkiranje iznajmljenog vozila

 

Tržni centri

 

U tržnim centrima je konstantna gužva, nervoza i frka. U njima se odvijaju velike kupovine, kupuje se za celu porodicu, za više dana, količina kupljene robe je velika tako da su automobili neophodni.

Tržni centri imaju svoje garaže i velike parkinge, ali kada je velika gužva po pravilu ima premalo mesta za parkiranje.

Beogradski tržni centri su veoma posećeni, oko njih ima puno kupaca, automobila, kolica, događa se veliki broj kontakata između njih, tako da je verovatnoća da se nešto desi parkiranom autu veoma velika.

Zbog manjka parkinga, vozila se parkiraju preblizu, dovoljno je malo jače da otvarite vrata pa da se pojavi ogrebotina na susednoj karoseriji.

Zato:

 • pokušajte da izbegnete da parkirate preblizu mestima gde stoje kolica za kupovinu. Iako izgledaju nedužno kolica su zaslužni za veliki broj ogrebotina i manjih i većih udubljenja
 • parkirajte malo dalje od ulaza u tržni centar. Možda ćete morati da pešačite, ali oko ulaza su najveće gužve
 • trudite se da ostavite dovoljno rastojanja između vašeg i vozila ispred i iza vas. Između dva auta treba da ima mesta da prođu puna kolica
 • izračunajte koliko je prostora potrebno da se otvori prtljažnjik susednih kola kako bi kolega kupac mogao nesmetano da utovari to što je kupio
 • pazite da ne parkirate preblizu zidova i betonskih stubova, da ih ne zakačite prilikom manevrisanja ili otvaranja vrata

 

 

Parkinzi pored zgrada

 

Novi Beograd, Bežanijska kosa i još neka naselja u Beogradu imaju uređene parkinge oko zgrada, ali niste ni tu potpuno sigurni.

Nekada su ti parkinzi bili dovoljni i za stanare i za njihove goste, ali danas je i u ovim naseljima počela neplanska gradnja tako da ima sve više i više vozila, a parking mesta za njih sve manje i manje.

Parkira se gusto i preblizu, tako da morate dobro da pazite da ostavite dovoljno rastojanja da vas susedni auto ne bi “zakačio” prilikom manevrisanja. Treba obratiti pažnju i na moguća oštećenja zbog krađa. Nemojte da parkirate na mestima koja nisu osvetljenja i gde znate da “operišu” organizovane grupe lopova.

 

Privatni parking

 

Morate da budete pažljivi i kod parkiranja u blizini kuća vaših rođaka i prijatelja. Ukoliko prvi put dolazite kod njih proverite da li ste parkirali preblizu ograde ili stubova.

 

Ekstra savet za kraj

 

Ne napuštajte vozilo pre nego što proverite da li vam je podignuta ručna kočnica.

Iako ovaj savet deluje po malo banalno, prečesto se dešavalo da vozač nađe svoj parkirani auto nekoliko metara dalje niz ulicu, zato shvatite ga ozbiljno.

Nadamo se da smo vam sa ovim savetima pomogli i želimo vam da uživate u vožnji vozilima iz flote Menadžer Expressa.

 

Pročitajte i ove tekstove


Kako funkcionišu crne kutije u automobilu?


Kako funkcionišu crne kutije u automobilu?
69   0
Svi novi modeli automobila koji se prodaju u Evropskoj uniji od sledeće godine moraće da imaju „crnu kutiju“. Dok će za postojeće automobila  to važiti od 2024. Zadatak ovog uređaja je gotovo isti kao kod „crne kutije“ u avionima. U slučaju saobraćajne nezgode policija će iz nje moći da dobije razne podatke na osnovu kojih će lakše moći da se odredi uzrok nezgode i krivac.   Crna kutija je uređaj koji bi trebalo da otkrije do najsitnijeg detalja sve što se događalo u sekundama pre saobraćajne nesreće. „Pamćenje“ crne kutije je samo 5 sekundi pre udesa. Mnogi su zabrinuti za svoju privatnosti i za mogućnost da ih policija kazni na osnovu podataka iz „crne kutije“.Iako će navodno iz „crne kutije“  moći da se dobiju samo podaci o situaciji, tj. događajima koji su se odigrali 5 sekundi pre udesa i 5 sekundi nakon njega, mnogi izvori pominju i period od 30 sekundi. Tako da za sad  ne možemo ništa sa sigurnošću da tvrdimo.

Detaljnije

Tri ideje za vikend putovanje po Srbiji, iznajmljenim automobilom


Tri ideje za vikend putovanje po Srbiji, iznajmljenim automobilom
161   0
Ovo leto, pamtićemo po paklenim temperaturama i pokušajima da se rashladimo na sve moguće načine. Neki od nas će uskoro na odmor i putovanje do neke od morskih destinacija. Ali ima i onih koji će ostati kod kuće, jer svoj odmor ne mogu da koriste sada. Upravo zbog njih, pripremili smo tri ideje za vikend putovanje po Srbiji, a da bi im na putu bilo komfornije i ugodnije, predlažemo da za tu priliku iznajme automobil kod neke od rent a car agencija, kao što je Menadžer.

Detaljnije

Sa našim vozilima do najlepših plaža u Srbiji


Sa našim vozilima do najlepših plaža u Srbiji
160   0
Naša zemlja iako ne izlazi na more, zahvaljujući izuzetnom bogatstvu reka i jezera,  se može pohvaliti brojnim uređenim plažama i kupalištima. Ako ste se odlučili da ove godine preskočite odlazak na more, i leto provedete u Srbiji  predstavljamo vam najlepše plaže koje mogu biti idealno mesto za opuštanje tokom letnjih meseci. Naša rent a car agencija je tu da Vaše putovanje do odredišta protekne bezbedno i udobno, a na vama je da se opredelite za vozilo iz naše bogate flote. Letovanje u Srbiji takođe može biti zanimljivo i puno novih iskustava i avantura.

Detaljnije