• Srpski
  • Русский
  • English
  • Deutsch
  • Medjunarodni dolasci - šalter br. 43
  • Aerodrom Beograd - Nikola Tesla

Jednostavni saveti uz koje ćete postati bolji vozač

Niko od nas ne želi da bude „ona osoba“, na koju se gleda kao na lošeg vozača. A ipak, mnogi od nas to jesu. Nekad je u pitanju loša obuka, nekad manjak prakse, nekad nepažnja, nekad... a ko to zna? Mnogo je razloga zbog kojih su neki dobri a neki loši. Zato smo za vas pripremili neke jednostavne savete uz koje ćete postati bolji vozač.

I bez obzira da li vozite svoj, ili auto iznajmljen kod neke od rent a car agencija poput Menadžer-a, ove savete treba poštovati jer mogu da spreče mnoge neprijatnosti. Zato, hajde da vidimo na šta to treba obratiti pažnju.

#1. Kontrola brzine

Teško je savladati kontrolu brzine, ali je ona mnogo bolja kako za potrošnju goriva vašeg automobila, tako i za vaše putnike i druge učesnike u saobraćaju. U današnje vreme, to je mnogo teže nego što je bilo nekada, a razlog tome su današnji motori koji su veoma tihi, pa je teže čuti njihov zvuk.

Ali bilo kako bilo, nemojte biti osoba koja obilazi druge, a onda usporava na brzinu sporiju nego ranije, što izaziva frustraciju kod osobe koju ste upravo pretekli. Ili, ona osoba koja stalno ubrzava pa usporava, što uz ometanje drugih vozača uzrokuje i veliku potrošnju goriva.

#2. Umor

Kada ste umorni, vaše reakcije postaju sporije. Na kraju, može se desiti da se delovi vašeg mozga isključe i da čak i dok vozite, zaspite na milisekundu. Sledeća faza bi bilo pravo spavanje, koje direktno vodi u čeoni sudar. U svakom slučaju, kada vozač zaspi, obično uopšte ne zakoči pre nego što udari u nešto, već udara u to punom brzinom, tako da i sebe i druge dovodi u životnu opasnost.

Zbog toga, nikada ne sedajte za volan ako ste previše umorni jer to je podjednako opasno kao i da ste pod dejstvom alkohola ili opijata. Zato se radije zaustavite na prvom odmorištu i odspavajte dvadesetak minuta u automobilu.

#3. S vremena na vreme, uradite test o saobraćajnim propisima

Steknite tu naviku, da s vremena na vreme uradite neki od onlajn testova o saobraćajnim propisima. Svi mi, posle nekog vremena počinjemo da vozimo rutinski, pa neke od propisa i zaboravimo. Lakše ćete se kretati ako tačno znate šta koji znak znači, a isto tako, izbeći ćete plaćanje nepotrebnih kazni.

#4. Podesite retrovizore

To je jedno od prvih pravila vožnje koje ćete naučiti u autoškoli, a opet, mnogi ga kasnije zaboravljaju. Osim ako ne vozite neki od modernih automobila sa elektro sklopivim retrovizorima. Ako niste te sreće, može se dogoditi da vam, dok ste parkirani negde, oni koji se provlače pored vašeg automobila pomere retrovizore, tako da se, ako ih ne podesite pre nego što krenete, može desiti da ih podešavate u toku vožnje, što može biti još opasnije.

Držite se pravila da čim okrenete ključ i startujete motor, prvo podesite retrovizore, pa tek onda krenete. Imaćete mnogo bolji pregled saobraćaja oko sebe i nećete donositi loše odluke prilikom prestrojavanja.

#5. Kako da se nosite sa onim što vam ometa pažnju

Svima nama povremeno nešto privuče pažnju pa nas omete u onom što trenutno radimo, pa tako i dok vozimo. Zbog toga je najbolje da svoj telefon sklonite, a radio i navigaciju podesite pre nego što krenete. Na taj način, minimalizovaćete ometanja koja uzrokuju rizike od nesreće.

#6. Prilagodite brzinu saobraćaju ili se sklonite sa puta

Ako iz nekog razloga morate da vozite sporije od vozila oko sebe (recimo kad znate da treba da skrenete negde, ali ne i tačno gde), sklonite se u stranu trake i omogućite ostalima da vas obiđu, tako što ćete im ostaviti malo više prostora za to.

