• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu

Svakodnevno u svojim automobilima zaboravljamo mnoge stvari. Neke i namerno ostavljamo, da bismo ih imali pri ruci, i ne bismo stalno morali stalno da ih nosimo do auta i vraćamo nazad, kući. Ali neke od njih ne podnose dobro zimske temperature, pa smo zato za vas pripremili spisak od 10 stvari koje tokom zime nikada ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu.

Svi smo mi više puta u životu izgubili ili zaboravili negde ključeve, kišobran ili rukavice. U taksiju, javnom prevozu ili iznajmljenom automobilu, to svakako može da nam se dogodi bilo gde. Nekad se vratimo i nađemo svoje stvari, a nekad ih izgubimo nepovratno. Ali da se vratimo na naš spisak stvari koje baš i ne vole hladnoću.

#1. Lekovi

Mnogi ljudi svoje dnevne doze lekova ostavljaju u kolima kao podsetnik da ih ponesu sa sobom na posao, ili kao neku vrstu rezerve. Ali zimske temperature ponekad mogu biti veoma niske, što može umanjiti efikasnost lekova. Tvrde pilule i kapsule bi trebalo da busu najmanje pogođene, ali tečni lekovi i injekcije mogu biti izmenjeni niskom temperaturom. Osim ako nije posebno prepisano da bi lekove trebalo držati u frižideru, čuvajte svoje lekove na sobnoj temperaturi, da biste održali njihovu moć.

#2. Naočare

Ako ostavite naočare za čitanje ili za sunce u automobilu tokom zimskih meseci, možete otkriti da će postati krte i lako lomljive. Ekstremno niske temperature mogu oštetiti sočiva izazivajući njihovo širenje i skupljanje, dok okviri mogu postati podložni pucanju. Delimično je bolja situacija ako ih ostavite u futroli, ali bi to svakako trebalo izbegavati.

#3. Muzički instrumenti

Bilo da se radi o vašem sopstvenom, ili instrumentu vaše dece, ne ostavljajte ga u automobilu i uvek ga nosite sa sobim unutra, da biste izbegli oštećenje koje može nastati zbog hladnoće. Violine, gitare i violončela, kao i drugi drveni instrumenti, odložni su skupljanju i širenju na niskim temperaturama, što može oštetiti ili slomiti spojeve lepka, čineći ih nemogućim za sviranje. A da ne govorimo o tome što im može uraditi vlaga. Zato ih nikada ne ostavljajte u automobilu, ni zimi ni leti, pošto im to definitivno ne prija, a nisu baš tako jeftini da to ne bi bila velika šteta.

#4. Baterije

Ako ste u iskušenju da ostavite paket AA baterija u automobilu “za svaki slučaj”, razmislite ponovo. Uvidećete da će vaše baterije ranije ostati bez energije zbog niske temperature, koja utiče na elektrohemijske reakcije unutar svake baterije, a one alkalne mogu čak i da puknu ili iscure.

#5. Prenosni računari i moblini telefoni

Slično razlozima zbog kojih je ostavljanje baterija u automobilu tokom zime loša ideja, elektronski uređaji će proći podjednako loše zbog toga što će njihove unutrašnje litijum-jonske baterije biti ugrožene hladnim vremenom. Skupu elektroniku takođe treba izneti iz automobila preko noći, da ne biste ostali bez nje. Može da se pokvari, a može i da “dobije noge”.

#6. Flaširana voda

Otvorenu bocu vode, koja je ostavljena u automobilu tokom zime, ne bi trebalo popiti. Iako nije posebno štetno, nikad ne znate koliko se mikro bakterijskih čestica nakupilo u vodi koja je bila izložena različitim temperaturama. Naročito kada je u pitanju voda u plastičnim flašama.

#7. Aerosoli

Možda je zgodno imati u automobilu limenku dezodoransa da ga imate pri ruci, ali aerosoli mogu postati opasni pri izlaganju ekstremnoj hlanoći. Niska temperatura može dovesti do destabilizacije limenke pod pritiskom, što može dovesti do pukotina ili čak eksplozije limenke. Isto važi i za lak za kosu, boju u spreju, ili WD-40. Limenka je limenka.

