• Srpski
 • Русский
 • English
 • Deutsch
 • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
 • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

3 osnovna faktora koja utiču na vozačke sposobnosti i od kojih zavisi da li ćete postati dobar vozač

Svakog bezbednog i odgovornog vozača karakteriše: budnost, znanje, tolerancija, dobra tehnika vožnje, sposobnost predviđanja i odlučivanja,  saobraćajna kultura, odgovornost prema sebi i drugima. Svi smo svedoci da vozačke sposobnosti čoveka doprinose imidžu te osobe u društu. Kada neko dobro, sigurno i odgovorno vozi to znači da je manja opasnost za sebe i druge učesnike u saobraćaju. Savremeni, užurbani način života i rada utiče na sve sfere života pa tako i na bezbednost u vožnji.

Kako bi saobraćaj  funkcionisao na   bezbedan način, neophodno je da vozači u toku vožnje poseduju potpunu psihofizičku sposobnost. Psihofizička sposobnost čoveka za upravljanje motornim vozilom podrazumeva i to da vozač mora biti odmoran. To je naravno u praksi nemoguće izvesti jer svi  smo često primorani da učestvujemo u saobraćaju i upravljamo autom i u uslovima i vremenskim periodima kada nismo u potpunosti spremni za to.
U nastavku smo izdvojili tri  osnovna faktora koja utiču na formiranje "bezbednog vozača" i nekoliko  načela kojih se treba pridržavati da bi vožnja bila bezbedna i sigurna: 

1) Sociološki faktori koji utiču na ponašanje 


Sociološki činioci igraju veoma značajnu ulogu takođe na ponašanje učesnika u saobraćaju, kao i na bezbednost saobraćaja,  odnos prema drugim učesnicima u saobraćaju i na način njihovog komuniciranja.
Društveno okruženje predstavlja socijalno okruženje u kome vozač obavlja svoje delatnosti i kao takvo stvara neke značajne osobine koje se dalje mogu manifestovati kroz: poštovanje pravila saobraćaja, stvaranja tolerantnog i humanog odnosa prema drugim učesnicima uku saobraćaju, kulture u saobraćaju itd...

Neki od socioloških činilaca koji utiču na ponašanje vozača su:

 • zaposlenost
 • školska sprema
 • ekonomski status
 • mesto rođenja i mesto življenja
 • porodična situacija
 • međuljudski odnosi na radnom mestu 

Najjači faktor po bezbednost ima definitivno ekonomska moć stanovništva odnosno standard. Siromašniji slojevi stanovništva nemaju dovoljno finansijskih sredstava za kupovinu bezbednijih i boljih vozila, za njihovo održavanje, pa samim tim ugrožavaju sebe, ali i ostale učesnike u saobraćaju. Naši putevi nisu u dovoljnoj meri kvalitetni, a na bezbednost saobraćaja utiče i svakodnevne migracija stanovništva iz ruralnih sredina u veće gradove.

2) Umor negativno deluje na sposobnosti za vožnju

Umor utiče na sporije vreme reagovanja i na smanjenu budnost. Kada umorni vozimo više će vremena trebati da registrujemo potencijalnu opasnost. Umor kao za posledicu ima promenu načina upravljanja vozilom, a što je umor veći to je teže pratiti vozilo ispred sebe i držati pravilno odstojanje. Većina nesreća u kojima umor ima glavnu ulogu dešava se na auto-putevima, kasno noću i rano ujutru. Uglavnom nakon dugog vremena provedenog u vožnji.

Posledice ovih nezgoda su teške jer vozači i ne koče, ili počinju kasno sa kočenjem. Istraživanja su pokazala da manje od šest sati sna čak tri puta više povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, a manje od pet sati sna - čak pet puta! Umor je nezaobilazni pratilac vožnje i  javlja se nakon drugog sata, odnosno najčešće između drugog i sedmog sata.Otprilike nakon pređenih 200 do 500 km. Sve zavisi po kakvom se putu vozi, kakvi su vremenski uslovi, koje je doba dana, kakvo je stanje na putu, kao i koliko ste bili odmorni kada ste započeli vožnju.

3) Podesite sedište u autu da biste pravilno sedeli

Često vozači  na ovaj važan detalj ne obraćaju pažnju. Sedišta nameštaju samo onako kako im je maksimalno udobno. Iako naravno treba biti udobno u vožnji, najbitnije je sedeti pravilno. Previše udobnosti i komfora može da dovede do preteranog opuštanja, a da ne govorimo o   preglednosti i upravljanja vozilom.Bitno je da sedište namestite tako da leđa budu prava dok sedite,  ali da se i možete navaliti na  naslon sedišta, morate imati u vidu i to da volan treba dohvatiti ispruženim rukama. Kolena treba da budu u optimalnom položaju tj ugao u kolenima treba da bude oko 90 stepeni. Visina sedišta treba da je što niža (zbog osećaja centra ravnoteže vozila), međutim treba i da daje optimalan pregled dešavanja u saobraćaju ispred nas. 

Vožnja predstavlja izuzetno napornu aktivnost koja zahteva stalnu koncentraciju, brze reflekse i dobru psihomotornu koordinaciju. Uvek budite maksimalno posvećeni bezbednosti u saobraćaju. Želimo vam srećan put i ugodnu vožnju ukoliko u predstojećem periodu idete na letovanje bilo svojim ili rentiranim automobilom! Vaš rent a car Menadžer

Pročitajte i ove tekstove


Prednosti ugradnje parking senzora na vaš automobil


Prednosti ugradnje parking senzora na vaš automobil
125   0
Parking senzori se danas ugrađuju na kamione, građevinske mašine, ali i na automobile većih gabarita i limuzine. Možda mislite da vam je to nepotrebno jer ste majstor parkiranja ali, nikad se ne zna. Ponekad, trenutak nepažnje može poprilično da vas košta, a kad vam se to već desi, kasno je. Ali je i pravo vreme da razmislite o prednostima ugradnje parking senzora na vaš automobil.

Detaljnije

Kako je epidemija uticala na cenu polovnih vozila?


Kako je epidemija uticala na cenu polovnih vozila?
916   0
Tržište polovnih vozila takođe je doživelo turbulencije zbog epidemiološke situacije.  Najveći udar desio se tokom dva meseca vanrednog stanja, kada naravno skoro niko nije kupovao auto, a teško je bilo i registrovati auto. Ono što je primetno na našem tržištu da je od januara 2021. god ipak porasla prodaja polovnih vozila, čak neki podaci govore da je prodaja bolja u odnosu na isti period u 2019. god kada nije bilo  ove globalne situacije sa korona virusom.

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju po magli


Saveti za bezbednu vožnju po magli
128   0
Jesen je na pragu a ona, kao što znate, donosi kišu, loše vremenske prilike i maglu, što znatno otežava uslove vožnje. Želeći da pomognemo pre svega onim svežim vozačima, pripremili smo neke savete za bezbednu vožnju po magli, za koje se nadamo da će vam biti od koristi u narednom periodu.

Detaljnije