• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Aerodrom Beograd 59, Terminal 2, šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Zaboravljene stvari u iznajmljenim vozilima

Često se dešava da klijenti kada vraćaju vozila koja su iznajmili u nekoj od rent a car agencija, u njima zaborave svoje stvari.
Po nepisanom Marfijevom pravilu, to će da primete dosta kasno, prilikom prijave za ulazak u avion ili kad se vrate kući, što može da bude i u drugoj državi. 

 

Koje stvari se najčešće zaboravljaju?


Najčešće se zaboravljaju stvari koje se i najčešće koriste pri putovanjima: naočare za sunce, mobilni telefoni, prenosni računari, dokumenti (pasoši, lične karte, vozačke dozvole, službeni dokumenti), avionske karte, novčanici, kreditne kartice, sitan novac namenjen plaćanju parkinga i putarina, fotoaparati, video kamere, oprema za navigaciju, itd.
Zaboravlja se i hrana, obuća, odeća, peškiri, knjige, novine i slično.

 

Na kojim mestima u autu putnici najčešće zaboravljaju svoje stvari?
 

 • Kišobrani (u prtljažniku i na polici sa paketima)
 • Fotoaparati, kamere (ispod prednjih sedišta)
 • Mobilni telefoni i konzole za igrice (u džepu iza prednjih sedišta)
 • Uređaji za satelitsku navigaciju (u pretincu za rukavice)
 • Naočare za sunce (u džepovima vrata i na centralnoj konzoli)
 • Lap topovi (ispod suvozačkog sedišta i u prtljažniku)


Od nekih trivijalnih stvari se čovek može lako rastati, ali ponekad se radi o veoma vrednim stvarima, tako da prestoji monumentalni zadatak da se te stvari prvo pronađu, a posle i vrate vlasniku.

zaboravljene stvari u rent a car vozilu
 

Zašto se stvari zaboravljaju?
 

Postoji nekoliko razloga zašto putnici zaboravljaju svoje stvari. 

 

Previše džepova i pretinaca u vozilima
 

Ponekad se dobije utisak da nije ni čudo što se stvari zaboravljanju, jer su savremeni automobiil opremljeni brojnim i praktičnim mestima za odlaganje stvari. 
 

Mesta u autu za čuvanje stvari se nalaze: 

 • na vratima 
 • ispod sedišta 
 • iza prednjih sedišta
 • na kontrolnoj tabli 
 • na centralnoj konzoli 
 • iznad štitnika za sunce 
 • u prtljažniku, itd. 

 

Umor 

Na zaboravljanje stvari puno utiče umor. A na umor utiču: preduga vožnja, loši putevi, loše vremenske prilike za vožnju - kiša, magla, sneg, noćna vožnja, rano ustajanje, kasno odlaženje na počinak, teški i brojni sastanci na službenom putu, nemirna deca koja odvlače pažnju, itd. 
Jedan od najvećih umora se javlja posle višesatnog interkontinentalnog leta, kada se prelaze nekoliko vremenskih zona i kada se javlja takozvani “jet-leg”. Posle takvog leta ne bi trebalo ni voziti, ali veoma često nema drugog izbora. 

 

Žurba

Ukoliko se žurite, da uhvatite avion, da se konačno vratite kući, da stignete na vreme na sastanak i sl., možete lako da zaboravite nešto važno. 
Posle teškog putovanja dođe vam samo da izađete iz auta, odete pod tuš i zavalite se u krevet. Tek posle nekog vremena setićete se da ste nešto zabravili u prtljažniku. Ali već ste vratili vozilo.  

 

Rasejanost

Svako od nas je nešto nekad zaboravio zato što nije razmišljao o svojim stvarima, nego o nečemu “važnijem” i interesantnijem. 
Prirodno je neko više a neko manje rasejan. Ali, ako već znamo da smo malo više rasejani i da lako gubimo koncentraciju, onda treba više da pazimo. 

Koliko god bili umorni i žurite, odvojite vreme da pažljivo proverite automobil - ne na aerodromu, već u hotelu.
Jedna od tehnika je da napravite spisak svih svojih stvari i što češće proveravate taj spisak. 
Druga ideja je da pre nego što izađete iz auta stavite sve svoje stvari u kofer ili ručni prtljag. Obavezno to uradite pre nego što krenete ka poslovnici rent a car agencije.