#8. Konzervirana hrana

Kada je u pitanju nozervirana hrana, temperature smrzavanja mogu učiniti suprotno od očuvanja svežine. Ako je poklopac neoštećen, hrana će možda ostati jestiva, ali ako jeste – ne rizikujnte, bacite je.

#9. Gazirana pića

Svoje omiljeno gazirano piće nikada ne ostavljajte u automobilu preko noći na temperaturama ispod nule. Lako vam se može dogoditi da morate da perete kompletan enterijer svog automobila, jer je limenka eksplodirala. Zamrznuto gazirano piće će se širiti dok se smrzava, dok će ugljen-dioksid koji je u limenci pod pritiskom dovesti do eksplozije. A znate već, sva ta pića sadrže neki oblik šećera, zbog čega će biti veliki problem oprati automobil. Zato, ne rizikujte. Popijte svoje piće, pa bacite limenku u korpu za otpatke, ili je prilikom izlaska iz auta ponesite sa sobom.

#10. Boje u limenkama

Ako planirate renoviranje svog stana, obavezno iznesite limenke boje iz automobila. Sastojci boja pod uticajem hladnoće mogu da se smrznu, rašire limenku, zgrudvaju se i na kraju učine boju potpuno neupotrebljivom.

Za kraj…

Kao što postoje određene stvari koje mogu oštetiti visoke temperature ako ih leti ostavite u automobilu, nešto slično im se može dogoditi i zimi, jer i hladnoća ima negativan uticaj na mnogo toga, pa možete doživeti i nešto što niste očekivali. Ne samo da vas ovo može koštati dosta novca zbog lomljenja nekih predmeta, već može uticati i na vaše zdravlje. Zato ključne stvari uvek iznosite iz automobila u kuću, gde je toplije i bezbednije.

A ovo se naročito odnosi na iznajmljene automobile, jer ako se desi da vam u autu eksplodira limenka ili nešto slično, šteta načinjena na vozilu će vas koštati mnogo više nego što ste izdvojili za iznajmljivanje automobila. Više o tome možete pročitati na našem sajtu u uslovima korišćenja. A za sva ostala pitanja, ljubazno osoblje rent a car agencije Menadžer, stoji vam na usluzi.

Pročitajte i ove tekstove


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?


Kako prepoznati neispravne ležajeva na točkovima?
29   0
Točkovi na vozilima su složen sistem sastavljeni od mnoštva delova. Jedna od veoma važnih komponenti su svakako i ležajevi. Oni dugo traju i ne kvare se često, ali kada se pokvare vožnja postaje nesigurna i opasna. Postoje simptomi koji vozačima na vreme ukazuju da nešto nije u redu sa ležajevima na njihovim vozilima.

Detaljnije

Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?


Da li turizam diktira uspeh i rast rent a car industrije?
78   0
Turizam i rent-a-car industrija su međusobno povezani sektori koji često deluju u simbiozi, oblikujući i usmeravajući jedan drugi. Početak njihovog razvoja može se pratiti unazad kroz istoriju globalnog putovanja i ekonomske evolucije. Turizam je započeo kao putovanje iz verskih, obrazovnih ili trgovinskih razloga, a tokom vremena postao je ključna industrija za mnoge zemlje. Razvoj saobraćaja, komunikacije i globalizacija dodatno su pojačali uticaj turizma na ekonomiju. Uz porast turizma, raste i potreba za pokretljivošću kod ljudi,  što je dovelo do procvata rent a car industrije.

Detaljnije

Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?


Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine?
2806   0
Postoji mnogo mitova i pogrešnih uverenja o električnim automobilima, uglavnom zato što su relativno novi na tržištu. Ali, postoji jedno pitanje koje kopka mnoge vozače, a to je: Da li su električni automobili bezbedni za vožnju tokom grmljavine? Jer konačno, elektricitet se ne meša dobro s vodom, zar ne?

Detaljnije