Prilagođavanje brzine takođe dolazi do izražaja kada se uključujete na autoput, jer ne želite da usporavate ostale vozače koji su već na putu. To znači da treba sačekati da se put oslobodi i ubrzati na rampi za ulazak, tako da ne usporavate ostale učesnike u saobraćaju.

#7. Stalno menjanje trake izaziva gužve u saobraćaju

Znate ono kad neko stalno menja trake, tako da skijaškim rečnikom obično kažemo da „vozi slalom“. Dok to radi, on usporava ostale učesnike u saobraćaju jer svaki put kada stane ispred nekoga, taj iza njega malo zakoči, pa zbog njega zakoči i onaj iza njega, i tako redom, što može dovesti kako do stvaranja gužve u saobraćaju, tako i do lančanih sudara.

Kada to niko na autoputu ne bi radio, i kada bi svi ostali u svojim trakama, saobraćaj bi tekao mnogo usklađenije i saobraćajnih gužvi bi bilo mnogo manje. Nažalost, takvih je mnogo.

#8. Držite odstojanje

U svetu postoji pravilo da između dva vozila po lepom vremenu razmak treba da bude tri sekunde. Ako vam se čini da je to mnogo, dve sekunde su apsolutni minimum jer toliko vam je potrebno da vozite glatko i da unapred mođete da reagujete ukoliko vidite da vam se približava neka opasnost.

#9.Gledajte bar deset sekundi unapred

Pokušajte da predvidite narednih deset sekundi, jer ćete tako dobiti mnogo vremena da reagujete na razvoj opasnosti pred sobom. Recimo, ako vidite da se saobraćaj usporava u daljini, sigurno da postoji razlog za to, pa počnite da usporavate ranije jer ćete tako poštedeti kočnice kako svog, tako i automobila iznajmljenog kog rent a car agencije. A takođe, smanjićete rizik od moguće nezgode, jer vas neće zateći nespremne u poslednjem trenutku.

I to bi bilo to...

Verujemo da ste sve to već i sami znali, ali nije zgoreg podsetiti se ponekad, naročito ako iznajmljujete auto kod neke od rent a car agencija. Jer, ukoliko se desi da iznajmjenim automobilom učestvujete u saobraćajnoj nesreći a da ste prekršili neko od pravila iz uslova korišćenja, možda nećete moći da iskoristite osiguranje. Zato proučite uslove pre nego što potpišete ugovor i preuzete automobil.

A za sve eventualne nedoumice, ljubazno osoblje rent a car agencije Menadžer, stoji vam na usluzi.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Prednosti ugradnje parking senzora na vaš automobil


Prednosti ugradnje parking senzora na vaš automobil
125   0
Parking senzori se danas ugrađuju na kamione, građevinske mašine, ali i na automobile većih gabarita i limuzine. Možda mislite da vam je to nepotrebno jer ste majstor parkiranja ali, nikad se ne zna. Ponekad, trenutak nepažnje može poprilično da vas košta, a kad vam se to već desi, kasno je. Ali je i pravo vreme da razmislite o prednostima ugradnje parking senzora na vaš automobil.

Detaljnije

Kako je epidemija uticala na cenu polovnih vozila?


Kako je epidemija uticala na cenu polovnih vozila?
917   0
Tržište polovnih vozila takođe je doživelo turbulencije zbog epidemiološke situacije.  Najveći udar desio se tokom dva meseca vanrednog stanja, kada naravno skoro niko nije kupovao auto, a teško je bilo i registrovati auto. Ono što je primetno na našem tržištu da je od januara 2021. god ipak porasla prodaja polovnih vozila, čak neki podaci govore da je prodaja bolja u odnosu na isti period u 2019. god kada nije bilo  ove globalne situacije sa korona virusom.

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju po magli


Saveti za bezbednu vožnju po magli
128   0
Jesen je na pragu a ona, kao što znate, donosi kišu, loše vremenske prilike i maglu, što znatno otežava uslove vožnje. Želeći da pomognemo pre svega onim svežim vozačima, pripremili smo neke savete za bezbednu vožnju po magli, za koje se nadamo da će vam biti od koristi u narednom periodu.

Detaljnije