 

Kako da povratite svoje izgubljene stvari


Kada primetite da ste nešto zaboravili u našim vozilima, ne treba da paničite, nije sve izgubljeno. 
Prvo što treba da uradite je da se odmah i bez oklevanja javite u našoj rent a car agenciji. Naši radnici obavezno proveravaju vraćena vozila pre nego što se ona ponovo iznajme, a nađene stvari čuvamo u svojim prostorijama. 


Kada stupimo u kontakt sa svojim klijentima koji su nešto zaboravili, potrudićemo se da zajedno nađemo način da vratimo izgubljene stvari. Ako ste još uvek u blizini, poslaćemo našeg radnika do vas, ako ste već otputovali, postoji mogućnost da se angažuje brza pošta ili neki od poštanskih servisa. 

Ukoliko su stvari definitvno izgubljene, možete da naplatite štetu preko putnog osiguranja. Gotovo svaka polisa putničkog osiguranja pokriva izgubljen prtljag. 

Naravno, najbolje je da ne dozvolite da stvari idu tako daleko.


Zato da ponovimo: pre nego što vratite automobil u rent a car agenciji, obavezno proverite da li ste nešto ostavili iza sebe.

 

 

Možda ste već čuli...


Putnici širom sveta uspevaju da zaborave najrazličitije stvari. 
Pre nekoliko godina, velika međunarodna kompanija za iznajmljivanje vozila zatražila je od svojih radnika da beleže stvari koje su njihovi klijenti zaboravili. 
Rezultat je bio neverovatan, na spisku su se našli i takve stvari kao što su: proteze za ruke i noge, veštačko oko, invalidska kolica, veštačke vilice, burme, dijamantske ogrlice i ostali vredni nakit, muzički instrumenti, mini frižider, skije, daske za surfovanje, donje rublje, policijske lisice, hirurške rukavice, cveće, cipele, torbice, novčanici, velike sume novca, hrana (kao na primer pržena kobasica koja je bila zaboravljena ispod poklopca motora), sveža riba, dečije auto sedište, kućni ljubimci i još puno stvari za koje bi svako rekao da ne mogu i ne smeju da se zaborave. 

Pročitajte i ove tekstove


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom


Kako prevazići strah od vožnje: korak po korak do samopouzdanja za volanom
56   0
Strah od vožnje automobila, poznat kao vehofobija, predstavlja izazov za mnoge ljude širom sveta. Fobija od boravka u automobilu je nešto drugo i naziva se za amaksofobija. Strah od vožnje može biti dovoljno intenzivan da ljude odvraća od polaganja vozačkog ispita, ili čak, nakon što polože ispit, oni odluče da više ne voze. Razlozi za ovaj strah mogu biti mnogobrojni i raznovrsni, uključujući loša iskustva u prošlosti, generalnu anksioznost, nedostatak samopouzdanja, uticaj okoline i preopterećenost informacijama tokom vožnje.

Detaljnije

Najčešći kvarovi na vozilu


Najčešći kvarovi na vozilu
35   0
Problemi i kvarovi se mogu javiti na svakom vozilu nezavisno od modela, kvaliteta proizvodnje i održavanja. U početku se radi o malim znacima i smetnjama, ali kako vreme teče, a posebno ako se ignorišu i ne saniraju, ti kvarovi postaju sve veći i ozbiljniji, sve dok ne ugroze bezbednost vožnje. Kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoju bezbednost, potrebno je da vozači redovno održavaju svoja vozila i da pravovremeno saniraju i najamanje kvarove.

Detaljnije

Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći


Šta je hipnoza autoputa, i kako je izbeći
113   0
Vožnja od tačke A do tačke B je dovoljno jednostavan zadatak. Ali, da li vam se ikada desilo da ste izašli iz automobila negde na sredini puta, i shvatili da ste stigli dalje nego što ste mislili? Ili ste ikada završili na svom odredištu, a da niste mogli da se setite kako ste tamo stigli. U ovom tekstu bavimo se upravo pojavom koja je poznata kao hipnoza autoputa, a šta je to i kako je izbeći, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst...

Detaljnije